Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Kvarner u srpnju ostvario 83% noćenja iz rekordne 2019. godine!

2.8.2021.

Prema službenim podacima sustava eVisitor, na Kvarneru je u srpnju ostvareno 4,6 milijuna noćenja čime je dostignuto 83% noćenja iz rekordne 2019. godine, te 20% više noćenja u odnosu na 2020. godinu! Nakon više no odlične predsezone tijekom koje je na Kvarneru ostvareno više od 2 milijuna noćenja (što je 50% noćenja u odnosu na 2019. godinu), od siječnja do srpnja ostvareno je gotovo 70% turističkih noćenja iz 2019. godine tj. 24% više u odnosu na 2020. godinu.

"Ovo su rezultati koje smo priželjkivali i kojima smo težili dok smo zajednički radili na promociji regije i pripremi svih onih elemenata za koje gosti očekuju da im budu dostupni i osigurani na destinaciji u vrijeme pandemije. Dostigli smo cilj od ostvarenih 70% turističkih noćenja iz 2019. godine koju svi pamtimo kao najjaču turističku godinu u Hrvatskoj. Zadnjeg tjedna mjeseca srpnja na dnevnoj bazi bilježili smo stalne poraste u broju noćenja gostiju iz Njemačke, Austrije, Češke i Poljske, i to ne samo u odnosu na 2020. godinu već i na 2019. godinu. Primjerice, u drugom dijelu ovogodišnjeg srpnja broj gostiju koji je boravio na regiji je zamjetno porastao te trenutno dnevno brojimo oko 185.000 gostiju. Prema informacijama i najavama dobra potražnja i brojni upiti pristižu i za kolovoz i rujan – pri tome posebice treba uzeti u obzir kako su u njemačkim pokrajinama Baden-Württemberg i Bavarskoj tek krenuli ljetni školski praznici, pa razloga za optimizam i dobre rezultate u kolovozu itekako imamo usprkos izmjenjenim uvjetima pri povratku u Njemačku koji su po odluci njemačke Vlade na snazi od 1. kolovoza. S obzirom na taj veliki broj ljudi koji trenutno boravi na našoj regiji, moramo i dalje ostati odgovorni i tako zajednički doprinijeti očuvanju stabilne i povoljne epidemiološke situacije te nastaviti s održavanjem statusa Hrvatske kao trenutačno jedne od najsigurnijih destinacija za odmor na Mediteranu, kako bi mogli i realizirati te dobre najave. Zahvaljujemo svima još jednom na uloženom trudu, svjesni smo napora koje svi turistički djelatnici ulažu kako bi ispoštovali sve sigurnosne protokole i time zaštitili svoje zdravlje, ali i zdravlje naših gostiju", govori dr.sc. Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

U prilog dobrim rezultatima i najavama za kolovoz i rujan idu i istraživanja Europske putničke komisije (ETC) koja je objavila podatak kako 70% Europljana planira putovanje u neku drugu EU zemlju u sljedećih 6 mjeseci, od toga se čak 41% ispitanika izjasnilo kako planira putovati tijekom kolovoza i rujna, dok manji dio (oko 16%) planira putovati tek na jesen. Ipak, sve će na kraju ovisiti o epidemiološkoj slici i eventualnim novim mjerama.

"Potražnja za smještajem najviše kategorije u 2021. godini skočila je za 60%, što znači da su i dalje najtraženiji objekti s 4 i 5 *, i to kuće za odmor i vile s bazenima, kampovi i hoteli. Gosti traže smještaj koji će im ponuditi i osigurati kvalitetne sadržaje i prostor kojeg mogu imati samo za sebe. To nam potvrđuju i najnovije srpanjske brojke kada ih usporedimo sa srpnjem 2020. godine: u obiteljskom smještaju s 5 * ostvareno je 25% više noćenja, u kampovima s 5 * 35% više noćenja, a u hotelima s 5 * gotovo 80% više noćenja. Time se na Kvarneru nastavlja trend potražnje za smještajem visoke kategorije kojeg ističemo već posljednjih nekoliko godina", pojašnjava direktorica TZ Kvarnera.

Usporedimo li ovogodišnji srpanj s prošlogodišnjim kada govorimo o posjećenosti kvarnerskih subregija, situacija je sljedeća:
na otoku Krku je u srpnju ostvareno 1,8 milijuna noćenja (odnosno 13% više nego u prošlogodišnjem srpnju), što znači da otok Krk i dalje drži udjel od 40% svih ostvarenih noćenja i time je ostao najtraženija destinacija na Kvarneru. Slijede ga Cresko-lošinjski otoci s 16% više noćenja, Crikveničko-vinodolska rivijera s 20% više noćenja, otok Rab s 16% više noćenja, Opatijska rivijera s 35% više noćenja, Riječko područje s 38% više noćenja te Gorski kotar s 28% više ostvarenih noćenja.
Od siječnja do srpnja gotovo sve kvarnerske subregije dostignule su od 60 do 70% noćenja iz 2019. godine, uz iznimku Gorskog kotara gdje je ostvaren gotovo pa jednak broj noćenja kao u 2019. godini!

Ukupno gledano, od siječnja do srpnja, najbrojniji inozemni gosti na Kvarneru su gosti iz Njemačke (1,5 milijuna noćenja) i Slovenije (1,3 milijuna noćenja), a slijede ih domaći gosti (1,2 milijuna noćenja) i gosti iz Austrije (600.000 noćenja). Međutim, vrlo dobre vijesti su i da smo ovog srpnja s pojedinih tržišta zabilježili bolje rezultate i od onih iz rekordne 2019. godine: tako s Češke i Poljske bilježimo rast u broju noćenja od po 7%!

Održana konferencija za medije u sjedištu Primorsko-goranske županije: župan Zlatko Komadina, dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera i Vladimir Mićović, ravnatelj NZZJZ PGŽ
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture