Kalendar događanja

Prikaži još događanja

"Jedan dan s Katarinom Zrinski"

11.11.2023. - 11.11.2023. / Kraljevica

Ana Katarina Zrinski jedna je od najpoznatijih žena iz loze Frankopana - sestra Frana Krste Frankopana i žena Petra Zrinskog koji upravo za nju gradi rezidencijalnu palaču, naš Dvorac Nova Kraljevica. Dvorac predstavlja jedno od najznačajnijih obilježja Kraljevice i podsjeća na moćno savezništvo Zrinskih i Frankopana kao jednih od najmoćnijih hrvatskih plemićkih obitelji bez kojih bi naša povijesti bila nezamisliva. Dvorac je danas dom Interpretacijskog i Posjetiteljskog centra Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana kao i središte brojnih kulturno-umjetničkih događanja u kojima se prezentira frankopanska baština Primorsko-goranske županije.
Ana Katarina preminula je 16. studenog 1673. godine u Grazu te se ove godine obilježava 350. obljetnica njezine smrti. U povodu toga, Grad Kraljevica i Turistička zajednica grada Kraljevice organiziraju događanje "Jedan dan s Katarinom Zrinski" koje vraća u povijest srednjeg vijeka i budi uspomene na Anu Katarinu. Program se odvija pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana i Grada Kraljevice, a održava se u cilju prezentacije i promocije rute Frankopana kroz kreiranje novog kulturno-turističkog proizvoda te uključivanja lokalnog stanovništva kroz kreativnu tematsku priču. 

 

PROGRAM:
od 14:00 - kreativna radionica šivanja srednjovjekovne odjeć
Edukativno-kreativna radionica u trajanju od 2 sata održat će se u Multimedijskoj dvorani, a  namijenjena je djeci od 3 do 13 godina, kao i njihovim roditeljima te svima koji su kreativni i znatiželjni. Radionicu vodi Sofija Apostolovski iz Udruge za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule. Polaznici će izrađivati odjeću i modne dodatke koje nose unikatne lutke Ane Katarine Zrinski, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Lutke će tada premijerno biti pokazane te će trajno ostati u Posjetiteljskom centru, a izradile su ih Sofija Apostolovski i Marina Štembergar iz Udruge za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule.
Obavezne prijave za radionicu na: info@tzg-kraljevica.hr.
 
od 17:00 - premijera lutkarske predstave "Svojeglavi štapić"
Dramatizaciju i režiju prepisuje David Petrović, a predstavu će izvoditi David Petrović i Petra Šarac. Predstava je rađena po slikovnici Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana pod nazivom "Svojeglavi štapić" za koju je tekst napisao Velid Đekić, a za ilustraciju je zaslužna Margareta Peršić.
 
Za kraj programa, za djecu i odrasle organizirano je stručno interpetacijsko vodstvo "Upoznaj Dvorac Frankopan" nakon kojeg slijedi frankopanski kviz u kojem sudionici s najviše znanja o Frankopanima mogu osvojiti vrijedne nagrade.
 
Na sve programe ulaz je besplatan.

https://www.tzg-kraljevica.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture