Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Kvarner je od siječnja do lipnja 2021. godine ostvario 31% više noćenja u odnosu na 2020. godinu te time dostigao 50% noćenja iz rekordne 2019. godine

5.7.2021.

Na Kvarneru je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno više od 2,1 milijuna noćenja, što je za 31% više nego u istom razdoblju 2020. godine.

“Dosadašnji turistički rezultati pokazuju nam kako smo tijekom lipnja ostvarili 33%, a od početka godine 31% više noćenja u odnosu na ista razdoblja prošle godine. Usporedimo li pak ovogodišnji turistički promet s rekordnom 2019. godinom, tada smo tijekom lipnja dostigli gotovo 60% noćenja, odnosno 50% noćenja tijekom prvih šest mjeseci. Ti rezultati nastavljaju pozicionirati Kvarner u vrh primorskih regija Hrvatske s najvećim turističkim prometom, a zahvaljujući dobroj organzaciji i koordinaciji ključnih snaga - od županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja, Stožera civilne zaštite, Primorsko-goranske županije, Policijske uprave, lokalnih turističkih zajednica sa svojim jedinicama lokalne samouprave i svih turističkih dionika - doveli smo do dobrih epidemiloških brojki u županiji i gotovo smo u vrhu Hrvatske po procijepljenosti stanovništa ali i turističkih djelatnika. Međutim, upravo sada su ključni trenuci kada svi zajedno možemo doprinijeti da epidemiološko stanje ne izmakne kontroli te da se ne ponovi prošlogodišnja situacija kada je sezona naprasno prekinuta 15. kolovoza. Posebnu pozornost treba usmjeriti ka održavanju manifestacija, te iako je epidemiološko stanje trenutno stabilno trebamo biti posebno pažljivi pri njihovoj organizaciji i potencijalnoj situaciji da postanu nova žarišta”, govori direktorica Peršić Živadinov.

U lipnju je na Kvarneru bilo otvoreno 150 hotela i 64 kampa koji čine po 85% raspoloživih smještajnih kapaciteta u tim vrstama smještaja. Najveći broj noćenja ostvaren je u obiteljskom smještaju i u kampovima. Prema ostvarenim noćenjima u kampovima otoci Lošinj, Krk i Cres našli su se među „Top 10“ destinacija Hrvatske. Rab i Crikvenica nalaze se među „Top 10“ destinacija Hrvatske prema broju noćenja ostvarenih u obiteljskom smještaju, a prema ostvarenom broju noćenja u hotelskom smještaju svoje mjesto u „Top 10“ destinacija Hrvatske našle su Opatija i Crikvenica.

“I dalje raste potražnja za objektima s 5 *, posebice izoliranim smještajem gdje gosti mogu biti sami i “socijalno distancirani” od ostalih. Trend potražnje za smještajem visoke kategorije na Kvarneru ne opada posljednjih nekoliko godina, a ove godine takvi objekti su i do 100% traženiji. Tu prvenstveno govorimo o obiteljskom smještaju (vilama i kućama za odmor s bazenima), zatim kampovima visoke kategorije (glamping i luksuzne mobilne kućice), nautička ponuda (brodice, jedrilice, jahte) te hoteli visoke kategorije. Glavno pitanje i preduvjet svih naših gostiju za dolazak nastavljaju biti poštivanje epidemioloških mjera i zdravstvena sigurnost na destinaciji, a u tome važnu ulogu ima i projekt Safe stay in Croatia kao potvrda poštivanja sigurnosnih protokola u turizmu i ugostiteljstvu Hrvatske, ali i zajednička suradnja na Kvarneru zahvaljujući kojoj trenutno imamo organizirano više od 50 lokacija na kojima gosti mogu odraditi PCR ili brza antigenska testiranja. Uz to, treba naglasiti kako brojne hotelske kuće i kampovi za svoje goste provode testiranja u svojim objektima” pojasnila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Na otoku Krku je u lipnju ostvareno gotovo 610.000 noćenja, što znači da je otok Krk ostvario 40% svih noćenja i time drži prvo mjesto na Kvarneru. Slijede ga Cresko-lošinjski otoci s 318.000 noćenja, Crikveničko-vinodolska rivijera s 217.000 noćenja, otok Rab s nešto više od 176.000 noćenja te Opatijska rivijera s 151.000 noćenja. Sve kvarnerske subregije su u lipnju ostvarile veći broj noćenja u odnosu na lipanj 2020. godine, te su prešle brojku od 50% ostvarenih noćenja u odnosu na lipanj 2019. godine.

Kada govorimo o šestomjesečnim rezultatima, Gorski kotar je jedina subregija koja je ostvarila gotovo jednak broj noćenja iz rekordne 2019. godine! Glavnina noćenja u Gorskom kotaru ostvarena je u obiteljskom smještaju, a kao što je i trend na ostalim kvarnerskim subregijama najveći porast je ostvaren u smještaju visoke kategorije i to u objektima s 5 * 164% više noćenja te u objektima s 4 * 80% više noćenja. Zahvaljujući očuvanoj prirodi i dovoljnoj udaljenosti između mjesta, gosti se u Gorskom kotaru osjećaju zaštićeno i tu su pronašli svoje „utočište“ od gradskog okruženja. Uz to, Gorski kotar svojom ponudom planinarskih i biciklističkih staza ali i izletišnih lokacija udovoljava sve većoj potražnji za rekreativnim i sportskim aktivnostima na otvorenom.

“Gosti iz Slovenije i Njemačke najbrojniji su inozemni gosti na Kvarneru, a odmah nakon njih slijede domaći gosti koji su ostvarili 19% noćenja. Velike poraste u broju noćenja tijekom lipnja zabilježili smo s tržišta Austrije, Češke, Poljske, Mađarske, Slovačke i Srbije – primjerice Mađarska bilježi rast od 400%, a Slovačka od 300%! To nam potvrđuje da našim najvjernijim gostima iz susjednih zemalja ostajemo u vrhu destinacija koje odabiru za svoje godišnje odmore, unatoč svemu. To su upravo i bila tržišta na koja smo usmjerili veliki dio svojih promotivnih kampanja, budući da imaju najveću stopu fleksibilnosti u smislu odlučivanja na putovanje u zadnji tren ali i najveću mobilnost zahvaljujući blizini. Dogovori o olakšanom prelasku granica na razini Vlada odmah su vidljivi i na turističkom prometu koji proporcionalno raste, primjerice s Austrijom s kojom je prvom dogovoreno priznavanje EU digitalnih COVID potvrda ili Mađarska s kojom je dogovoreno uzajamno priznavanje i prihvaćanje potvrda o cijepljenju protiv COVID-19”, ističe dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture