Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Rekordan turistički listopad u Primorsko-goranskoj županiji!

6.11.2023.

U Primorsko-goranskoj županiji je u listopadu u komercijalnom smještaju ostvareno gotovo pa 500 tisuća noćenja što je za 6% više nego lani i 6% više nego li 2019. godine.

„Posezonu nastavljamo s uspješnim turističkim rezultatima. Nadmašili smo broj dolazaka i noćenja iz 2022. godine, u listopadu je u komercijalnom smještaju ostvareno 6% više noćenja, a od početka godine 1% više noćenja. Definitivno posljednjih godina uspijevamo u „rasterećenju“ destinacije na način da je regija sve bolje popunjena u pred i posezoni. To je jedini način da turizam održivo razvijamo, sve je više događanja i ponude koja je osmišljena za pred i posezonu. Rast broja gostiju u pred i posezoni, uz održivost, ima i još jedan puno jači efekt a to je stabilnu zaradu za turističku industriju kroz cijelu godinu. A to je ono što od turizma u konačnici očekuju svi dionici, profitabilnost. To znači da uz ekološki, održivi turizam nosi i pozitivan ekonomski predznak“, izjavila je Irena Peršić Živadinov.

U listopadu, prema tržištima, najbrojniji gosti bili su oni iz Njemačke s ostvarenih 12% više noćenja od 2022. i 2% više od 2019. godine. Slijede ih gosti iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Švicarske i Italije. Uz ta kvarnerska tradicionalna tržišta, velike poraste u broju noćenja tijekom listopada bilježe gosti iz SAD-a i to 10% više noćenja od 2022. te Srbije s ostvarenih 40% više noćenja od 2022. godine.

Prema vrsti smještaja u listopadu je skoro pa polovica od ukupnih noćenja ostvarena u hotelima (gotovo 240 tisuća noćenja, što je 8% više od 2022. godine). Slijede objekti u domaćinstvu i kampovi. Uspoređujući s listopadom 2019. godine kampovi ponovno nastavljaju s ostvarivanjem odličnih rezultata, tako su ovog listopada ostvarili 67% više noćenja u odnosu na listopad 2019. godine.

Najposjećenije subregije u listopadu bile su otok Krk, Opatijska rivijera, Cresko-lošinjski otoci i Crikveničko-vinodolska rivijera.

U prvih deset mjeseci ostvareno je nešto više od 3,1 milijun dolazaka i 18 milijuna noćenja, što je za 5% više dolazaka i 1% više noćenja nego li prošle godine. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, gotovo 30% svih noćenja na Kvarneru, a slijede ih gosti iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Italije, Češke i Poljske. Prema broju ostvarenih noćenja od početka godine, poredak subregija je sljedeći: otok Krk, Cresko-lošinjski otoci, Crikveničko-vinodolska rivijera, otok Rab, Opatijska rivijera, Riječki prsten i Gorski kotar. Pri tome svakako treba spomenuti da, kad se usporedi s prošlom godinom, u dosadašnjem dijelu godine najveći rast u broju noćenja bilježe Riječki prsten, tj. 12% više, te Gorski kotar s 8% više noćenja.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture