Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Održana sjednica Turističkog vijeća TZ Kvarnera i predstavljene promotivne aktivnosti za turističku godinu

10.3.2021.

U srijedu, 10.03.2021. godine, održana je sjednica Turističkog vijeća TZ Kvarnera u Guvernerovoj palači, uz poštivanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera.
Na sjednici su, između ostalog, usvojeni Izvješće o izvršenju Programa rada TZ Kvarnera za 2020. godinu te Izvještaj o obavljenom nadzoru. Oba izvještaja se zatim u zakonskom roku proslijeđuju Skupštini TZ Kvarnera na usvajanje, čija je sjednica planirana krajem mjeseca ožujka.
Članovima vijeća direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov izložila je sve odrađene promotivne aktivnosti TZ Kvarnera tijekom siječnja i veljače, ali i predstavila pripreme za aktivnosti koje će uslijediti u narednim mjesecima.

 

U 2020. godini, a već sad je jasno da će slično izgledati i 2021. godina, turizam se neprestano morao prilagođavati aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Promijenjena je slika emitivnih tržišta, promijenjeni su trendovi potražnje, mijenjaju se motivi i preferencije gostiju, ali i način putovanja, a prema tome i kanali, načini djelovanja i promotivne aktivnosti TZ Kvarnera.
U djelokrugu svog rada pristupamo svim trenutno dostupnim mogućnostima promocije budući se gotovo sve aktivnosti turističkog sektora odvijaju digitalnim tj. virtualnim putem. Digitalna komunikacija i društvene mreže i dalje se ističu kao ključni i najvažniji kanali promocije zbog brze i precizne komunikacije s željenim/ciljanim tržištem. Fokus djelovanja sada je na najbližim tržištima koja su se i u 2020. godini pokazala kao vjerna, ali i ona s najvećom stopom fleksibilnosti u smislu odlučivanja na putovanje u zadnji tren i veće mobilnosti zbog blizine.

Tako je TZ Kvarnera tijekom siječnja i veljače već odradila niz virtualnih prezentacija i radionica za slovensko tržište, i to s naglaskom na eno-gastronomiju. Prezentacije i radionice odrađene su na inovativan način, i to tako da su se snimili posebni kratki filmovi tijekom kojih su pripremana jela, turistički vodiči su odradili vođenja po destinacijama ili posebnim lokacija npr. Riječka tržnica ili su primjerice sudionicima eno radionice u suradnji s udruženjem "Vina Kvarnera" na kućnu adresu dostavljene boce vina kako bi ih tijekom online radionice sommelierka vodila kroz degustaciju.
U narednim mjesecima dogovoreno je još nekoliko virtualnih prezentacija i radionica, i to prva prezentacija održava se već u petak (12.03.) u sklopu najveće svjetske turističke burze ITB Berlin, koja se ove godine održava u online izdanju. Odmah nakon slijede nam prezentacije u sklopu Meetex-a, koji okuplja predstavnike kongresnog i poslovnog turizma, zatim prezentacija u Italiji (23.03.), tijekom travnja u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Njemačkoj, te u Poljskoj (10.06.).

"Puno truda ulažemo kako bi virtualno dočarali doživljaj Kvarnera kroz mirise, okuse i priču o kvarnerskim atrakcijama. Svojim aktivnostim na ovaj način nastojimo održavati prisutnost i vidljivost kod gostiju kako bi Kvarner ostao na "listi njihovih želja" i kako bi se odlučili posjetiti nas čim to bude bilo moguće. Uz virtualne prezentacije i radionice provodimo i kampanje oglašavanja s našim gospodarstvom, ali i inozemnim partnerima - autobuseri, brodari, avio prijevoznici i željeznički prijevoznik RegioJet (koji će i ove godine, po svemu sudeći, biti hit). Kroz naše aktivnosti, najveći naglasak stavljamo na našu tradiciju zdravstvenog turizma te razvijenu zdravstvenu ponudu i infrastrukturu, jer u ovo "doba korone" ali i "post korona" razdoblju, koje svi željno isčekujemo, dobro je znati da postoji mjesto gdje možete doći po zdravlje i na oporavak.
Temelj vraćanja povjerenja naših gostiju, ipak će biti pitanje epidemioloških standarda i zdravstvene sigurnosti na destinaciji. Zbog toga, sudjelujemo i potičemo sve dionike u kvarnerskom turizmu da pristupe nacionalnom programu - kampanji koju vodi Ministarstvo turizma i sporta, pod nazivom "Safe Stay in Croatia". Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva turizma i sporta, s područja Kvarnera vlada velik interes za uključenje u projekt i do sada je izdano 900 oznaka raznim subjektima”, ističe direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

 

Uz zdravstveni turizam, i ove godine za očekivati je kako će najveći interes među gostima vladati za suncem i morem, nautikom, aktivnim odmorom… To su sve proizvodi u kojima Kvarner ima što za ponuditi i što naglašavamo u našoj promociji. Upravo zbog toga, ovo vrijeme iskorišteno je kako bi se dodatno radilo na razvoju naših projekta brendiranja - od novih oznaka koje će uskoro biti objavljene, do primjerice edukacija za iznajmljivače i biciklističke vodiče koje su u planu.

"Čeka nas vrlo zahtjevna i neizvjesna sezona. Intenzivno radimo promociju na tržištima koja su nam u ovom trenutku najbitnija i s kojih je najizvjesnije da bi gosti mogli doputovati. 2020. godinu smo odradili iznad svih očekivanja te se i sada borimo za svakog gosta unatoč nemilosrdnim okolnostima pandemije. Vjerujemo da i ove godine, zajedničkim snagama i sinergijom privatnog i javnog sektora, možemo pokazati koliko je kvarnerski turizam prilagodljiv i izdržljiv. Zbog toga smo i na današnjoj sjednici Turističkog vijeća donijeli odluku da maksimalno povećamo sredstava za pomoć turističkom gospodarstvu i to kroz udruženo oglašavanje. A važno je naglasiti kako budžet Turističke zajednice Kvarnera nastojimo očuvati i najveći dio sredstava ulagati u našu primarnu zadaću a to je promocija i podrška razvoju turizma. Stoga gotovo 50% plaća djelatnica osiguravamo kroz Europske fondove odnosno EU projekte na kojima smo partneri", govori Irena Peršić Živadinov.

Župan Zlatko Komadina i predsjednik Skupštine TZ Kvarnera osvrnuo se na usvojena financijska izvješća, s kojima je ističe zadovoljan. "I u ovim Covid vremenima za 10% prebačen je prošlogodišnji plan, a za ovu godinu projekcija je ostvarenje 70% prihoda iz turistički rekordne 2019. godine. Prednost destinacije Kvarnera je blizina i mogućnost dolaska gostiju automobilima. Naša komparativna prednost je i struktura smještaja jer se u vrijeme epidemije najviše traži privatni smještaj. Svi se nadamo smirivanju situacije, što će onda donijeti i bolje turističke rezultate", rekao je Komadina.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture