Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

U NACIONALNOM PARKU RISNJAK ODRŽAN KOORDINACIJSKI SASTANAK S TURISTIČKIM ZAJEDNICAMA KVARNERA

2.9.2022.

U Nacionalnom parku Risnjak dana 1. rujna 2022. godine održan je koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Primorsko-goranske županije. Sastanak je vodio direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a koordinaciji su prisustvovali Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, kao i 20 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja županije.

Sastanku je prisustvovao i Mario Antolić, ravnatelj NP Risnjak, koji je u uvodnom i pozdravnom govoru naglasio kako park ostvaruje odlične rezultate što najbolje potvrđuje podatak kako je Risnjak najbolju posjećenost ostvario prošle godine, dok će u ovoj godini ti rezultati biti premašeni.

Na samom početku sastanka direktor Staničić je naglasio kako je hrvatski turistički sektor vrlo uspješno odradio glavni ljetni dio sezone, a tijekom kojeg su premašeni rezultati ostvareni u cijeloj prošloj godini. „Trenutno se nalazimo na 96 posto noćenja iz 2019. godine, a pojedine regije i destinacije već su i premašile svoje rezultate iz predpandemijskog razdoblja. Pred nama je posezona za koju su najave vrlo dobre, a kako bi ostvarili što bolje rezultate provest ćemo niz dodatnih promotivnih aktivnosti i kampanja. To se odnosi na inozemna tržišta poput Njemačke, Slovenije, Italije ili Mađarske, ali i na domaće tržište koje je i ove godine dalo snažan doprinos u ukupnim rezultatima“, poručio je Staničić.

U nastavku je direktor Staničić najavio Dane hrvatskog turizma, koji će se ove godine od 6. do 8. 10. održati u Šibeniku, a najavio je i javne pozive koje će Hrvatska turistička zajednica raspisati tijekom jeseni i na koje će svoje projekte moći aplicirati i turističke zajednice. Predstavljen je i dosadašnji tijek izrade Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma za razdoblje do 2026. godine, koji će biti prekretnica u provedbi budućih promotivnih aktivnosti hrvatskog turizma, a razgovaralo se i o radu te funkcioniranju sustava eVisitor koji će biti nadograđen i dodatno unaprijeđen.

Kolege iz sustava turističkih zajednica s područja Primorsko-goranske županije javljaju kako su vrlo zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone, mnogi su se značajno približili ili čak premašili rezultate iz 2019. godine, a javljaju i kako je opća turistička, kao i smještajna ponuda na razini destinacija sve kvalitetnija. Ipak, tijekom sastanaka je istaknuta i potreba za pojačanim kontrolama zbog sumnje u povećani broj slučajeva neprijavljivanja gostiju, a ukazano je i na problem nedostatka kvalitetne radne snage.

„U dosadašnjem dijelu godine u našoj je županiji u komercijalnom segmentu izjednačen rezultat iz rekordne i predpandemijske 2019. Na području županije trenutno boravi više od 130.000 gostiju od kojih je najviše Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca, Slovaka i Talijana. Također, izuzetno veseli što su ulaganja u kvalitetu ponude rezultirala s 30 posto više noćenja u kapacitetima s 5 zvjezdica nego 2019. godine“, zaključila je direktorica Peršić Živadinov, koja je tako potvrdila dobre turističke trendove, ali i najave za posezonu.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture