Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

ZDRAVSTVENI ODMOR NA KVARNERU - KVARNER HEALTH AND WELLBEING

7.5.2014.

   POSEBNA PREZENTACIJA TURISTIČKE ZAJEDNICE KVARNERA U STOCKHOLMU

Ulaskom RH u EU, otvorila su se mnoga vrata, a na području turizma propulzivnim postaje jedan od najstarijih oblika turističke ponude, posebno važne za Kvarner – onaj zdravstveni. Jer, Kvarner je oduvijek bio mjesto kamo se dolazilo po zdravlje. Pa i samo obilježavanje obljetnice 170 godina turizma u Opatiji i na Kvarneru, svojevrsno je obilježavanje 170 godina zdravstvenog turizma, jer su se u vrijeme druge polovice 19. stoljeća tražila prije svega mjesta koja će doprinijeti poboljšanju zdravlja. Kako je već 1889. Opatija proglašena klimatskim lječilištem, zaključuje se da se prva registrirana noćenja, odnosno turistički promet pripisuju upravo zdravstvenom turizmu. Slijedile su i druge destinacije na Kvarneru, te je do danas, uz napredovanje medicinske znanosti i svijesti o potrebi čuvanja zdravlja, ponuda zdravstvenog turizma ostala jednim od najvažnijih motiva dolazaka gostiju na Kvarner, što je i definirano u strateškim dokumentima TZ Kvarnera.

U sklopu aktivnosti razvoja marketing brendova s ciljem produljenja turističke sezone i poboljšanje kvalitete turističkih proizvoda, te razvoja novih turističkih doživljaja koji imaju za cilj veće zadovoljstvo gostiju i bolje financijske učinke gospodarstvu, TZ Kvarnera započela je koncem 2013. godine s definiranjem projekta „Kvarner Health and Wellbeing“. Cilj je i ponovno jače istaknuti Kvarner kao regiju zdravlja i destinaciju zdravstvenog turizma na turističkoj karti ističući prije svega tradiciju i novu kvalitetu kojom bi se dodatno motivirali gosti za dolazak u destinaciju, a organizatorima putovanja omogućilo sigurnu bazu informacija za kreiranje i zajedničko plasiranje programa.

Aktivnosti na razvoju marketing brenda „Kvarner Health and Wellbeing“, po uzoru na druge brendove Kvarnera, kao što su Kvarner Family, Kvarner Gourmet i Kvarner Food, Kvarner Outdoor, uključit će definiranje povjerenstva, definiranje projekta i kriterija za dodjelu oznake kvalitete pojedinog brenda, ocjenjivanje potencijalnih nositelja oznake kvalitete, te promociju putem web stranice, tiskanog materijala, PR članaka, off- i online oglašavanje, prihvata studijskih putovanja novinara i agenata, prezentacija, sajmova, kao i organizacija i su-organizacija posebnih manifestacija.

Koncem 2013. godine, u sklopu inicijalnih aktivnosti TZ Kvarnera je okupila predstavnike najznačajnih županijskih zdravstvenih institucija, lječilišta, specijaliziranih klinika i drugih nositelja zdravstvene ponude s utjecajem na turizam, te je sagledan potencijal proizvoda zdravstvenog turizma i zajedničke promidžbe u 2014. godini. Kako bi se odmah krenulo s promocijom na sajmovima i prezentacijama na međunarodnom tržištu, kreirana je i otisnuta tematska brošura „Zdravstveni turizam na Kvarneru“ (na hrvatskom, njemačkom, engleskom, talijanskom, slovenskom  i ruskom jeziku), koja predstavlja najznačajnije nositelje ponude zdravstvenog turizma na Kvarneru – specijalne bolnice, lječilišta, klinike, prvenstveno one koji omogućuju i stacionarni boravak u zdravstvene svrhe na Kvarneru, odnosno ostvarenju turističkog prometa.

U razdoblju siječanj – travanj 2014. zdravstveni turizam Kvarnera predstavljen je u suradnji s HGK – Zajednicom zdravstvenog turizma RH na sajmovima u Münchenu i Moskvi, održane su prezentacije u Moskvi, kao i poslovna radionica na temu zdravstvenog turizma u organizaciji HGK u Moskvi, te na brojnim turističkim sajmovima diljem Evrope.

U nastavku projekta brendiranja i promocije zdravstvenog turizma, projekt će okupiti   različite medicinske ustanove, sukladno kriterijima koji su u izradi, kako bi se nastavilo s plasmanom proizvoda na međunarodno tržište. U suradnji s Glavnim uredom HTZ-a u planu je tematska poslovna radionica zdravstvenog turizma „Buy Croatia“. U suradnji s PGŽ pristupit će se klasteru zdravstvenog turizma, s ciljem uključivanja što više potencijalnih sudionika, kako u klaster, tako i u projekt Kvarner Health and Wellbeing.

 

Aktualno:

Stockholm, 7. svibnja 2014.

TZ Kvarnera održala je u suradnji s Predstavništvom HTZ-a u Skandinaviji press konferenciju i prezentaciju turističke ponude na Kvarneru s naglaskom na ponudu zdravstvenog turizma, u prostoru Veleposlanstva RH u Stockholmu, kojoj je prisustvovalo više od 20 novinara iz turističkog i medicinskog sektora, kao i predstavnika putničkih agencija. Uzvanicima se kratkim pozdravnim riječima obratio u ime Veleposlanstva RH  gospodin Domagoj Rogulj, zatim gospođa Marija Baković iz Predstavništva HTZ-a, te je dr.sc. Irena Peršić Živadinov održala prezentaciju. Gostima su degustirali gastronomske delicije i vino s Kvarnera.

  

Sutra se nastavlja prezentacija TZ Kvarnera na skandinavskom tržištu:

TZ Kvarnera i nekoliko specijalnih bolnica, lječilišta i klinika sudjeluju u Stockholmu od 8. i 9. svibnja na tematskoj konferenciji pod nazivom STOCKHOLM MEDICAL TOURISM CONFERENCE na temu PATIENT MOBILITY – FROM SWEDEN TO EU AND BEYOND.

Potencijal švedskog tržišta nedavno je otvoren dvjema činjenicama: 25.10.2013. godine u Švedskoj je na snagu stupila odredba kojom svaki pacijent, osiguranik švedskog zdravstvenog osiguranja ima pravo utjecati na svoje osobno liječenje i potražiti ga u bilo kojoj zemlji EU. Posebice ukoliko je adekvatni tretman/liječenje/operacija jeftinija u drugoj EU zemlji, osiguranik stječe pravo ostvariti liječenje izvan svoje zemlje. Uobičajeno se radi o višetjednim boravcima. Konferencija uključuje 2 poslovne radionice, na kojima će se susresti ponuda i potražnja, a sama konferencija upoznaje sudionike s potrebama švedskih pacijenata, s ciljevima i izvorima zdravstvenih usluga izvan Švedske, te na koji se način međunarodni ponuđači mogu uključiti.  

Za Kvarner i švedsko tržište, radi se o mogućnosti obnavljanja dugogodišnjih odnosa i dobrog image-a koji je Kvarner imao kada su od 1965. – 1988. godine pacijenti iz Švedske charterima dolazili na fizikalnu rehabilitaciju u opatijsku Thalassotherapiu. Gotovo 10.000 pacijenata liječilo se tada u Opatiji, a opatijsko medicinsko i nemedicinsko osoblje odlazilo u Švedsku na učenje švedskog jezika.

Danas gosti iz Švedske sudjeluju u noćenjima na Kvarneru s manje od 1 %, no bilježi se značajan trend rasta, a za očekivati je da će i ovakve ciljane promidžbene aktivnosti doprinijeti daljnjem povećanju turističkog prometa, ali i produženju turističke sezone, jer se glavnina zdravstvenog turizma odvija izvan glavne sezone.

Kvarner na karti