Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Velik uspjeh kvarnerskih vinara na Decanter World Wine Awards 2022

14.6.2022.

Na najvećem i najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu kvarnerski vinari osvojili su ukupno 11 medalja, 3 srebra i 8 bronci. Ove godine na natjecanje je bio prijavljen najveći broj vina ikad, njih čak 18.244 iz 54 zemlje.

Sjajne vijesti stižu iz Londona. Na najvećem i najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards 2022 održanom u Londonu 19. put po redu, kvarnerski vinari ostvarili su velik uspjeh. Naši vinari osvojili su ukupno 11 medalja. Turistička zajednica Kvarnera podržala je prijavu vinara na ovogodišnje Decanter natjecanje sufinanciranjem slanja uzoraka, čime županijska turistička zajednica radi na poticanju razvoja brenda Vina Kvarnera tj. Kvarner Wines. Uz Decanter, Turistička zajednica Kvarnera je sufinancirala kotizacije i za ostala domaća i međunarodna vinska natjecanja, kao i edukacije za sommeliere.

A nakon uspjeha u Londonu, Turistička zajednica Kvarnera održala je u Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa hotelu, u „Nebo Loungeu by Deni Srdoč“, susret s kvarnerskim vinarima i medijima, na kojem je naglašeno da su osvojene medalje s tako renomiranog natjecanja velika potvrda kvalitete kvarnerskih vina i velik poticaj vinarima u nastavku razvoja autohtonih kvarnerskih sorti i novih vinskih etiketa.

Čestitke nagrađenima uputili su župan Zlatko Komadina i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. “Dužnost i čast mi je predsjedati Turističkom zajednicom. Dosta davno smo se odlučili krenuti putem kvalitete, a ne kvantitete. Važno je brendirati ono što imamo pa smo tako pokrenuli Kvarner Family, Kvarner Gourmet & Kvarner Food i onda smo pokrenuli i Kvarner Wines. Nije to došlo slučajno i to je vaših ruku djelo, vaš rad i trud. Isto smo tako uključili znanost. Puno smo proučavali naše autohtone sorte te smo izdali knjigu o tome. Na bazi tih autohtoni sorti stvorili ste jedinstvenu priču vina našeg Kvarnera”, rekao je Komadina.

“Ovo je rezultat truda i znanja naših vinara. Svjesni smo koliko je teško napraviti dobro vino pogotovo vino koje dobiva ovakve medalje. Radi se o svjetskim medaljama koje Kvarner stavljaju na listu svjetskih regija. To je nešto što je prepoznatljivo i nama daje mogućnost promocije regije na jednom skroz drugom nivou te da postanemo prepoznatljivi vinskim znalcima cijelog svijeta,“ rekla je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Srebro su osvojila 2 vina i 1 pjenušac s Kvarnera - „Kapitul“ Vinarije Šipun Dobrinčić s 93 boda najbolje je ocijenjeno vino s Kvarnera na Decanteru, zatim pjenušac „San Marino“ Vinske kuće Pavlomir koji je zaslužio 91 bod te „Sansigot“ Grand Village estate Vinery iz Selca s 90 bodova.
Na Kvarner je stiglo i 8 bronci, a zaslužili su ih „Barrique 225 Cabernet Sauvignon“ Vinske kuće Pavlomir i pjenušac „Valomet Brut Nature“ PZ Vrbnik s po 89 bodova, „Žlahtina Gospoja 2021.“ Vinarije Gospoja s 88 bodova, „Prošek“ Katunar Estate Winery s 87 bodova, pjenušac „1288 Brut“ Vinske kuće Pavlomir s 87 bodova, „Vrbnička žlahtina Zlatna“ PZ Vrbnik s 87 bodova, „Amfora 246“ OPG Plovanić vina s 87 bodova i „Sveta Nedilja“ Vinarije Gospoja s 86 bodova.
Gotovo sva nagrađena vina proizvedena su od autohtonih kvarnerskih vinskih sorti. Vinari zajednički okupljeni pod brendom Kvarner Wines definitivno doprinose afirmaciji vinske scene i ponude Kvarnera. Sve više se radi na razvoju vinskog turizma, koji se smatra jednom od najperspektivnijih grana turizma u budućnosti.

Ivica Dobrinčić, predsjednik udruge Vina Kvarnera, uz napomenu da su rezultati nakon organiziranja i udruživanja odlični istaknuo je:
„Čitav jedan radni vijek je iza mene. Uvijek mi je bila želja da u regiji koja je tradicionalno bila vinarsko-vinogradarska uspijemo vratiti i spasiti sorte koje su postale komercijalne i privlače veliki interes vinske publike, što je veliko bogatstvo ove regije kao i dokaz tradicije bavljenja vinarstvom u ovoj regiji. U kolekcijskom nasadu danas imamo oko tridesetak autohtonih sorti po čemu se ističemo u cijeloj našoj državi. Danas su dvije od tih sorti komercijalne i nalaze se na tržištu, a mogu istaknuti sansigot koji je u početku bio 70% u izvozu, a danas se kompletno potroši na domaćem tržištu. Ono na što smo posebno ponosni je činjenica da smo uspjeli da ta sorta u potpunosti zaintrigira vinsku javnost. Po mom mišljenju ovo je dobar put, a do etabliranja sorte trebalo je proći više od 20 godina koliko smo radili na tome. No, ne radi se samo o sansigotu, tu je i trojišćina, žlahtina te varijacije unutar sorte gdje mi sa svojim znanjem i tehnologijom pokušavamo napraviti više tehnološki različitih vina. Perspektiva je dobra i mislim da će se trebati saditi još više vinograda“.

Ove godine na natjecanje u Londonu bio je prijavljen najveći broj vina ikad, čak 18.244 prijavljenih vina iz 54 zemlje. Na natjecanju ih je, tijekom 2 tjedna, ocjenjivalo gotovo 250 međunarodnih vinskih stručnjaka, među kojima su bili i vrhunski stručnjaci sa zvanjem Masters of Wine i Master Sommeliers. Svako vino prolazi rigorozan proces ocjenjivanja i zbog toga Decanter medalje imaju prestižni međunarodni značaj i uživaju veliko povjerenje znalaca i stručnjaka. Treba dodati da je Hrvatska po broju osvojenih medalja najuspješnija zemlja u regiji, s osvojenih 16 zlatnih, 111 srebrnih i 184 brončane medalje.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture