Vorhersage für 27/07
Prognoza za 27/07
25 / 29

Veranstaltungskalender

Mehr Events anzeigen

7. JAZZ EX TEMPORE ili Kako spojiti nespojivo

08.11.2011. - 12.11.2011. / Opatija

I ove godine, od 8. - 12. studenog, u Opatiji će se "sudariti" glazbenici različitih kultura s tri kontinenta. 7. Jazz Ex Tempore, u organizaciji udruge Liburnia Jazz i pod vodstvom umjetničkog voditelja Elvisa Stanića, okupit će glazbenike iz Urugvaja, Maroka, Italije i Hrvatske koji će dati pečat svoje kulture i tradicije skladbama karakterističnima za tuđu kulturu.

U dosadašnjim izdanjima Jazz Ex Tempore-a nije bilo gitarista, tako da je ove godine ta "nepravda" ispravljena, te u ovogodišnjem projektu učestvuju čak trojica. Slični su po tome što sva trojica nose bradu, ali su zato potpuno različiti u pristupu instrumentu. Juan Carlos Sungurlian Barsumian je Urugvajac armenskog porijekla i majstor je orijentalnih žičanih instrumenata te flamenco gitare, Talijan Marchello Peghin je autoritet u gitarskoj interpretaciji Bachovih skladbi i dobar poznavatelj glazbe Sardinije, a Elvis Stanić je poznat po suvremenom gitarističkom fusionu. Da bi misija bila još kompliciranija, pozvana je i marokansko-hrvatska ritam sekcija: Hicham Befalhem -marokanski udaraljkaš izrastao iz autentične arapske tradicijske glazbe i Goran Rukavina - jedan od najboljih hrvatskih kontrabasista.

Što će skupina naizgled posve nekompatibilnih umjetnika s tri potpuno različita gitarista stvoriti nakon tjedan dana zajedničkog druženja, ostaje nam vidjeti na završnom koncertu u Opatiji, u petak, 11.11. u vili Angiolini u 21.00 h. ili pak u Ljubljani 12. 11. u 20.30 sati u Crvenom Salonu kafeterije KavaČaj-Slamič.

Svi znatiželjnici pozvani su i na radionice koje će se održavati u 20.00 h u Vili Antonio. Glazbenici će od 8.-10. 11. svakodnevno održavati tzv. otvoreni jazz talk posvećen upoznavanju s različitim instrumentima i kulturama, odnosno vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima. Radionice su vrlo neformalne i namijenjene su najširoj publici, kako glazbenicima tako i svima koje zanima upoznavanje s različitim kulturama, te bliski kontakt s umjetnicima.

Raspored radionica je sljedeći:
8. 11., utorak - Juan Carlos Sungurlian Barsumian - Orijentalni žičani instrumenti
9.11., srijeda - Marcello Peghin - Od Bacha do jazza
10.11., četvrtak - Hicham Belfahem - Orijentalne udaraljke