Veranstaltungskalender

Mehr Events anzeigen

Gitaristički koncert - Večer domaćih autora

19.08.2011. - 19.08.2011. / Baška

- 21 sat, Sveta Lucija

Nastupaju:
 
Viktor Vidović
Rođen je 1973. godine u Karlovcu. Potječe iz poznate glazbene obitelji što je svakako utjecalo na postizanje. S 12 godina održava prvi samostalni koncert, a s 13 superiorno osvaja prva mjesta na službenim natjecanjima Hrvatske i bivše Jugoslavije, nadmašujući i iznadgeneracijsku konkurenciju. S 14 godina upisuje Konzervatorij u Ženevi u klasi brazilske gitaristice Marie Livie Sao Marcos pod čijim vodstvom osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju glazbenih umjetnika (CIEM) u Ženevi kao najmlađi pobjednik u povijesti natjecanja, nagradu ''Villa Lobos'' te ''Patek Philippe'' nagradu za posebnu glazbenu interpretaciju.
Konzervatorij u Ženevi završava sa 16 godina i dobiva diplomu ''s prvom nagradom virtuoziteta''. Upisuje studij na salzburškom Mozarteumu, gdje u klasi profesora Matthiasa Seidela stječe stupanj magistra umjetnosti. Iste Nakon toga završava postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Darka Petrinjaka.
Intenzivno proučava kompoziciju stvarajući autorske skladbe i transkripcije za klasičnu gitaru. Posvećuje se skladanju i daljnjem glazbenom usavršavanju. Širi svoje glazbene horizonte s klasične glazbe na srodne smjerove: intenzivno istražuje jazz, latino te izvornu etno glazbu različitih kultura.
Bilježi niz zapaženih koncerata u prestižnim dvoranama diljem Evrope (Italija, Švicarska, Njemačka, Francuska, Španjolska, Portugal, Belgija, Rusija, Austrija, Mađarska, Makedonija, Slovenija, Nizozemska i dr.). Kao solist nastupao je uz pratnju eminentnih orkestara, između ostalih sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Romanske Švicarske i Štutgartskom filharmonijom.
Snimke Viktora Vidovića izdale su diskografske kuće REM (Francuska), Musica Helvetica (Švicarska) i Aquarius records (Hrvatska).
Objavio je sedam solističkih albuma i jedan DVD.
Godine 2007. nagrađen je diskografskom nagradom Porin u dvije kategorije.
 
Darko Jurković- Čarli
Nižu glazbenu školu Ivan Matetić Ronjgov završio je 1977 godine na odjelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa šesnaest godina, a jazzom se počeo baviti u svojoj osamnaestoj, da bi već nakon par godina prešao na posebnu tehniku sviranja gitare poznatu pod nazivom ”two hand tapping”, po uzoru na američkog gitaristu Stanleya Jordana.
Diplomirao je 1997. godine na jazz odsjeku Glazbene akademije u Grazu i stekao zvanje magistra jazz glazbe. Aktivan je u brojnim malim jazz sastavima u kojima surađuje s domaćim i stranim glazbenicima. Zbog mogućnosti što mu pruža njegova osebujna tehnika sviranja često nastupa sam ili u duu s pijanistima (Emil Spanyi, Gino Comisso). Često je nastupao na riječkom “Jazz Time” festivalu.
Dvaput je osvojio “Status” hrvatsku strukovnu nagradu kao najbolji jazz gitarist (2000 i 2004. Nakon debi CD-a “My Contribution” snimio je dva albuma kao član kvarteta Sensitive, ali i nekoliko albuma s međunarodnim sastavom Europlane Orchestra.
 
Damir Halilić- Hal
Riječki glazbenik, pokretač i umjetnički ravnatelj Hal's All Star Festivala Festivala, objavio je četiri od kritike u zemlji i inozemstvu hvaljena albuma. Redovito koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu te surađuje sa eminentnim domaćim i inozemnim glazbenicima. Dijelio je binu i surađivao s najvećem svjetskim imenima fingerstyle gitare kao što su Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Woody Mann, Peter Finger, Franco Morone, Clive Carroll,.., a većinu njih je po prvi puta doveo u Hrvatsku.
Djeluje i na polju organizacije koncerata pa je posljednjih godina organizirao stotinjak nastupa sa vrhunskim domaćim i svjetskim imenima. Kruna ovog posla je festival Hal's All Star Guitar Festival koji je prerastao u jedan od najvećih i najznačajnijih hrvatskih gitarističkih festivala. Halova iskustva u organizaciji koncertnih i drugih kulturnih događanja došla su do punog izražaja osnivanjem Udruge Hal što dokazuju uspješno realizirani svi projekti od samog početka rada udruge što su prepoznale institucije društva pa se nastavlja uspješna suradnja odnosno financijska potpora Grada Rijeke, Grada Kastva,Općine Baška, Općine Viškovo, Općine Matulji,Primorsko - goranske županije itd.Do osnivanja udruge Hal je uglavnom u ulozi voditelja realiziranih programa surađivao sa tvrtkama čija je djelatnost pokrivala agencijske djelatnosti kao što je to, primjerice, Zeta d.o.o. u čijoj produkciji su realizirana prva dva Hal's All Star Guitar Festivala kao i brojni drugi koncerti uključujući prvu hrvatsku turneju Tommy Emmanuela.

Program >> www.kvarner.hr/pdf/PLAKAT-baska.pdf

Kvarner, Discover your story Rijeka 2020 - European capital of culture