Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Novosti

U Primorsko-goranskoj županiji broj noćenja gotovo jednak rekordima iz 2019. godine!

5.12.2022.

Na području Primorsko-goranske županije tijekom studenog ostvareno je 4% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok je od početka godine pa do kraja studenog ostvareno oko 3 milijuna dolazaka i 18 milijuna noćenja, što je na razini rekordnih rezultata iz 2019. godine te 19% više noćenja u odnosu na 2021. godinu.

U studenome, najviše noćenja ostvarili su domaći gosti – oko 50.000 noćenja, a slijede ih gosti iz Slovenije Austrije i Njemačke. Gledano od početka godine, poredak tržišta je nešto drugačiji, gosti iz Njemačke s ostvarenih 5,2 milijuna noćenja zauzimaju prvo mjesto i ove godine bilježe čak 13% više noćenja nego li 2019. godine. Nakon Njemačke, redom slijede Slovenija, Hrvatska, Austrija i Italija.

Od početka godine, najveći broj noćenja ostvaren je na otoku Krku (6,4 milijuna). Otoci Krk, Cres, Lošinj i Rab, te Opatijska i Crikveničko-vinodolska rivijera u prvih 11 mjeseci ostvarili su rezultate vrlo blizu onima iz 2019. godine, dok se Riječko područje – posebice grad Rijeka – te Gorski kotar ističu po vrlo dobrim rezultatima te su čak i prestigli 2019. godinu. Riječko područje bilježi 7% više noćenja, pri tome najveći broj noćenja ostvaren je u gradu Rijeci i to 550 tisuća, što je 22% više nego 2019. godine te 55% više noćenja nego lani. S druge strane, u Gorskom kotaru ostvareno je 120 tisuća noćenja, što je za 16% više od 2019. godine.

Kod smještaja, najtraženiji i u ovoj godini ostaje obiteljski smještaj koji po udjelu ostvaruje 44% svih noćenja u županiji i koji je zabilježio 3% bolji rezultat od 2019. godine. Slijede kampovi u kojima je ostvareno 4 milijuna noćenja što je 8% više od 2019. godine, te hoteli. U studenom, potražnja po vrsti smještaja je nešto drugačija – hoteli zauzimaju prvo mjesto te je u hotelskom smještaju realizirana polovica od ukupno 150 tisuća noćenja ostvarenih tijekom mjeseca na području regije. Hotele slijede obiteljski smještaj te kampovi, koji i u ovom zimskom periodu godine nastavljaju s odličnim rezultatima i dobroj popunjenosti.

„Najveće poraste u broju noćenja i dalje bilježe objekti visoke kategorije, na cijeni je kvaliteta. Objekti s 5 zvjezdica bilježe oko 30-ak % više noćenja i zato ćemo nastaviti s poticanjem ulaganja u sveukupnu kvalitetu ponude naše županije. Gradimo reputaciju sigurne regije s atraktivnom i vrlo bogatom ponudom. Primorsko-goranska županija je tijekom svih izazova u posljednje dvije godine zadržala mjesto među najposjećenijim regijama Mediterana, što nije zanemariv podatak sada kada napokon možemo reći da se turizam vratio brojkama iz 2019-te – godine koju u Hrvatskoj zovemo našom rekordnom i najjačom turističkom godinom“, istaknula je Irena Peršić Živadinov, direktorica županijske turističke zajednice.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture