Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

Kvarner dostigao rekordnu 2019. godinu, objekti visoke kategorije najbolje popunjeni

7.9.2022.

Sjajni turistički rezultati na Kvarneru nastavljeni su i tijekom kolovoza u kojem je u komercijalnom smještaju ostvareno gotovo 5 milijuna noćenja, što je praktički na razini kolovoza 2019. godine te 4% više nego u kolovozu 2021. godine. Kada je riječ o ukupnom broju noćenja u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, tada ukupan broj ostvarenih noćenja u kolovozu iznosi 5,7 milijuna noćenja.

Najviše ostvarenih noćenja, odnosno 2 milijuna, ostvario je otok Krk nakon kojeg slijede Cresko-lošinjski otoci s 1,1 milijun noćenja, Crikveničko-vinodolska rivijera s milijun noćenja te otok Rab s gotovo 750 tisuća noćenja.

- Najposjećenije kvarnerske destinacije tijekom kolovoza bile su Mali Lošinj koji je na razini pretpandemijske 2019. godine te Crikvenica i Rab. Gorski kotar u odnosu na rezultate iz 2019. godine ponovno bilježi sjajne poraste u noćenjima tj. 26% više noćenja ostvareno je u kolovozu, pojašnjava dr.sc. Peršić Živadinov.

OBITELJSKI SMJEŠTAJ I KAMPOVI NAJTRAŽENIJI
Gotovo 50% od ukupnih noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju, a u usporedbi s kolovozom 2019. godine, objekti obiteljskog smještaja s 5 zvjezdica ostvarili su 55% više noćenja, dok objekti s 4 zvjezdice bilježe 12% više noćenja. Kampovi i ovog mjeseca nastavljaju s ostvarivanjem odličnih rezultata, ukupno je svim kampovima na Kvarneru ostvareno 4% više noćenja u odnosu na isti mjesec 2019. godine i 5% više noćenja u odnosu na 2021. godinu. U usporedbi s kolovozom 2019. godine u kampovima s 4 zvjezdice ostvareno je preko 600 tisuća noćenja što je 4% više, a u kampovima s 5 zvjezdica ostvareno je gotovo 105 tisuća noćenja što je 18% više. Najviše noćenja bilježe kampovi na otocima Krku, Cresu i Lošinju.

RAZDOBLJE SIJEČANJ - KOLOVOZ 2022.
Uzevši u obzir razdoblje od siječnja do kolovoza, na Kvarneru je u komercijalnom smještaju ostvareno preko 13 milijuna noćenja što je isti broj noćenja kao rekordne 2019. godine te 27% više u usporedbi s 2021. godinom! Što se tiče ukupnog broja noćenja u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, ostvareno je preko 15 milijuna noćenja.

Prema broju ostvarenih noćenja, najposjećenije subregije bile su otok Krk s 5,4 milijuna noćenja, Cresko-lošinjski otoci s 2,8 milijuna noćenja te Crikveničko-vinodolska rivijera s 2,6 milijuna noćenja, a nakon njih slijede otok Rab s 1,8 milijuna noćenja, Opatijska rivijera s gotovo 1,6 milijuna noćenja, Riječko područje s nešto više od 780 tisuća noćenja te Gorski kotar s 101 tisućom noćenja, a vrijedi napomenuti da u usporedbi s 2019. godinom Gorski kotar nastavlja s rastom u broju noćenja (19% više). Prema broju noćenja, glavna tržišta su nam i dalje Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija, a nakon njih slijede Italija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska. U usporedbi s 2019. godinom gosti iz Njemačke i dalje drže 1. mjesto te su u osam mjeseci ove godine ostvarili 12% više noćenja u odnosu na rekorde iz 2019. godine.

RAST POPUNJENOSTI OBJEKATA VISOKE KATEGORIJE
U prvih osam mjeseci 2022. godine prema ostvarenom broju noćenja na prvom su mjestu objekti u domaćinstvu s 6,8 milijuna ostvarenih noćenja, slijede kampovi s 3,3 milijuna noćenja te hoteli s 2,5 milijuna noćenja, dok najveći porast u broju noćenja i dalje bilježe objekti visoke kategorije (5 zvjezdica), i to 30% više u usporedbi s 2019. godinom.

- Na razini godine hoteli s 5 zvjezdica zabilježili su 13% više gostiju, kampovi jednake kategorije 19% više, a objekti u domaćinstvu čak 63% više noćenja u odnosu na 2019-tu, pa ne iznenađuje rast broja kreveta u objektima visoke kategorije i sve veća ulaganja u kvalitetu smještaja. I nautika je zabilježila 16% više noćenja, a najbrojniji gosti su nam nautičari iz Njemačke, Austrije, Hrvatske, Italije i Češke, dok je najviše nautičkog prometa ostvareno u marinama u Puntu, Rijeci i Novom Vinodolskom. Naspram 2019. godine, ove godine raste potražnja za aparthotelima, heritage hotelima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu ili na OPG-u, dok se kod nekomercijalnog smještaja u kolovozu bilježi pad od 30%, ali i na vidjelo donosi problem neprijavljivanja gostiju. Svakako još jednom treba naglasiti kako je smještaj visoke kategorije odlično popunjen te za njim vlada velika potražnja tijekom cijele turističke godine. Tako su u srpnju i kolovozu objekti s 5 zvjezdica ostvarili 35% više noćenja, a u prvih šest mjeseci 22% više u usporedbi s 2019. godinom, zaključila je dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera te dodala da vesele i dobre najave za posezonu, posebice u segmentu nautike te grupnih i poslovnih putovanja tj. dolazaka kongresnih gostiju.

Autor: Luka Tabako, Punat, plaža Magneli
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture