Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Ovog vikenda Kraljica Jadrana programom "Golden Opatija" obilježava svojih 170 turističkih godina

18.7.2014.

Ovog vikenda Kraljica Jadrana programom „Golden Opatija“ obilježava svojih 170 turističkih godina!

Tri dana trajat će manifestacija „Golden Opatija“, centralna proslava 170 godina turizma u Opatiji, koja će „Kraljicu Jadrana“ vratiti u zlatna doba njene turističke povijesti. Uz program „Carski grad“ (subota, 19. srpnja u 21:30 h) prisjetit ćemo se opatijskih turističkih početaka, događanjem „RetrOpatija“(nedjelja, 20. srpnja u 18:30 h) oživjeti duh, glazbu i modu „ludih“ pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osadmedestih godina, a vrhunski završetak trodnevnog spektakla bit će koncert grupe Kool & The Gang (ponedjeljak, 21. srpnja u 21:30 h) na kupalištu Slatina.

Raskošni glazbeno-scenski spektakl „Golden Opatija“ oživjet će najljepše dane iz 170 godina duge opatijske turističke prošlosti ovog vikenda, od 19. do 21. srpnja. Tijekom tri dana ove manifestacije, ujedno i centralne proslave velikog opatijskog jubileja – 170 godina turizma – stanovnici i posjetitelji grada imat će priliku „ušetati u prošlost“ te se saživjeti s nekim od najslavnijih trenutaka opatijske tradicije, od gradnje Ville Angioline do koncerata Ive Robića na terasi hotela Kvarner.

Uspješna priča opatijskog turizma započela je 1844. godine izgradnjom Ville Angioline, ujedno i spomenika jedne tragične ljubavi između riječkog poduzetnika Iginia Scarpe i njegove supruge Angioline, a to vrijeme i tu romansu prikazat će „Carski grad“, spektakularna kostimirana glazbeno-scenska priredba koja će se odigrati u subotu, 19. srpnja, od 21.30 sati na poznatim lokacijama u središtu Opatije. Igrom glazbe, glume i plesa, te uz pomoć video-mappinga, sudionici ovog događanja vratit će se 170 godina u prošlost, prošetati parkom Angiolina uz zaljubljeni par Scarpa i „uživo“ pratiti izgradnju najpoznatije hrvatske vile koja je ugostila mnoga slavna europska imena. Paralelno s ovom scenom, istovremeno će uz sudjelovanje mnogih izvođača – vrhunskih opernih pjevača, kostimiranih glumaca i statista, pijanista, zborista, simfoničara, balerina – na Ljetnoj pozornici, obalnom šetalištu lungomare, terasi hotela Kvarner i drugim lokacijama oživjeti „kraljevska era“ opatijskog turizma. Posebnost ovog događanja je u tome što će i sami posjetitelji moći u njemu sudjelovati, ući „u kožu“ nekadašnjih dama i gospode koji su svoj odmor provodili u Opatiji, prošetati kroz desetak scena koje će uprizoriti neke od tipičnih trenutaka ondašnjeg vremena i osjetiti atmosferu ranih turističkih dana, u kojima je Opatija bila najcjenjenija europska destinacija. Kulminacija događanja održat će se na kupalištu Slatina, gdje će se u fantastičnoj završnoj sceni okupiti svi protagonisti Carskog grada – Iginio Scarpa, njegova ljupka supruga Angiolina, Isadora Duncan, James Joyce, Albert Einstein i mnogi drugi – uz pratnju zborske glazbe i velikog vatrometa.
Program: http://opatija-tourism.hr/hr/novosti-dogadanja/dogadanja/golden-opatija-opatija---carski-grad-glazbeno-scenski-spektakl,615.html  

Dan kasnije, u nedjelju, 20. srpnja s početkom u 18:30 sati na „RetrOpatiji“, daleka prošlost ustupit će mjesto onoj nešto bližoj, valcer će zamijeniti ljubavni šlageri, kočije oldtimeri, a raskošno odjevene dame i gospodu ležerno odjeveni mladići i djevojke koji će slaviti slobodni duh šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, vrijeme kada je Opatija nizu svojih epiteta dodala i titulu glazbenog središta ovog prostora. Duh druge zlate ere opatijskog turizma, vremena prvih automobila, novih stvari sa zapada, vinilnih ploča i nastupa svjetske zvijezde Ive Robića oživjet će „RetrOpatija“, atraktivna glazbena priča koja će pružiti zasluženi homage danima kada su se nosile mini-suknje i „trapezice“, pio sok od marelice sa šlagom, jeo toast i uz gitaru na plaži pjevalo pjesme koje su danas postale „evergreen“. Zabava uz „RetrOpatiju“ počinje od 18.30 sati, i svi će se moći pridružiti mladićima s gitarama i djevojkama u bikinijima u druženju na kupalištu Lido, te kasnije još jednom poslušati nastup legendarnog Mr. Morgena – Ive Robića – i pogledati autentičnu modnu reviju na terasi hotela Kvarner. Druženje će se nastaviti na Ljetnoj pozornici pod najvećom disco-kuglom, i potrajati do dugo u noć, kada će Opatija polako iz romantičnih i hipijevskih sedamdesetih prijeći u eru disco glazbe osamdesetih.
Program: http://opatija-tourism.hr/hr/novosti-dogadanja/dogadanja/golden-opatija-retropatija-glazbeno-scenski-spektakl,1025.html  

Ples uz „RetrOpatiju“ završit će uz najveće hitove grupe Kool & The Gang, kao simboličan poziv „Svi u disco“, što je i naziv trećeg događanja u sklopu programa „Golden Opatija“ – koncerta ove legendarne američke funk i disco grupe, koji će se održati na kupalištu Slatina u ponedjeljak, 21. srpnja, od 21.30 sati. Ulaz je besplatan.

Kvarner na karti

Kvarner, Otkrijte svoju priču 2017 Međunarodna godina održivog turizma za razvoj