Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

490. Lovrečeva: Sinonim prijateljstva!

6.8.2014.

Presjajni grad Krčana, kao i mnoga istočnojadranska mjesta, dosad je ispisao debelu knjigu svoje prošlosti. Još od vremena Liburna pa sve do danas, područjem našeg grada hodali su i trgovali mnogi, a upravo taj itekako važan dio spektra čovjekovih misija utisnuo je u ovaj prostor, njegove trgove i ulice, posve specifičnu memoriju.

Tako je daleke 1524., svoju priču otpočelo događanje koje se uščuvalo do danas postavši vrijednim sinonimom susreta različitih kultura; sinononimom trgovanja, uvažavanja, druženja i prijateljstva! Riječ je naravno o Krčkom sajmu; Lovrečevi koja se i iznova organizira u čast jednog od dvoje krčkih patrona. 

Upravo na tim temeljima izgrađena je i ovogodišnja manifestacija sjedinjujući sajmeni dio s elementima eksperimentalne arheologije te tradicijskim, kulturnim i zabavnim sadržajima. Kao i dosad program jubilarne 490. Lovrečeve, 08., 09. i 10. kolovoza, biti će organiziran na četiri autentične krčke pozornice: Trgu Kamplin, Veloj placi, Gradskoj rivi i Velom mulu.
Trg Kamplin, kojeg s jedne strane zatvara ziđe Katedrale, a s druge ono poznate frankopanske utvrde, poslužiti će kao jedinstvena scenografija za demonstraciju srednjovjekovne i renesansne povijesti. Program Lovrečeve ondje započinje dolaskom frankopanske povorke pred monumentalnu kamenu kulisu gdje će iznova biti priređena svečanost otvorenja. Evociranje bogate gradske prošlosti tom će prigodom poticati vitezovi i streličari, ali i ondje okupljeni čuvari tridacije starih zanata. U glazbenom dijelu neobičan povratak u prošlost sprema Grupa 4'33'', eksperimentirajući sakralnom srednjovjekovnom glazbenom ostavštinom. I ostale dane trajanja sajma Kamplin će biti slično obojen, i to zahvaljujući nastupu poznatog dubrovačkog Ansambla za ranu glazbu Minsterl kojem će podršku pružiti Krčanke iz Bona forma, ali i riječki Putokazi zaduženi za avangardan plesno-pjevački spektakl. Uz kartaške turnire na najvećem gradskom trgu sprema se i treće natjecanje u rezanju pršuta tijekom kojeg će spretnost u toj nimalo lakoj disciplini demonstrirati, najprije predstavnici otočnih medija, a potom i krčki ugostitelji. 

Obližnjom Velom placom pjesmom će vladati Mići Boduli, a svirkom krčki limenjaci, dok će na vrijednu folklornu tradiciju ukazivati folkloraši iz Poljica, Vrha i Kornića. Okupljene na Velom mulu očekuje nezaboravan provod uz L'amourovce i rockere Open Road. 

Pored probuđene gradske prošlost i sajmenih sadržaja, Lovrečevu danas najprepoznatljivijom čini program na Gradskoj rivi, a ovogodišnjoj vrućoj atmosferi sigurno će pridonijeti L'amour, Mala Vida, Le Monde, Vatra, Night Express, dok će glazbene sesije, u ranim jutarnjim satima, zatvarati Bubamare i zmajevi, Buco i kalašnjikovi te naposlijetku popularno Prljavo kazalište. 

Uz glazbeni vatromet, 490. Lovrečeva biti će zatvorena atraktivnom pomorskom bitkom u plutajućim bačvama, u kojima će svoju sreću okušati za ovu avanturu istrenirani timovi. Naime, još u antičko vrijeme otok Krk bio je poprište sukoba rimskih legija, a upravo taj povijesni motiv rezultirao je idejom o tom neobičnom boju na moru... 

490. Lovrečevu, uz brojne suradnike i sponzore, organiziraju Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, dok im se kao suorganizatori pridružuju Komunalno društvo Vecla, Udruga Knezovi krčki Frankopani, Radio otok Krk, Javna vatrogasna postrojba Krk, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krk, Udruga maslinara Drobnica, Kuća maslinovog ulja Nono i Kuća krčkog pršuta Žužić. 

Vodič kroz Krčki sajam - Lovrečevu

Kvarner na karti

Kvarner, Otkrijte svoju priču 2017 Međunarodna godina održivog turizma za razvoj