Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Studeni u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

01.11.2023. - 01.12.2023. / Rijeka

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA 
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
Radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16 sati, utorak - subota od 9 do 20 sati, nedjelja od 9 do 13 sati
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

IZLOŽBA
SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE
Organizatori: Arheološki muzej Zagreb i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Autori: Michael MacDonagh, glavni arheolog u Državnoj službi za spomenike Irske, John Lalor, fotograf u Državnoj službi za spomenike Irske
Suradnik: Porin Šćukanec Rezniček, stručni suradnik Arheološkog muzeja Zagreb i kustos izložbe
Otvorenje izložbe: 8. studenog u 19 sati u Atriju Muzeja
Izložba ostaje otvorena do 19. siječnja 2024. godine

Na ovoj izložbi fotografija predstavljeno je tridesetak najrelevantnijih arheoloških spomenika, krajolika i povijesnih građevina Irske, koji su izdvojeni iz gotovo 12 tisuća godina ljudskog naseljavanja otoka.
Irska arheološka baština privući će posjetitelje raznolikošću neobičnih lokaliteta, poput tumula iz Newgrangea, gdje se pravi doživljaj vjere drevnih ljudi može iskusiti tijekom zimskog solsticija, zatim slikovitih dvoraca ili udaljenih eremitorija koji su ujedno i hollywoodske filmske kulise. Osim toga, fotografije arheolozima predstavljaju iznimno vrijedne konzervacijske zapise za budućnost europske i svjetske baštine što je ujedno i poruka autora izložbe Michael MacDonagha. Predstavljena baština atraktivnošću poziva i na posjet uživo svih lokaliteta. Izložba je ostvarena suradnjom Državne službe za spomenike Irske, Veleposlanstva Irske i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE
"POST-YUGOSLAV MUSEUMS - REFRAMING SECOND WORLD WAR HERITAGE IN POSTCONFLICT CROATIA, BOSNIA AND HERZAGOVINA, AND SERBIA" 
Autorica: dr. sc. Nataše Jagdhuh
Izdavač: Palgrave Macmillan, London
Vrijeme predstavljanja: 22. studenog u 18 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

Knjiga je nastala na temelju autoričina doktorskog istraživanja sudbine tzv. muzeja narodne revolucije na području bivše Jugoslavije, nakon njezina raspada. Ova njemačka znanstvenica nastojala je utvrditi kako su se i jesu li se ti specijalizirani muzeji i postavi uspjeli redefinirati i prilagoditi novim političkim okolnostima, ali i pomacima u muzeologiji. Knjigu će predstaviti dr. sc. Vjeran Pavlaković, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i dr. sc. Tea Perinčić, muzejska savjetnica u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.  

ČUDOTVORNICA 
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama. 

PROGRAM
ROĐENDAN U MUZEJU 
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. 
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava. 

ČUDOTVORNICA NA PUTU 
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.  

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
KAD NARASTEM BIT ĆU TELEVIZOR 
Vrijeme održavanja: 18. studenog od 9 do 13 sati
Voditeljica radionice: Iva Volović
Radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina
Cijena radionice: 5,31 €
Prijave: porukom na Facebook stranici Čudotvornice, e-mail cudotvornica@ppmhp.hr ili broj telefona 051 553 666

Vjerojatno samo pravi zaljubljenici znaju da se 21. studenog obilježava Svjetski dan televizije. Nekadašnji "mali ekrani" danas više nisu mali, a najmlađi su uz njih i više no što bismo željeli. Ipak u Čudotvornici Muzeja organizirat će se zabavna, edukativna i kreativna radionici na kojoj će se televizija "gledati" na malo drugačiji način. Sudionici radionice Vratit će se kroz vrijeme i prošetati poviješću televizije,  a osim učenja pokušat će oživjeti stanovnike muzeja kroz kratak film koji će sami izraditi! Tada će i slike hodati, kipovi plesati... Mali sudionici upoznat će se s izradom filma u tehnici kadar po kadar ili stop animacije i zajedno stvoriti muzejski film!

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE 
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav 
Zimsko radno vrijeme - od 1. listopada 2023. do 1. lipnja 2024. godine:
utorak i četvrtak od 10 do 12 sati, srijeda od 18 do 20 sati, ostale dane prema dogovoru

U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama - Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici. 

Postavljena je i izložba fotografija "Iz muzejskog vremeplova" na kojoj je predstavljeno prvo  otvorenje Zbirke 1981. godine. 

 

MEMORIJALNI CENTAR "LIPA PAMTI"
Lipa 35, Šapjane 
Radno vrijeme: utorak, četvrtak, petak od 10 do 14 sati, srijeda od 12 do 19 sati, subota od 10 do 18 sati, nedjelja, ponedjeljak, blagdani i državni praznici zatvoreno

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA "KRALJEVICA"
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice. 

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK 
Posjet je moguć uz prethodnu najavu. 

http://ppmhp.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture