Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Astronomski centar Rijeka - Izložba: Meteorološki kontrasti 2

09.11.2012. - 10.12.2012. / Rijeka

Otvaranje izložbe održat će se u Velikoj sali Astronomskog centra Rijeka s početkom u 18:30 sati, a organizatori su Rijeka sport d.o.o., tvrtka u vlasništvu Grada Rijeke koja upravlja i Astronomskim centrom Rijeka, te Udruga Crometeo. Izložbu će otvoriti predsjednik Udruge Crometeo, g. Kristijan Božarov, a Ivica Nikolac, predsjednik Hrvatskog foto saveza i dobitnik Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2011. godine, dat će stručni osvrt o izloženim fotografijama.

Tema ove izložbe je odnos čovjeka i prirode i bit će otvorena do 10. prosinca 2012. godine. Više od 60-ak izloženih fotografija, snimljenih od strane članova Udruge Crometeo, prikazuje motive meteoroloških ekstrema kao što su zimske snježne mećave, razorni valovi i nevere, munje i gromovi, pijavice i tornada, snaga bure, alpski ledenjaci i još mnoštvo vremenskih motiva koje će posjetitelji moći vidjeti na jednom mjestu. Kontinuirani desetogodišnji rad Udruge proslavit će se tijekom 2013. godine, a ova izložba je zapravo uvod u navedenu proslavu.

Udruga Crometeo broji više 1.000 članova iz Republike Hrvatske i šire, a prije 8 godina ista je uvela sustavno davanje naziva ciklonama na način da se dvije godine unaprijed daju abecednim redom naizmjence ženska i muška imena. Cilj istoga je stvaranje arhive ciklona koje su utjecale na vrijeme u Republici Hrvatskoj.


Ova izložba jedna je u nizu aktivnosti koje će se do kraja godine događati na Astronomskom centru Rijeka, a sve u cilju promocije Centra koji je ušao u Glavni plan i strategiju razvoja turizma Republike Hrvatske kao jedan od nagrađenih projekata na natječaju "CBTour – Inovacije u poslovnom turizmu".

Detaljnije informacije dostupne su na službenim stranicama Rijeka sporta i Facebook stranici Astronomskog centra Rijeka.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture