Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Prosinac u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

01.12.2023. - 01.01.2024. / Rijeka

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA 
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
Radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak - subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 sati
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

PROGRAM
USUSRET BOŽIĆU 
KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT "MUZEJI SA SRCEM"
Autorice: Iva Volović, Denis Nepokoj
Suradnici: Prirodoslovni muzej Rijeka, Muzej grada Rijeke, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, Prva riječka hrvatska gimnazija i Gimnazija Andrije Mohorovičića

"Ususret Božiću" program je kojim Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka sa suradnicima - Prirodoslovnim muzejom Rijeka i Muzejom grada Rijeke, Glazbenom školom, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Gimnazijom Andrije Mohorovičića - ulazi u najveseliji i najšareniji mjesec u godini. Različitim sadržajima - edukativnim i kreativnim radionicama, izložbama, koncertima… - pridružuje se svima koji, svatko na svoj način, pridonose ljepoti i radosti ovog jedinstvenog dijela godine. Ali ne samo to. Blagdansko su doba sudionici projekta odlučili obilježiti humanitarnim radom pa je osmišljen kreativno-humanitarni projekt „Muzeji sa srcem“ čiji je cilj prikupljanje financijske pomoći za Udrugu za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i poticanje harmoničnog razvoja djece i mladih "DIRA Rijeka".

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA 
RIJEKA VILENJAKA 
Autorica: Iva Volović
Vrijeme održavanja: 9. i 10. prosinca od 10 do 12 sati u Muzeju
Radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina, a sudjelovanje je naš muzejski božićni dar!
Prijave: porukom na Facebook stranici Čudotvornice, e-mail cudotvornica@ppmhp.hr ili broj telefona 051 553 666

Ušli smo u najveseliji, najčarobniji i, količinom slatkiša koji se iščekuju, najslađi mjesec u godini. Ovog mjeseca Jutro u Muzeju se produžuje i druženje u u muzejskoj Čudotvornici trajat će čak dva dana!
Mali će polaznici kreativne radionice upoznati najljepše riječke palače, a da se ne bi izgubili u povijesnim pričama, na radionicu će doći - ni više ni manje - nego vragolasti božićni vilenjaci. Oni će grad Rijeku pretvoriti u grad vilenjaka koji će viriti s prozora palače šarenih fasada, sjajnih šljokica i svih božićnih dekoracija koje će mašta osmisliti. Tako će polaznici radionice postati arhitekti i građevinari "Božićne Rijeke", a njihovi će radovi biti izloženi na izložbi. 

RADIONICA
ŠUMSKI BOŽIĆ
Autorica: Iva Volović
Vrijeme održavanja: 11., 12. i 13. prosinca 

U sklopu edukativnog programa "Čudotvornica na putu" kreativne radionice "Šumski Božić" održavat će se u školama u okolici Muzeja i dislocirane zbirke u Kastvu. Zanimljive oblike i materijale, a možda i blagdanske boje, mali će polaznici potražiti u šumi! Od prirodnih materijala poput češera, drva, grančica i sl. izrađivat će božićne ukrase namijenjene prodaji u dobrotvorne svrhe. Sve je spremno! Očekuju se samo dobra volja, kreativni, spretni prstići, a može i nekoliko božićnih pjesama. Svi predmeti izrađeni na radionicama bit će izloženi na prodajnoj humanitarnoj izložbi. 

RADIONICA
VUNENI BOŽIĆ
Autorica: Iva Volović
Mjesto održavanja: Dom za starije osobe "Kantrida"
Vrijeme održavanja: 13. i 15. prosinca 2023. 

Muzejska Čudotvornica svojim edukativnim programom, ovom prigodom "odlazi na put" i to u Dom za starije osobe na Kantridi gdje će polaznici tehnikom suhog filcanja ovčje vune izrađivati božićne ukrase. Uz druženje i zanimljive priče, ali i marljiv rad, otputovat će u bezbrižno blagdansko ozračje. Svi će ukrasi biti izloženi na prodajnoj humanitarnoj izložbi.  

PRODAJNA HUMANITARNA IZLOŽBA
BOŽIĆNI BLJESAK
Autorice: Iva Volović, Denis Nepokoj
Otvorenje izložbe: 18. prosinca u 18 sati u Atriju Muzeja

Izložba "Božićni bljesak" završnica je muzejskih radionica s velikim i malim kreativcima koji su se priključili humanitarnom projektu "Muzeji sa srcem" i koji su na radionicama u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzeju grada Rijeke i Prirodoslovnom muzeju, ali i u Domu za starije osobe "Kantrida" izrađivali božićne ukrase namijenjene prodaji. Sav prihod od prodaje namijenjen je našim sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija - Udruzi za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i poticanje harmoničnog razvoja djece i mladih "DIRA Rijeka". Istovremeno će biti otvorena i izložba likovnih radova nastali na kreativnoj radionici "Rijeka vilenjaka"  i na radionicama polaznika MuMA-e - Muzejskog malog ateljea pod vodstvom Larise Dragelj, likovne pedagoginje. Svi su oni Rijeku pretvorili u grad vilenjaka i izložili ga na izložbi. A kako bi to izgledalo kad bi našim gradom zagospodarili vilenjaci može se vidjeti na ovoj zanimljivoj, zaigranoj i maštovitoj izložbi. 

IZLOŽBA
SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE
Organizatori: Arheološki muzej Zagreb i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Autori: Michael MacDonagh, glavni arheolog u Državnoj službi za spomenike Irske, John Lalor, fotograf u Državnoj službi za spomenike Irske
Suradnik: Porin Šćukanec Rezniček, stručni suradnik Arheološkog muzeja Zagreb i kustos izložbe
Izložba ostaje otvorena do 19. siječnja 2024. godine

Na ovoj izložbi fotografija predstavljeno je tridesetak najrelevantnijih arheoloških spomenika, krajolika i povijesnih građevina Irske, koji su izdvojeni iz gotovo 12 tisuća godina ljudskog naseljavanja otoka. Izložba je ostvarena suradnjom Državne službe za spomenike Irske, Veleposlanstva Irske i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

ČUDOTVORNICA 
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama. 

PROGRAM
ROĐENDAN U MUZEJU 
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava. 

ČUDOTVORNICA NA PUTU 
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine. 

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE 
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav 
Zimsko radno vrijeme - od 1. listopada 2023. do 1. lipnja 2024. godine
utorak i četvrtak: 10 do 12; srijeda: 18 do 20 sati;
ostale dane prema dogovoru

U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama - Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici. 

Postavljena je i izložba fotografija "Iz muzejskog vremeplova" na kojoj je predstavljeno prvo otvorenje Zbirke 1981. godine. 

 

MEMORIJALNI CENTAR "LIPA PAMTI"
Lipa 35, Šapjane 
Radno vrijeme: utorak, četvrtak, petak od 10 do 14; srijeda od 12 do 19; subota od 10 do 18 sati;
nedjelja, ponedjeljak, blagdani i državni praznici zatvoreno

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA "KRALJEVICA"
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice. 

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK 
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

 

Foto: Makol marketing

http://ppmhp.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture