Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Turistička zajednica Kvarnera održala virtualnu prezentaciju Kvarnera za agente iz Poljske

11.3.2022.

Turistička zajednica Kvarnera, HTZ i predstavništvo HTZ-a u Poljskoj dana 10.3.2022. godine održali su virtualnu prezentaciju na poljskom jeziku, koja je bila namijenjena predstavnicima poljskih touroperatora i turističkih agencija.

Uz predstavljanje Kvarnera kao atraktivne turističke destinacije, koju gosti iz Poljske cijene, u kojoj nalaze najraznolikiju ponudu kvarnerskih turističkih proizvoda, smještajnih mogućnosti, prirodnih i kulturnih posebnosti, naglasak u prezentaciji bio je na ponudi zdravstvenog turizma. Tako je destinacija predstavljena pod sloganom „Kvarner Efekt“ te je pojašnjeno koje su prednosti i klimatološki utjecaji na zdravlje i osjećaje ljudi. Kroz zdravstveni turizam započeo je razvoj turizma na Kvarneru od 19. stoljeća, kada je i kvarnerska turistička priča krenula zahvaljujući upravo dolascima prvih gostiju iz tadašnje Austro-Ugarske monarhije i aristokrata iz europskih destinacija, koji su bili motivirani potragom za boljim klimatskim uvjetima u kojima bi proveli zimske mjesece. Ubrzo su se razvile metode za poboljšanje zdravlja i paralelno su se razvijale zdravstvene institucije, a destinacije bivale proglašavane klimatskim lječilištima. Također, kroz prezentaciju predstavljen je i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera i to kroz prikaz glavnih aktivnosti i članica Klastera, te je dan značaj na sinergiji svih članica u ponudi zdravstvenog turizma.
Posebna pažnja sudionicima je skrenuta na post-covid programe i na mogućnosti, kako poboljšanja zdravstvenog stanja, tako i prevencije bolesti, kao rezultata boravka na Kvarneru.

„Među gostima iz Poljske Hrvatska je u 2021. godini bila prepoznata kao sigurna zemlja, pri čemu je uvelike pridonijela i kampanja Safe stay in Croatia. Mnogim gostima iz Poljske Hrvatska je jedina inozemna destinacija koju već godinama posjećuju, a to puno govori o međusobnoj tradicionalnoj povezanosti naših zemalja. Kvarner je omiljena auto destinacija, ponajviše se posjećuje u sezoni, a današnjom prezentacijom predstavljen je zdravstveni turizam kao motiv dolaska tijekom cijele godine, ali prvenstveno ipak van glavne sezone. Kako smo na Kvarneru u jako različitoj klimi od Poljske, sigurni smo da je pojašnjen jedan motiv o kojem do sada možda nisu razmišljali, budući da je i Poljska destinacija s razvijenom ponudom zdravstvenog turizma u nekim segmentima. Vjerujem da je ova prezentacija Kvarnera dobar putokaz i poticaj te inspiracija za stvaranje novih programa na poljskom tržištu, koji će uključivati ponudu i programe iz zdravstvenog segmenta. Gosti iz Poljske su u 2021. godini ostvarili gotovo 600.000 noćenja što je samo 5% manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu“, pojasnila je direktorica Irena Peršić Živadinov.

Ovom virtualnom prezentacijom nastavljen je ciklus održavanja prezentacija, koje će se i ove godine najvećim dijelom odvijati online. Kao i lani, i ove godine sve naše promotivne aktivnosti i kampanje bit će spremne, ali pokretat ćemo ih ovisno o stanju na pojedinom tržištu. Prezentaciju tijekom koje je predstavljena turistička ponuda čitave regije, pratilo je oko 30 predstavnika poljskih agencija. Najavljena je i nova željeznička linija češkog prijevoznika RegioJet, koja bi od ljeta 2022. godine po prvi puta trebala povezivati poljske gradove Krakow i Katowice s Rijekom, a u planu je i dobra avio-povezanost.

„U cilju vraćanja povjerenja gostiju u sigurnost i dobre epidemiološke uvjete, u prezentaciji je navedeno kako se Kvarner prema procijepljenosti nalazi u samom vrhu Hrvatske te smo vrlo blizu europskog prosjeka. Naime, informaciju o visokom stupnju procijepljenosti na razini regije komunicirat ćemo na svakoj našoj prezentaciji, budući da se očekuje kako bi za turističku sezonu 2022 ta informacija potencijalno mogla imati utjecaja na odluke gostiju“, govori Peršić Živadinov.

Mali Lošinj, Čikat - autor: Sandro Tariba
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture