Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Turistička zajednica Kvarnera: Odličan booking i velika očekivanja od sezone

8.6.2022.

Booking je za sada jači nego lani, a velika je potražnja za smještajem visoke kategorije. Gledajući razdoblje od siječnja do svibnja, ostvareno je više od 1,5 milijuna noćenja, što je 96% noćenja u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine te 152% više u usporedbi s prošlom godinom. Najveći broj noćenja tradicionalno je ostvaren na otoku Krku i na Opatijskoj rivijeri.

Booking koji je za sada jači nego lani, iako još nije dostigao brojke iz rekordne 2019. godine, uz očekivanja da glavni ljetni dio sezone bude bolji od prošlogodišnjeg te velika potražnja za smještajem visoke kategorije (5*), čak 25% više noćenja od početka godine u usporedbi s 2019. godine, a u svibnju čak 21% više noćenja - glavni su to pokazatelji turističke statistike koju prati Turistička zajednica Kvarnera. Naime, ukidanje epidemioloških mjera i ukidanje ograničenja u putovanjima pridonijelo je ubrzanom povratku broja noćenja na razine prije pandemije. No, opreza nikada dosta jer će, nažalost, uz izazovnu geopolitičku i sigurnosnu situaciju u Europi, utjecaj na putovanja ove godine imati i val poskupljenja goriva i životnih troškova. No, Kvarner tu ponovno ima prednost kao brzo i lako dostupna auto-destinacija.

- Kroz naše prošlogodišnje i ovogodišnje promotivne aktivnosti stvorili smo dobre temelje i održavali kontakte s nama ključnim tržištima. Vlada veliko zanimanje za Kvarner i čim su popustila ograničenja u putovanjima, u posljednja 2 mjeseca na Kvarneru smo ugostili velik broj studijskih grupa novinara, agenata, blogera i influencera. Predsezona je bila iznimno dobra, što nam govori da smo uspješno stvorili konkurentne motive dolaska na destinaciju. Rad na podizanju kvalitete se isplatio, vlada velika potražnja za smještajem s 5 zvjezdica koji je u prvih pet mjeseci ostvario čak 25% više noćenja od rekordne 2019. godine. Takav smještaj visoke kategorije postiže više cijene i dovodi goste veće platežne moći koji onda ostvaruju i veću vanpansionsku potrošnju, a tu potrošnju potvrđuju nam primjerice i naši restorani koji su vrlo zadovoljni, istaknula je direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

- Svi pokazatelji uspješnosti su se približili rezultatima iz rekordne 2019. godine, a naše opredjeljenje u smjeru kvalitete i produljenja sezone se pokazalo ispravnim. Uspjeli smo stvoriti uvjete i motivirati goste na dolazak. Temeljem porasta broja gostiju u predsezoni, pošto je glavna sezona uglavnom stabilna, možemo govoriti o rezultatima koji pokazuju rast. Gastronomija, biciklizam, kulturna ponuda i atrakcije te boravak u prirodi privlače naše goste, izjavio je župan Zlatko Komadina.

 
Župan Zlatko Komadina i direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov na održanoj konferenciji za medije 8.6.2022.


A da vidimo što govore brojke… U svibnju je ostvareno 92% noćenja u usporedbi sa svibnjem 2019. godine, no važno je istaknuti da je broj noćenja u zadnja 2 tjedna svibnja bolji nego te referentne 2019. godine. U usporedbi sa svibnjem 2021. godine ostvareno je čak 143% više noćenja. Top destinacije su Opatija s 86 tisuća noćenja, grad Krk s 81 tisućom noćenja, Mali Lošinj s 81 tisućom i Crikvenica sa 65 tisuća noćenja. Riječko područje i otok Krk na razini su svibnja 2019. godine. Kad je o emitivnim tržištima riječ, „najjače“ su Njemačka, Austrija, Hrvatska i Slovenija. Gosti iz Njemačke ostvarili su jednak broj noćenja i dolazaka kao u 2019. godini, a gosti iz Austrije bilježe 6% više noćenja nego 2019. godine te izvanrednih 500% više nego 2021. godine! Najtraženiji smještaj su objekti u domaćinstvu i kampovi pa su u usporedbi sa svibnjem 2019. godine kampovi ostvarili 20% više noćenja, a obiteljski smještaj 13% više.

Gledajući razdoblje od siječnja do svibnja, ostvareno je više od 1,5 milijuna noćenja, što je 96% noćenja u usporedbi s istim razdobljem rekordne 2019. godine te 152% više u usporedbi s prošlom godinom. Najveći broj noćenja tradicionalno je ostvaren na otoku Krku, 431 tisuća, što je 2% više nego 2019. godine i na Opatijskoj rivijeri, 373 tisuće. U odnosu na 2019. godinu Crikveničko-vinodolska rivijera ostvarila je 10% više noćenja, a Gorski kotar 24% više. Domaći gosti ostvarili su 329 tisuća noćenja, gosti iz Njemačke 319 tisuća, gosti iz Austrije 236 tisuća, a gosti iz Slovenije 214 tisuća noćenja. Pri tome treba naglasiti kako su domaći gosti i gosti Slovenije od početka godine pa do kraja svibnja ostvarili veći broj dolazaka i noćenja čak i od 2019. godine: domaći gosti 27% više dolazaka i 6% više noćenja, a gosti iz Slovenije 12% više dolazaka i 11% više noćenja. Poraste u broju noćenja u odnosu na 2019. godinu bilježe i gosti iz Mađarske i Češke, dok su gosti iz Njemačke i Austrije ostvarili jednak broj noćenja.
U prvih pet mjeseci 2022. godine najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i to gotovo 600 tisuća noćenja, slijedi obiteljski smještaj s 433 tisuće noćenja, što je 10% više noćenja i kampovi s 328 tisuća noćenja, što je 30% više noćenja u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture