Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Turistička zajednica Kvarnera nastavlja s edukacijama i promocijom vinske scene Kvarnera

20.5.2022.

5 sommelierki održalo degustacijsku radionicu: Najvažnije je uživati u vinu!

Degustacijska vinska radionica “Autohtone sorte Kvarnera kroz povećalo vinskih profesionalki” održana je u opatijskom hotelu Grand Hotel Palace Bellevue pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera i Liburnia Riviera Hotela te uz suradnju s Udruženjem vinara Vina Kvarnera.

Najvažnije je da uživate u vinu, zaključak je to degustacijske vinske radionice “Autohtone sorte Kvarnera kroz povećalo vinskih profesionalki” održane u opatijskom hotelu Grand Hotel Palace Bellevue pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera i Liburnia Riviera Hotela te uz suradnju s Udruženjem vinara Vina Kvarnera.

Radionicu je vodilo 5 vrsnih mladih sommelierki, Ines Matić Matešković, Martina Škarica, Marinela Mrkonja, Lucija Matijević te Monika Neral, a popunjena sala bila je najbolji dokaz velikog zanimanja za kulturu vina i sommelierstvo.

Na degustacijskoj radionici sudionici su imali priliku steći nova ili proširiti postojeća znanja. Sommelierke su se bavile temama poput proizvodnje pjenušavih vina, proizvodnje bijelog i crnog vina, odležanog vina, povijesti vina, autohtonih vinskih sorti Kvarnera, hrvatskih vinskih regija, a govorilo se i o metodama serviranja, dok je praktični dio bilo dekantiranje.

Kroz vođenu degustaciju sudionici su se upoznali s autohtonim kvarnerskim sortama. Predstavljeno je pet vina - pjenušac Porin iz vinarije Katunar Estate Winery, pjenušac Gospoja Prestige, Pavlomir Grand Cru Žlahtina, zatim žlahtina Festivum iz vinarije Katunar Estate Winery te Sansigot iz Kuće vina Ivan Katunar.

Ines Matić Matešković, Martina Škarica, Marinela Mrkonja, Lucija Matijević te Monika Neral na kraju radionice su odgovarale i na pitanja o tome koja vina treba čuvati, kako pravilno protumačiti vinsku etiketu, kako odabrati pravu čašu i slično. Moglo se doznati da je Kvarner treća najvažnija regija u Hrvatskoj po proizvodnji pjenušca i da se u njemu proizvede 55.000 litara pjenušca godišnje, ali i da se u jednoj boci pjenušca nalazi 250 milijuna mjehurića, a čep iz boce izleti brzinom od 40 km na sat.

Pokroviteljstvom degustacijske radionice “Autohtone sorte Kvarnera kroz povećalo vinskih profesionalki“ Turistička zajednica Kvarnera nastavlja s razvojem eno-gastronomije i promocijom brenda Vina Kvarnera tj. Kvarner Wines.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture