Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Turistička zajednica Kvarnera nastavlja s brendiranjem žlahtine - predstavljen projekt “Žlahtina - kraljica Kvarnera”

14.12.2023.

Turistička zajednica Kvarnera u novoj riječkoj vinoteci Wine&Co održala je press konferenciju i predstavila projekt “Žlahtina – kraljica Kvarnera”.

“Vinski turizam i gastronomija za turističku ponudu Kvarnera oduvijek imaju ogroman značaj, a zahvaljujući našim vrsnim stručnjacima - vinarima, enolozima, sommelierima te chefovima - eno-gastronomska scena je definitivno jedan od zaštitnih znakova naše županije. Za Kvarner, žlahtina nije samo vino, već pravi simbol našeg lokalnog identiteta. Zato smo nastavno na brendove Kvarner Gourmet i Kvarner Food, u proljeće 2021. godine osmislili dodatni brend Kvarner Wines i od tada zajednički s našim vinarima i sommelierima nastavljamo raditi na promociji, na edukaciji, na podizanju kvalitete i ugleda Kvarnera kao destinacije vinskog turizma. Naši vinari aktivno su uključeni i u kandidaturu Kvarnera za titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini. Cilj naših zajedničkih aktivnosti je promocija i brendiranje žlahtine, na stranom ali i domaćem tržištu. Želimo da žlahtina na Kvarneru, bude ono što je malvazija u Istri ili graševina u Slavoniji odnosno da se nađe na svim stolovima, i da nudimo i uživamo u našim lokalnim, autohtonim vinima”, pojasnila je direktorica Peršić Živadinov.

Kratku video reportažu i izjavu direktorice Irene Peršić Živadinov pogledajte OVDJE.

Podsjetimo, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera u suradnji s udruženjem Kvarner Wines bio je realiziran autorski projekt pod nazivom „Žlahtina - kraljica Kvarnera“ višestrukog pobjednika brojnih sommelier natjecanja Klaudia Jurčića. Kroz projekt okupljena je bila zanimljiva međunarodna vinska struka, točnije ukupno 26 enologa, sommeliera, novinara i ocjenjivača vina iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije. Oni su kušali ukupno 34 uzorka vina što je rezultiralo s nešto više od 850 opisa žlahtine kroz 4 kategorije. Upravo je ova press konferencija bila posvećena predstavljanju tih opisa i zaključaka, koji su temelj za edukaciju ugositeljskog sektora i poslužit će kao svojevrsna “osobna iskaznica” žlahtine, kako bi ju sektor servisa mogao interpretirati gostima pri posluživanju. Naravno, tome prethodi osnovni cilj, a to je da žlahtina, ali i druga lokalna vina, budu što više zastupljena na vinskim kartama.

Inače, danas u Hrvatskoj žlahtina se uzgaja na otprilike 152 ha, od kojih se gotovo 95% površina pod žlahtinom nalazi u Primorsko-goranskoj županiji, a najveće površine nalaze se u Vrbničkom polju na otoku Krku, u Novljanskom polju i zaleđu Selca. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede RH iz 2022. godine, ukupna površina vinograda na Kvarneru iznosila je 191,27 ha, a usporedimo li to s 152 ha na kojima se uzgaja isključivo žlahtina jasno je koliko je ova sorta važna i značajna za vinogradarsko-vinarsku proizvodnju u naše županije.

 

OPIS ŽLAHTINE
Vino je kristalno bistro, svijetlije slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem. Na nosu je čisto, dominiraju voćno-cvjetni mirisi zelene jabuke, vinogradarske breskve te cocktail citrusa i tropskog voća. Note bijelog cvijeća isprepliću se s tipičnim herbalnim aromama mediteranskog bilja, naročito kadulje.
Na nepcu je suho, naglašene svježine te laganijeg tijela. U retrookusu je voćno- herbalnog karaktera s istaknutom elegantnom slankastom senzacijom i završetkom u znaku ugodne gorčine.
Preporučena temperatura posluživanja žlahtine je: 8 °c
Preporučena čaša za žlahtinu je: vinska čaša manjeg volumena i užeg tijela, kako bi se zadržala voćnost, svježina i optimalna temperatura vina.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture