Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Centralno događanje na otoku Cresu - trodnevni creski Semenj

4.8.2014.

U utorak 5.08.2014. započinje creski Semenj. Na sajmu će izlagati 30-tak izlagača autohtonih proizvoda koji dolaze sa Cresa i cijele Hrvatske. Osim creskih autohtnih proizvoda, moći će se kušati autohtoni slavonski kulen, krčki sir, hamburger od tune, gulaš od alohtone creske divljači. Vidjet će se razni zanati od obrade vune, kovača, izrada nakita, predmeta od kože, umjetničkih radova. 

Prve večeri (5.08.) u 22:00 h na semnju će nastupiti Marijan Ban i Diktatori, drugu večer (6.08.) zabavljat će nas Opće opasnost. 

7.08. biti će tradicionalna Tombola u organizaciji Udruge umirovljenika nakon koje će nastupiti izvrsne creske klape: ženska klapa Teha i klapa Senjal, te muška klapa Burin.


Povijest Semnja
Prvi put se Semenj spominje u Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. Po tom Dekretu je u Cresu bio Semenj koji je trajao 8 dana, od 31.07. do 08.08.. Sve što se za te dane dopremilo u Cres, radi prodaje, zaključivanja trgovačkih poslova i slično, sve je bilo oslobođeno plaćanja carina i poreza. 

Nakon Venecije, proslava je i službeno regulirana carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine. 

Semenj je stara hrvatska riječ što znači sajam, pisala bi se baš Samanj, ali ju je narod izobličio u Semenj. Prerasla je u pravu feštu - tradicionalnu pučku svečanost koja je kasnije - sve do II svjetskog rata započinjala uz blagdan Gospe Snježne (05.08.) kojoj je posvećena župna crkva i trajala bi tri dana. U ta tri dana prodavala se raznovrsna roba, odjevni predmeti, voće i slatkiši. Trgovi su bili ispunjeni štandovima,dolazili su čak i Kinezi. Na porporeli i portu bili su armižani bragoci, trabakuli puni lubenica i dinja. U tim danima izlazili su svi, stari i mladi , djeca, cijele obitelji. Djeca su se veselila slatkišima i igračkama, žene sladoledu, a muškarci obavezno uživali u pivi. Zadnji dan semnja na pijaci se igrala tombola. 

Nakon II. Svjetskog rata ova je pučka svečanost bila javno zapostavljena, zaboravljena - zabranjivana, ali u narodu je običaj ostao.
Uspostavom Hrvatske države, pokušali smo ponovno započeti sa starom tradicijom te je 1990.god. ponovno uz podizanje creske zastave na gradskom trgu i slavljem svete mise u čast Majke Božje Snježne započelo obilježavanjem "Semnja" koje je preraslo u turistički događaj . U ta tri dana održavaju se razne manifestacije, a sve završava tombolom čiji je prihod namijenjen u humanitarne svrhe. Po dobroj staroj tradiciji fond robnih dobitaka čine svi robni darovi dobiveni od strane sponzora.

Kvarner na karti

Kvarner, Otkrijte svoju priču 2017 Međunarodna godina održivog turizma za razvoj