Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Na Kvarneru tijekom uskrsnog produženog vikenda boravilo više od 10.000 gostiju

6.4.2021.

Tijekom proteklog produženog vikenda povodom uskršnjih blagdana na Kvarneru je boravilo nešto više od 10.000 gostiju koji su ostvarili 25.000 noćenja: 11.000 u hotelima (45%), 7.000 u obiteljskom smještaju (27%), 5.000 u kampovima (19%) i 2.000 u nekomercijalnom smještaju.

Ovog Uskrsa na Kvarneru je, usporedimo li primjerice ovogodišnje uskršnje blagdane s onima iz 2018. godine kada je produženi vikend padao na slične datume, ostvareno 50% noćenja!

Regiju Kvarner je ovog Uskrsa posjetio veliki broj domaćih gostiju koji su ostvarili 14.500 noćenja, što čini čak 60% u ukupnom broju noćenja. Inozemni gosti ostvarili su 40% noćenja, što nije mali broj uzmemo li u obzir sva ograničenja u putovanjima koja su trenutno na snazi. Prva 3 mjesta uvjerljivo "drže" gosti iz Njemačke (3.500 noćenja), slijede gosti iz SAD-a (1.100 noćenja) i gosti iz Slovenije (650 noćenja).
Opatijska rivijera i otok Krk su definitivno bila najtraženija odredišta, budući da je na njihovom području ostvareno nešto preko 50% svih noćenja na Kvarneru. Odmah nakon, slijede Cresko-lošinjski otoci (s udjelom od 20% noćenja), zatim Crikveničko-vinodolska rivijera (udjel od 10% noćenja), Riječko područje (udjel od 8% noćenja), otok Rab (udjel od 6% noćenja) te Gorski kotar (udjel od 2% noćenja).

"Iako smo navikli na to da su uskršnji blagdani svojevrsni pokazatelj kakva će biti turistička godina - nakon događanja u 2020. godini, Uskrs smo i ove godine dočekali u sličnom ozračju. Po najavama na Kvarneru je bilo otvoreno oko 70-ak hotela i 20-ak kampova, i dalje kada govorimo o smještaju objekti s najviše zvjezdica pokazali su se kao najotporniji na krizu i najtraženiji među gostima. Tako su hoteli s 5* ostvarili 59% noćenja, a oni s 4* 39%, usporedimo li ovaj Uskrs s onim iz 2018. godine s obzirom da su "datumski" najsličniji. Gotovo 50% noćenja ostvarenih u hotelima otpada na 30 objekata koji su goste primili na Opatijskoj rivijeri, a od tih 30 čak 5 hotela ostvarilo je bolji rezultat od onog iz istog razdoblja 2018. godine. Kod obiteljskog smještaja najviše kategorije primjećen je sličan trend - 2.600 noćenja je ostvareno u objektima s 4* i 5*, a tom brojkom vrlo su blizu rezultatu iz 2018. godine. To znači da je tijekom ovog Uskrsa u obiteljskom smještaju s 4* i 5* ostvareno gotovo 91% noćenja, ako usporedimo s Uskrsom iz 2018. godine. Kampovi u odnosu na Uskrs iz 2018. godine bilježe čak 27% više noćenja, a ove godine čak 90% turističkog prometa ostvareno je u kampovima na kvarnerskim otocima Krku i Lošinju", pojašnjava direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera

 

TZ Kvarnera nastavlja s provođenjem svojih virtualnih promotivnih aktivnosti usmjerenih ka našim najbližim europskim susjedima ali i domaćem tržištu. Sve do početka lipnja slijedi još niz virtualnih prezentacija i sajmova. Istovremeno s sustavom turističkih zajednica, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Domom zdravlja PGŽ, Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera te Stožerom civilne zaštite PGŽ radimo na organizaciji i pripremi svih zdravstveno-sigurnosnih elemenata koje će naši gosti očekivati - lokacije za testiranja, izrada novih uputa, smjernica i preventivnih postupaka za sve smještajne objekte i goste i slično.

"Što se tiče nastavka turističke 2021. godine, pratimo što rade nama najvažnija tržišta i koje nove odluke donose njihove Vlade. Moramo biti svjesni da će i ove godine svi nastojati svoje državljane zadržati unutar svojih granica i poticati ih da svoj godišnji odmor provedu u matičnoj zemlji, a sve s ciljem kako bi potaknule svoj turizam i domaću turističku potrošnju. Uz neprestalno prilagođavanje aktualnoj epidemiološkoj situaciji i zaštiti zdravlja, to je još jedna posljedica pandemije COVID-19 koja će ove godine zasigurno imati još jači utjecaj na turističku godinu", ističe direktorica TZ Kvarnera.

Turistički promet na Kvarneru u ožujku i prva tri mjeseca 2021. godine
U ožujku je, usporedimo li s ožujkom prošle godine kad su se granice krenule postepeno zatvarati, ostvareno čak 91% turističkog prometa.
Kada govorimo o prva tri mjeseca 2021. godine, na Kvarneru je ostvareno 65% noćenja, usporedimo li s istim razdobljem prošle godine - odnosno čak 56% noćenja usporedimo li s istim razdobljem iz rekordne 2019. godine.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture