Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Priopćenja za medije

Najavljen Riječki karneval 2014.

15.1.2014.

Gasimo zimu, palimo peto godišnje doba!

Tradicionalno, datum 17. siječnja svake godine znači početak petog godišnjeg doba u Rijeci i okolici, a danas je na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke i službeno najavljen  Riječki karneval 2014. Ovogodišnje dugo karnevalsko razdoblje značit će i bogat program, pa će se do završetka Riječkog karnevala, 5. ožujka, moći uživati u najraznijim maškaranim događanjima, a tri najveća rezervirana su za sljedeće datume – Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada 24. siječnja, Dječja karnevalska povorka 22. veljače te veliko finale, Međunarodna karnevalska povorka, 2. ožujka.


 


- Karneval je dio identiteta Rijeke, ali i cijelog ovog kraja koji je po Karnevalu odavno prepoznatljiv i van granica Hrvatske. Upravo zbog te prepoznatljivosti Riječki karneval ima i gospodarski segment. Tako su u doba karnevala popunjeni svi su smještajni kapaciteti, a svake se godine bilježi veći broj dolazaka turista. Isto tako, prošle godine, zahvaljujući fiskalizaciji, došli smo i do konkretnog podatka što se tiče zarade ugostitelja. U vrijeme održavanja Međunarodne karnevalske povorke u središtu grada zabilježen je 1,4 milijuna kuna veći promet ugostitelja i trgovaca nego što je to bilo tjedan dana ranije, s tim da hrana i piće koja je prodavana na otvorenom nije podlijegala fiskalizaciji pa je za pretpostaviti da je promet bio i veći - naglasio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodavši da je Karneval prvenstveno dobra zabava u kojoj svake godine uživaju brojni Riječani te je pozvao građane da sudjeluju u karnevalskim događanjima i poželio svima dobar provod.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa prošao je kratko kroz sve programe Riječkog karnevala 2014. počevši od dizanja pusta na 4 lokacije, što je uvijek uvod u karnevalsko razdoblje i znak da je sve spremno da se vlast prebaci u ruke maškara. Službeno mjesto miroljubivog preuzimanja vlasti je i ove godine Dvorana mladosti, gdje se već dugi niz godina održava Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada, a najavio je i da se ove godine za titulu karnevalske kraljice bori 11 kandidatkinja. Za obje su karnevalske povorke prijave još u tijeku, za Dječju povorku traju do 24. siječnja, a za Međunarodnu do 31. siječnja. Novost je da će ponovno nakon desetak godina, ruta Međunarodne karnevalske povorke prolaziti Ribarskom ulicom. Sve informacije o Riječkom karnevalu, kao i cjelokupni kalendar događanja mogu se naći na njegovim službenim stranicama na adresi www.rijecki-karneval.hr. Škarpa je iskoristio priliku da se zahvali na prijateljstvu svim pokroviteljima koji su već niz godina uz Riječki karneval, a građane i goste Rijeke je pozvao da se opuste tijekom ovog dugog karnevalskog razdoblja i budu ono što žele na Riječkom karnavalu.

Prvu od velikih manifestacija, Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada, najavio je njen tehnički realizator, Vjeko Alilović. Ove se godine za „zlatni plašt“ bori 11  kandidatkinja, uz njihove prateće grupe koje će pokušati osvojiti titulu grupe s najboljim scenskim nastupom. Uz Josipa Krmpotića i Roberta Ferlina kao (dobre stare) voditelje Izbora Kraljice, Alilović je najavio i bogat zabavni program. Karte će od 16. siječnja biti u prodaji u Turističkom informativnom centru na adresi Korzo 14 po cijeni od 25,00 kn, a moći će se kupiti i dva sata prije početka Izbora ispred Dvorane mladosti.

Erste banka jedan je od najvjernijih pratitelja Riječkog karnevala, a nakon prošlogodišnjeg desetog rođendana ovog prijateljstva, suradnja se nastavlja i dalje. Po riječima Barbare Bernetić Ćiković, direktorice Komercijalnog centra Rijeka Erste banka, razlog tome je što je  Riječki karneval važan dio identiteta cijele regije na kojem sudjeluju sve generacije, zbog čega je Banka, uz glavno pokroviteljstvo Međunarodne karnevalske povorke koja predstavlja vrhunac karnevalskih svečanosti na Kvarneru i šire, sponzor i Dječje povorke. Erste banka tradicionalno prati organizaciju Riječkog karnevala, znajući da time doprinosi razvoju turizma ovog kraja, a time i popratnih aktivnosti za ovu granu gospodarstva. Ove godine Erste banka je srebrni pokrovitelj Dječje karnevalske povorke i glavni pokrovitelj Međunarodne karnevalske povorke.

Ožujsko pivo ponovno je službeno pivo Riječkog karnevala, a regionalni menadžer veleprodaje Zagrebačke pivovare Dario Ružić, izrazio je zadovoljstvo s nastavljenom suradnjom. Zagrebačka pivovara i ove će godine imati postavljen šator na Delti u kojem će tijekom Riječkog karnevala nastupiti niz imena hrvatske glazbene scene - Jelena Rozga, Neno Belan i Fiumensi, Night Expres, Joško Čagalj Jole i Gustafi, Crvena jabuka, Aurora, IN grupa i Maestral, a na Carnival DJ Sessionu će nastupiti Tom Novy, DJ System Divine, Filip Motovunski i DJ Turk.

Meštar Toni, koji uskoro ponovno preuzima ulogu karnevalskog gradonačelnika Rijeke, najavio je podizanje pusta u četvrtak 17. siječnja na Drenovi, Pehlinu, Pašcu i Zametu u organizaciji riječkih tradicijskih i  karnevalskih grupa, te je pozvao sve da se na jednoj od tih lokacija pridruže početku maškaranog ludila. Toni je zajedno s aktualnom Kraljicom Vedranom Dujmić na kraju sve pozvao i na Izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada koji će se održati u petak 24. siječnja te da uživaju u svim karnevalskim programima, da se što češće maškaraju i zabave.

Process akreditiranja novinara za Riječki karneval 2014. već aktivan je i provodi se registracijom preko mrežne stranice www.rijecki-karneval.hr, a o odobrenju,  mjestu i vremenu preuzimanja akreditacija predstavnici medija će biti obaviješteni putem e-maila. Press centar Riječkog karnevala je kao i do sada smješten u Turističkom informativnom centru na adresi Korzo 14.

Ruta Dječje karnevalske povorke

Ruta Međunarodne karnevalske povorke:

Kvarner na karti