Kvarner Gourmet & Food - page 54

ijela Hrvatska, pa tako i naš Kvarner,
obiluje mnogobrojnim autohtonim
sortama vinove loze čija je vina znatno
lakše kušati negoli njihova imena izgovoriti.
Primjerice: vrbnička žlahtina, trojšćina, jarbola,
suščan crni. Naime, u Hrvatskoj je običaj
da vina dobivaju nazive po sortama vinove
loze. Brojnost autohtonih sorta čini našu
vinogradarsku i vinsku prošlost raskošnom,
ali kako sada stvari stoje, vinska budućnost
Kvarnera počiva gotovo isključivo na žlahtini,
bijelom grožđu krčkoga i vinodolskog vinogorja.
Najpoznatija je vrbnička žlahtina, kako joj samo
ime govori, iz Vrbničkog polja i grada Vrbnika
na otoku Krku. Proizvođači su mnogobrojni:
Poljoprivredna zadruga Vrbnik sa stoljetnom
tradicijom, Frajona, Poljoprivredna zadruga
“Gospoja” obitelji Toljanić, Antun Katunar, Ivan
Katunar, Vinarstvo“Šipun” obitelji Dobrinčić,
Vinarija“Nada” obitelji Juranić i Petar Čubranić.
U polju između Bribira i Novog Vinodolskog u
Novljanskom polju vrbničku žlahtinu proizvodi
Pavlomir.
lahtina je šarmantna, uvijek mlada,
jednogodišnja, najviše dvogodišnja.
Idealno je ljetno vino. S mirisommora, citrusa,
zelenih jabuka, vlasca i mokroga morskog
kamenja. Uvijek je nježnog tijela, umjerene
Žlahtina
Jedinstveno kvarnersko vino
C
topline, jer rijetko prelazi 12 vol% alk,
iznimno mineralna i slankasta u ustima
s blago pikantnim završetkom s okusom
bijelog papra. Prilikom posluživanja
nipošto ju ne bi trebalo pothladiti ispod
10 ºC kako ne bi izgubila sortne značajke,
a najbolje dolazi do izražaja u klasičnoj
degustacijskoj vinskoj čaši. Idealno
se sljubljuje s najboljim rakovima na
svijetu: kvarnerskim škampima i posebno
sa školjkama. Zbog ugodne svježine,
dobra je baza i za proizvodnju klasičnih
pjenušaca.
oznati su proizvođači PZ Vrbnik,
Antun Katunar i Frajona, ali Frajonin
pjenušac krasi uvjerljivo najbolji odnos
cijene i kvalitete. PZ Vrbnik jednu seriju
svojih pjenušaca Valomet njeguje na
kvascima i u morskim dubinama (30 m).
Od mirnih žlahtina u posljednjih nekoliko
godišta briljiraju“Ivan Katunar” i Šipun
Ivice Dobrinčića.
Ž
P
54
Žlahtina
1...,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53 55,56
Powered by FlippingBook