Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Gorje

NACIONALNI PARK RISNJAK
Jedinstvena flora i fauna na malom prostoru, na 6.400 hektara izuzetnog šumskog područja s više od tridesetak specifičnih biljnih zajednica s desetak različitih šumskih asocijacija i subasocijacija, poučna staza duga 4.200 m, planinarski dom, restoran za najviše gurmanske zahtjeve, te osobe za boravak gostiju. Zračna udaljenost od najvišeg vrha nacionalnog parka Velikog Risnjaka (1.528 m) do mora iznosi 15 km, a do izvora Kupe (313 m) 8 km. Dakle, na samo 23 km zračne udaljenosti vladaju izrazite klimatske razlike. To je ono po čemu se ističe Risnjak, planina koja nadvisuje sva područja između kopna i mora što su pripala nacionalnom parku i na kojima se siječu oštri dah Alpa, pitomo podneblje Jadrana, kontinentalne odlike Panonske nizine i gorska svježina Dinarida. Svaki pojedinac morao bi obići tihu i slikovitu dolinu Leske, Suhe Rječine, zanimljivu Viljsku ponikvu, livadu Lazac, Mali Risnjak, gusto i nepregledno prostranstvo smrekove šume – Smrekovac i Bijele stijene (carstvo kamenih kukova)..., a uz brojne prilaze nacionalnom parku jedini je pravi put za upoznavanje nacionalnog parka onaj što vodi od zgrade Uprave, gdje uz stručnu pomoć i vodiče, te uz topografske karte možemo odabrati ono što želimo vidjeti.

Više informacija potražite na na stranicama:
www.np-risnjak.hr

 

PLODOVI GORJA
Dani šumskih plodova vode gosta u prirodu -  Gorski kotar od proljeća do jeseni obiluje plodovima gorja. U Begovom razdolju, Mrkoplju, Skradu i Ravnoj Gori, kao i drugim mjestima šumovitog zaleđa Kvarnera, za goste se organiziraju berba šumskih plodova s programima natjecanja u berbi, vožnji biciklističkim stazama, obilascima šetnica, a nude se slastice i jela spravljena po goranskim, domaćim receptima: Dan jagoda, Dan borovnica, Dan ljekovitog bilja, Dan malina, Dan đurđica, Dan smreke, Dan breze, Dan bazge, Otvorenje sezone gljiva, Dan vrganja, Dan krumpira i gljiva, Dan rujnice, Dan jabuka, «Marohlinijada u Nacionalnom parku Risnjak» (gljivarsko natjecanje u branju smrčaka/marohlina)  

DELNICE - sportsko-rekreativni sadržaji
Delnice se nalaze u Gorskom kotaru na nadmorskoj visini 696 m, a umjerena planinska klima i bogatstvo prirodnih fenomena – Hajdova hiža, Drgomalj i Petehovac, te suvremeni sportski objekti potaknuli su razvitak Delnica u kvalitetno sportsko-turističko središte gorskokotarskog turizma. Gotovo stoljetna tradicija izletničkog, zdravstvenog, sportskog i drugih oblika turizma te prirodne osobitosti i klimatske značajke u Delnice privlače sve više turista. Višenamjenska sportska dvorana u Delnicama, vrijedna oko 2,7 milijuna eura, čijom su izgradnjom otvorene nove mogućnosti za brojne sportske aktivnosti, turistima, a napose sportašima, daje novu dimenziju boravka u gradu. Kako se od Rijeke i obližnjih ljetovališta Kvarnerske rivijere do Delnica stiže za sat vožnje, grad je idealan i za jednodnevne izlete, primjerice kratkotrajne posjete visovima Gorskoga kotara, kao što su vrhovi Drgomalj i Petehovac. No, Delnice nude izvrsne mogućnosti i za višednevni boravak s obzirom na dostatnu infrastrukturu – hotele, sportske objekte, velike prirodne površine za šetnje, odmor ili lov. Nedaleko od grada je Nacionalni park Risnjak, a u podnožju obližnjeg Japlenskoga vrha nalazi se više sportskih terena za nogomet, košarku… potom kuglana, boćalište te zimi dvije atraktivne skijaške skakaonice. Atrakcije karakteristične za čitavo područje su i restorani u kojima se nude brojni tradicionalni specijaliteti goranske kuhinje koja se temelji na divljači i šumskim plodovima. Na području Uprave šuma Podružnica Delnice može se iznajmiti lovačka kuća.

 

TRŠĆE
Turističko-edukativna staza “Stopama tršćanskih rudara”,  duga više od šest kilometara tijekom lagane šetnje šetača upoznaje s nekadašnjim životom lokalnih rudara.
Tršće je malo goransko turističko središte, smješteno na visoravni, okruženo gustom šumom i brojnim livadama koje stvaraju sliku izuzetno mirne i pitome okolice, pa stoga ne čudi da je to mjesto postalo atraktivna turistička destinacija brojnim poklonicima i zaljubljenicima u prirodu. Posebice se to primjećuje zimi kada cijelo područje utone pod bijeli zimski pokrivač, a na okolnim brdima započne skijaška sezona.
Iznad mjesta proteže se planina Rudnik, na kojoj su uređene dvije skijaške staze s vučnicama. Tršće ima i brojne sportske terene, veliku sportsku dvoranu te veliki prirodni stadion za sve moguće oblike trčanja i rekreacije, što je interesantno sportašima koji ovamo dolaze na sportske pripreme. Razvijen je i lovni turizam s obzirom na iznimno bogata okolna lovišta, a cijela je destinacija zanimljiva i zbog blizine drugih atraktivnih prirodnih sadržaja poput izvora rijeke Kupe i Nacionalnog parka Risnjak.

 

LUJZINSKA CESTA 
Lujzijanska cesta potječe s početka XIX. stoljeća. Građena je između 1803. i 1809. godine, a nazvana je po Napoleonovoj ženi Mariji Lujzi. Cesta je nekada bila najkraća poveznica između Rijeke i Karlovca te jedna od najmodernijih u cijeloj Austro-Ugarskoj Monarhiji. Danas predstavlja važan dio hrvatske cestovne baštine, koji je još uvijek u uporabi, iako sa smanjenim prometnim opterećenjem nakon izgradnje autoceste Zagreb-Rijeka. Lujzijana je sama po sebi turistička atrakcija, koja se sastoji od niza turističkih sadržaja vezanih uz njenu gradnju ili korištenje, a s okolnim atrakcijama stvorena je paleta turističkih doživljaja pri kretanju Lujzijanom ili zaustavljanja uz nju, a možemo je zvati i romantičnom cestom Gorskog kotara. U znak valorizacije Lujzinske ceste, svake godine u rujnu održava se manifestacija “Ljeto na Lujzijani” koja reminiscira povijesne događaje vezane za gradnju i značaj ceste uz paletu kulturno-zabavnih priredbi.

Potražite tematsku brošuru “Lujzijana – povijesno turistička cesta

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture