Kalendar događanja

Prikaži još događanja

28. revija lutkarskih kazališta

03.11.2023. - 11.11.2023. / Rijeka

U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, na ovogodišnjoj Reviji lutkarskih kazališta predstavit će se dvanaest kazališta - sedam inozemnih i pet domaćih, a Revija će se održavati od 3. do 11. studenoga na čak četiri riječke lokacije.  

Revija lutkarskih kazališta međunarodni je festival koji se kontinuirano održava, ove godine 28. put po redu, a u tome ga nisu spriječile niti pandemijske godine koje su svih zatekle. Ove godine na Reviji će se predstaviti čak sedam inozemnih kazališta - tri iz Slovenije i po jedno iz Sjeverne Makedonije, Češke, Srbije i Litve. Predstave koje Revija donosi za različite su uzraste, od onih namijenjenih najmlađima do onih za za odrasle. Upravo će se predstavom za odrasle "Mesarica" autora Matije Solcea i Frana Levstika, a u izvedbi Teatra Matita iz Slovenije, Revija svečano i otvoriti 3. studenoga u 19:30 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Svečano zatvaranje Revije planirano je 11. studenoga u 19 sati također u GKL Rijeka i to predstavom "Trnoružica - elektro bajka" redatelja i autora Mattea Spiazzija (prema G. Basileu i C. Perraultu) u izvedbi domaćina - GKL Rijeka. Uz riječko lutkarsko kazalište, na Reviji će sudjelovati još četiri hrvatska kazališta - Zagrebačko kazalište lutaka, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Kazališna družina Pinklec, Čakovec te koprodukcijska predstava Kazališta Virovitica, Gradskog kazališta Požega i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Svaka predstava na Reviji ima svoju zanimljivu estetiku te hrabro progovara o različitim životnim temama i situacijama.  

Uz izvedbeni kazališni program Revija će ponuditi i popratni program; kao i svake godine tu je lutkarska radionica i igraonica, projekt "Lutke u izloge!" gdje su građanstvu u raznim izlozima Rijeke prezentirane i različite lutke iz fundusa Kazališta te nagradu publike Domino, odnosno najbolje ocijenjenu predstavu Revije prema glasovima i male i velike publike. 

https://www.gkl-rijeka.hr/index.php/28revija/

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture