Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Priopćenja za medije

U povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma Turistička zajednica Kvarnera i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije u listopadu organiziraju Okrugli stol na temu: "Kvarner - održiva turistička destinacija"

27.9.2021.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) ovogodišnji Svjetski dan turizma posvetila je temi "Turizam za uključivi rast", čime se želi naglasiti kako iza svake turističke statistike i svakog ostvarenog noćenja i dolaska stoji osoba i samim time turizam kao djelatnost na globalnoj razini postaje spona između gospodarstva i društva. Pojam „uključivi rast“ podrazumijeva pravednu priliku koju bi svaka osoba obuhvaćena ekonomskim rastom trebala dobiti, a u turističkom smislu to znači da bi mogućnost putovanja trebala biti dostupna i omogućena svakome i da bi korist od turizma trebali imati svi - jednako i destinacije i turisti i svi ostali dionici direktno ili indirektno uključeni.
Svjetski dan turizma obilježava se od 1980. godine i to uvijek na dan 27. rujna. Svake godine Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u fokus stavi drugu temu kroz koju se radi na jačanju svijesti o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor može dati u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Turistička zajednica Kvarnera i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije već tradicionalno ovaj dan posvećen turizmu obilježavaju zajednički. Tako će ove godine biti organiziran Okrugli stol "Kvarner - održiva turistička destinacija" koji će obraditi temu održivog razvoja turizma i energetske učinkovitosti u turizmu, posebice u velikim hotelskim kućama i hotelskim grupacijama na Kvarneru. Okrugli stol održat će se 12. listopada 2021. godine na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a okupit će sve važne predstavnike javnih i znanstvenih institucija s regionalne i državne razine te predstavnike turističkog gospodarstva.

"Tijekom ovog stručnog skupa obradit ćemo problematiku energetske učinkovitosti u hotelskoj industriji koja će biti posebno zanimljiva našim hotelskim kućama koje u posljednjih nekoliko godina sve više ulažu u održivost poslovanja hotela, a posebno u energetsku učinkovitost i održivo gospodarenje energijom u njihovim objektima. Tim ulaganjima ne samo da se smanjuje utjecaj na okoliš već se doprinosi i njegovom očuvanju. Bit će jako zanimljivo čuti ideje i iskustva s terena, ali i spojiti "praksu i znanost" budući da ćemo na Okrugli stol uključiti i stručnjake i znanstvenike s Fakulteta i Sveučilišta, zatim ministarstva, agencije, fondove i sve one ostale javne službe koje se bave energetskom učinkovitošću i zaštitom okoliša. Na taj način zajednički nastavljamo razvijati Kvarner kao održivu turističku destinaciju, što je cilj postavljen kroz Strategiju razvoja turizma na Kvarneru a i nastavlja se kroz novu Strategiju razvoja održivog turizma Hrvatske do 2030. godine i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma Hrvatske od 2021. do 2027. godine. Inače, tema održivog razvoja u turizmu i energetska učinkovitost u hotelima posebno mi je bliska budući da sam svoj znanstveno-istraživački rad posvetila proučavanju utjecaja turističkih aktivnosti na ekonomiju, ekologiju i društvo", govori direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Ovom prilikom svim kvarnerskim turističkim djelatnicima čestitamo njihov dan.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture