Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

12. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra MALA BARKA / ARCA ADRIATICA 2021

10.7.2021.

Održavanje 12. smotre i regate tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi, mogli bismo nazvati praznikom pomorske baštine, čiji odjeci sežu mnogo dalje od same Mošćeničke Drage. Naime, upravo je ovdje kreirana i definirana tradicionalna manifestacija, koja je po svojem sadržaju ogledni primjer, kako to zaista treba biti da bi u tome uživali i oni bez kojih regate i smotre ne bi bilo, znalci i ljubitelji pomorske tradicije, te oni koji znaju cijeniti promatrajući ljepotu i ples jedara na kristalnom, savršeno plavom moru.
Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine u fokusu su EU projekta „Arca Adriatica“ (iz programa Interreg Italija – Hrvatska) u sklopu kojeg se održava dražanska manifestacija. Arca Adriatica obuhvaća 10 partnera, i to 5 na hrvatskoj strani, od kojih je PGŽ vodeći partner, te 5 na talijanskoj strani, koji svi u zajedničkim aktivnostima promoviraju kulturno-turističku destinaciju kroz implementaciju pomorske baštine u ponudu kulturnog turizma.
U trodnevnom programu u Mošćeničkoj Dragi uživat će se u tradicijskom jedrenju, promatranju, upoznavanju starih zanata i vještina, u otkrivanju nepoznatih detalja, u učenju o maritimnoj baštini, uživat će se u okusima i mirisima gastronomske ponude u 12 lokalnih restorana i barova, u zvukovima glazbenog dijela programa, u panoramskim vožnjama barkama, u izložbi tematskih fotografija i sajmu eko-etno proizvoda, a zasigurno će veliku pažnju privući obnovljen, gostujući brod Lošinjski loger Nerezinac, kao interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja.
Svakako će za svakog biti ponešto zanimljivo, a organizator se pobrinuo za poštivanje epidemioloških mjera.

 

Detaljan program u organizaciji Ekomuzeja Mošćenička Draga potražite OVDJE.
Organizator zadržava pravo izmjena programa.

Izjava direktorice TZ Kvarnera, dr.sc. Irene Peršić Živadinov:
„Pomorska baština Kvarnera jedan je od najznačajnijih dijelova kulturnog turizma na Kvarneru i naša velika prednost. Svi posjetitelji Kvarnera susreću se s pomorskom baštinom da li samo kao promatrači ili aktivni sudionici u brojnim aktivnostima na moru i uz more. Kako kaže slogan projekta Arca Adriatica: Maritimna baština, naš ponos i radost – upravo je to ono što prezentiramo posjetiteljima. Brojne interpretacijske ploče i oznake maritimne baštine diljem Kvarnera (njih 100-tinjak) posjetitelja vode itinerarima maritimne baštine na kojima će naići na interpretacijske centre, obnovljene barke, virtualni muzej, ili pak sudjelovati u brojnim događanjima vezanim uz more. Svakako se i gastronomska ponuda Kvarnera velikim dijelom veže na ono što nam dolazi iz mora. Stoga je maritimna baština dio identiteta kvarnerskog kraja i drago mi je vidjeti još jednu uspješnu Smotru i regatu tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi, unatoč teškim i zahtjevnim okolnostima ove sezone. Na Kvarneru je u prvih šest mjeseci 2021. godine realizirano 50% noćenja iz rekordne 2019. godine, a preko 30% više u odnosu na 2020. godinu te se nadamo daljnjim dobrim rezultatima turističkog prometa.“

Izjava predsjednika Ekomuzeja Mošćenička Draga, prof.dr.sc. Roberta Mohovića:
„Veliko je zadovoljstvo danas biti ovdje u Mošćeničkoj Dragi među ljudima od mora i tradicijskim jedrima. Mošćenička Draga baštini ribarsku i pomorsku tradiciju stoljećima, a danas vrlo uspješno stvara atraktivan turistički proizvod temeljen na toj baštini i njenoj revitalizaciji. Program 12. Smotre i regate tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi – MALA BARKA / ARCA ADRIATICA 2021 je vrlo bogat pa osim same regate tradicijskih barki na jedra na kojoj nastupaju gucevi, pasare, batane, gajete, leuti i dr. opremljene tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno, strmo) sadrži promenadu barki uz plažu, jedrenja na bavi s kraja, atraktivno noćno jedrenje uz glazbu i svjetlosne efekte, demonstracijska jedrenja, radionice tradicijskih ribarskih pomorskih vještina, poučna predavanja, te eko-etno sajam proizvoda Kvarnera, zabavni program i posebnu gastro ponudu u ugostiteljskim objektima. Ovom prilikom želio bih se zahvaliti svim sudionicima manifestacije koji su došli svojim barkama iz Rovinja, Fažane, Pule, Brseča, Sv. Jelene, Mošćenica, Mošćeničke Drage, Kraja, Lovrana, Ike, Ičića, Opatije, Rijeke, Malinske, Krka, Lošinja jer oni su ti koji baštine ove tradicijske barke i vještinu plovidbe. Bez njih, njihovog entuzijazma i vještina, revitalizacija ove tradicijske baštine ne bi bila moguća. Posebno nam je zadovoljstvo bilo prihvatiti barku tipa batiel (topo) koja je došla čak iz Venecije, a ponosni smo i na dolazak lošinjskog logera Nerezinac. Zahvala svakako ide i organizatorima i ljudima iz Mošćeničke Drage (Ekomuzej Mošćenička Draga, Katedra Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga (Sekcija za tradicijske barke „Draške barki“), Turistička zajednica i Općina Mošćenička Draga), te vodećem partneru projekta „ARCA ADRIATICA“ iz programa Interreg Italija – Hrvatska Primorsko-goranskoj županiji, kao i nositelju dijela projekta koji se odnosi na manifestacije Turističkoj zajednici Kvarnera.“

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture