Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Održana virtualna gastronomska prezentacija Kvarnera za slovensko tržište: „Valentinovo s Kvarnerom kod vas doma“, 11.02.2021.

11.2.2021.

 

Turistička zajednica Kvarnera i predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji u suradnji s Kaval grupom održali su jedinstveno virtualno gastronomsko putovanje po Kvarneru i kvarnerskim okusima.
Našim vjernim slovenskim gostima, u ovo doba onemogućene komunikacije i direktnog kontakta, priredili smo iznenađenje baš pred Valentinovo kroz koje smo virtualnim putem barem na sat vremena dočarali doživljaj Kvarnera kroz mirise, okuse i priču o kvarnerskim atrakcijama.
Vjerujemo da su se gosti prisjetili svojih dosadašnjih boravaka na Kvarneru, ali i da će zaželjeti ponovno doći, čim to bude bilo moguće... Ovo svojevrsno druženje na virtualnoj kvarnerskoj večeri bio je izvrstan način da i gosti i domaćini provedu jednu zajedničku večer u ugodnoj prijateljskoj atmosferi.

dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera i Metka Bradetić, direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji 

Putovanje kroz koje su nas vodile direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, Metka Bradetić i direktorica Turističke zajednice Kvarnera, dr.sc. Irena Peršić Živadinov ponovno je povezalo vrhunske slovenske i hrvatske kuharske majstore. Meni u tri slijeda tako su pripremali vrhunski mladi chef Mojmir Šiftar (chef budućeg restorana PEN iz Ljubljane), koji je pripremio predjelo od tune, zatim kreativni i iskusni chef Ognjen Novković (chef restorana Kukuriku iz Kastva) je oduševio sa glavnim jelom od ribe, škampa i školjaka, a priznati slovenski chef Igor Jagodic (chef ljubljanskog restorana Strelec) je za brojne gledatelje pripremio desert od limuna, smokava i maslinovog ulja.

Nenad Kukurin, vlasnik Hotela i restorana Kukuriku iz Kastva, koji je ujedno i nagrađivani sommelier dao je točku na "i" kulinarskim delicijama svojom preporukom vina odnosno uz predjelo preporučio je pjenušac Brut nature Vinske kuće Plovanić iz Kastva, uz glavno jelo autohtono crveno vino Sansigot Vinarije Šipun iz Vrbnika, a uz desert lagano crveno vino Cabernet Sauvignon iz Vinarije Pavlomir.

Uvodna riječ predana je direktorici Turističke zajednice Kvarnera, dr.sc. Ireni Peršić Živadinov koja je tom prilikom naglasila koliko im nedostaju njihovi slovenski gosti i prijatelji, te su se stoga odlučili da s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji i sukladno trenutnoj situaciji pokušaju jedan mali dio Kvarnera prenijeti u njihove domove.

"Vjerujem da smo današnjom prezentacijom Kvarnera za slovensko tržište zajedničkim snagama s partnerima i predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji uspjeli pokazati kako i u najteža vremena ove nezapamćene svjetske krize koja je turizam stavila u potpuno neizvjestan položaj, možemo biti zajedno u kreiranju priča, kao primjerice ovaj put kroz gastronomsko putovanje. Željeli smo u ugodnom virtualnom druženju u prijateljskoj atmosferi podsjetiti goste iz Slovenije na njihove boravke na Kvarneru ali i potaknuti maštanje o budućim avanturama koje će doživjeti na Kvarneru, čim to bude bilo moguće. Naziv glavnog jela, koje je pripremljeno u kuhinji restorana Kukuriku, je Kvarnerski zaljev jer doslovce asocira na kvarnerski zaljev svojim okusima, mirisima i plodovima mora koji dominiraju na tom "pijatu od mora". Drago mi je da smo uspjeli", izjavila je direktorica Peršić Živadinov.

"Inspiracija današnjeg gastronomskog putovanja je bila primorska kuhinja koja se bazira na ribi, rakovima, školjkama, agrumima, domaćem povrću, začinima, maslinovom ulju i vinima s kojima smo se probali približiti našim vjernim slovenskim gostima te okuse polja, zemlje i mora ispod majstorskih ruku vrhunskih kuharskih chef-ova prenijeti u domove naših gostiju. Dobrosusjedski odnosi, suradnja i prijateljstvo su vrijednosti koje čitavo vrijemo potičemo i njegujemo. Tako smo i u ovoj gastro priči u kojoj smo povezali vrhunske kuharske majstore i našoj publici darovali recepte kvarnerske ljubavi još jednom dokazali da smo zajedno jači te da je posebno u teškim vremenima to ono što je najbitnije", izjavila je direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji Metka Bradetić.

Ova virtualna prezentacija bila je samo jedna u nizu virtualnih prezentacija, radionica i sajmova koje je Turistička zajednica Kvarnera već odradila ili ima u planu odraditi.
2020. godina promijenila je sliku emitivnih tržišta, zatim trendove potražnje, motive i preferencije gostiju, a prema tome izmijenjeni su i kanali i način djelovanja Turističke zajednice Kvarnera. U djelokrugu svog rada pristupamo svim trenutno dostupnim mogućnostima promocije budući se gotovo sve aktivnosti turističkog sektora odvijaju digitalnim tj. virtualnim putem - od webinara, virtualnih sajmova, prezentacija i radionica, do digitalnih kampanja oglašavanja i sl.
Podsjetimo kako je Kvarner, prošlu godinu odradio iznad svih očekivanja - ostvareno je gotovo 1,5 milijuna dolazaka i 11 milijuna noćenja (točnije 10,9 milijuna noćenja), što predstavlja 47% ostvarenih dolazaka i 57% ostvarenih noćenja usporedimo li s rekordnom 2019. godinom.
Pred početak ljetne sezone turistički djelatnici su najavljivali da će biti zadovoljni ukoliko ostvarimo 30% noćenja iz 2019. godine. Ipak, Kvarner je tijekom ljetnih mjeseci 2020. godine, po broju ostvarenih noćenja u Hrvatskoj, bio u samom vrhu.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture