Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Maškare Crikvenica

13.01.2024. - 15.02.2024. / Crikvenica

Ovogodišnji program počinje 13. siječnja tradicionalnim maškaranim druženjem u Matkovićima, gdje će u poslijepodnevnim satima biti ugošćene ostale maškarane grupe s područja Rivijere Crikvenica i okolice. Bit će to još jedno veselo druženje uz zvuk bubnjeva, harmonike, pjesmu i ples. U večernjim je satima zakazana primopredaja gradskih ključeva u ruke maškara, a znak da one preuzimaju vlast u Crikvenici jest i podizanje maškarane zastave. 

Tjedan dana poslije, 20. siječnja, domaćin maškaranog druženja u poslijepodnevnim satima je Udruga za očuvanje narodnih običaja "Duga". 27. siječnja centar zabave, od 21 sat, postaje maškarani šator na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici, i to nastupima glazbenih sastava Grooversi i Fortunal.
Krunu "Maškara", kao i svake godine, čine Dječja i Velika povorka, koje će se održati u nedjelju, 28. siječnja - Dječja s početkom u 11, a Velika u 14 sati. Nakon održanih povorki, zabava se seli u maškarani šator uz nastupe glazbenih sastava Koktelsi i Point.
 
U subotu, 3. veljače, u 16 sati ljubitelji pikada dolaze na svoje jer će se u šatoru održati "Maškarani pikado turnir", a večernju zabavu "začinit" će uvijek dobro raspoloženi Jole i glazbeni sastav Trend.
Također, bit će organizirano i krštenje mesopusta.
Kako bi i najmlađi uživali dodatno u programu "Maškara", za njih i njihovu pratnju smo pripremili čajanku, tobolu i animaciju u nedjelju, 4. veljače.
Manifestacija pod maskama, koja ujedno promovira čakavštinu, a u sklopu koje učenici recitiraju, pjevaju, plešu, glume - "Čakavsko maškarano zapolne" - održat će se 7. veljače u 17 sati u OŠ Zvonka Cara.
 
Posljednja subota maškaranih aktivnosti, 10. veljače, donosi u jutarnjim satima Maškaranu šetnju po Ljubavnoj cestici, a u poslijepodnevnim druženje u Gornjem kraju.
Na čistu srijedu, 14. veljače, je običaj da se u centru grada čita šentenca, a zatim i osuda Meriku, krivcu za sve loše događaje u protekloj godini, osudi ga se i spali.

Crikvenički trgovci, frizeri, kozmetičari i ugostitelji su se pobrinuli da vam dodatno uljepšaju i ovogodišnje razdoblje maškara i to u obliku popusta koji se odnose na neke od njihovih usluga i proizvoda. Detalji o blagu koje skriva „Vesela maškarana škrinjica“ nalaze se na letku „Maškare 2024.“ i web stranici www.maskare.net . 

https://www.maskare.net

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture