Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Priopćenja za medije

Svjetski dan Svemira (World Space Week) u Astronomskom centru Rijeka

27.9.2013.

Astronomski centar Rijeka i ove se godine pridružuje organizaciji međunarodne manifestacije Svjetskog tjedna Svemira koja je posvećena otkrivanju Rovera Curiosity pod nazivom "Istražujemo Mars, upoznajemo Zemlju“.

Program Svjetskog tjedna Svemira odvijat će se u digitalnom planetariju 4., 5., 9. i 10. listopada 2013. godine i sastoji se od 15-minutne interaktivne (live) prezentacije „Curiosity otkriva“ prije početka redovnog programa.

Središte manifestacije je u subotu, 5. listopada, kada će se održati predavanje na temu Google Lunar X Prize i budućnost rudarenja u Svemiru. Voditelj međunarodnog tima Team Stellar, Stjepan Bedić te dio ekipe Kristina Ozvald Čačić i Vilko Klein, predstavit će njihov ambiciozni projekt te posebno po prvi put u Hrvatskoj projekt "Balon Stellar – Stratosfera". Ulaz na predavanje je besplatan.

Svjetski tjedan Svemira obilježava se diljem svijeta svake godine od 4. do 10. listopada jer ovaj period predstavlja raspon datuma od godišnjice lansiranja prvog umjetnog satelita do usvajanja načela o miroljubivom istraživanju i korištenju Svemira. Prvi umjetni satelit lansiran je u Zemljinu orbitu 4. listopada 1957. godine i bio je promjera 58 cm, težine 83 kilograma, zvao se Sputnik 1 i za samo 96 minuta je obišao Zemlju. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 10. listopada 1967. godine Ugovor o načelima miroljubivog istraživanja i korištenja Svemira za boljitak ljudskog života. Cilj Svjetskog tjedna Svemira je slaviti doprinos kojim znanost o Svemiru i tehnologija utječu na poboljšanje životnih uvjeta.

Kontakt:
Rijeka sport d.o.o., Astronomski centar Rijeka