Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Turistička zajednica Kvarnera za kvarnerske maslinare organizirala zanimljiv edukacijski posjet istarskim maslinarima

20.12.2023.

Turistička zajednica Kvarnera nastavlja s aktivnostima razvoja ponude gastronomije na Kvarneru, uključujući i segment maslinarstva kao jednu od najvažnijih autohtonih proizvodnji, uz vinogradarstvo, ribarstvo, pčelarstvo i druge djelatnosti.

Stoga je za kvarnerske maslinare Turistička zajednica Kvarnera organizirala zanimljiv edukacijski posjet istarskim maslinarima. Kao primjere dobre prakse u Istri posjetili su uljaru Agrofin Mate u Savudriji i uljaru Oio Vivo u Vodnjanu. Uljara Agrofin Mate za svoja extra djevičanska maslinova ulja godinama dobiva najveća priznanja prestižnog Flos Olei natjecanja, a ove su godine s uljem Transparenza Marina dobili maksimalnih 100 bodova i time postali jedina hrvatska uljara koja je na ovom natjecanju osvojila veliko zlato. S druge strane, kao primjer dobre marketinške prakse poslužila je relativno mlada, ali tržišno vrlo dobro pozicionirana uljara Oio Vivo.

“Kao regiji, kandidatu za titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini, jasno nam je da je u cijeloj priči gastronomije gotovo pa najvažnija proizvodnja autohtonih namirnica te neprestana edukacija proizvođača. Uzgoj maslina i proizvodnja maslinovog ulja oduvijek su činili temelj naše mediteranske primorske i otočne kuhinje, a o specifičnosti i jedinstvenosti naših maslina, načina njihova uzgoja, berbe i vještina lokalnog stanovništa dovoljno govori i zaštićena oznaka izvornosti koju nose krčko i cresko maslinovo ulje. Zato smo okupili kvarnerske maslinare i pozvali ih na zajedničku suradnju u promociji i brendiranju destinacije kao gastro-destinacije. Našu susjednu Istru, pravu meku maslinarstva i jednu od najboljih maslinarskih regija na svijetu, odabrali smo kao prvu studijsko-edukacijsku lokaciju gdje smo kvarnerske maslinare upoznali s primjerima dobre prakse u Istri. Naši maslinari tako su imali priliku razmijeniti svoja znanja i iskustva, upoznati tehnološke i agrotehničke mjere kojima se postiže vrhunska kvaliteta maslinova ulja, ali i kako od te cijele priče o uzgoju i proizvodnji maslina i maslinova ulja stvoriti novi proizvod – npr. degustacijske programe, organizirane berbe, dane otvorenih vrata i slično”, pojašnjava direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture