Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Astronomski centar Rijeka - Izložba: "Kist - platno - planina"

11.12.2012. - 11.01.2013. / Rijeka

Izložba više od 50-ak slika predstavlja planinske putopisne elemente (akrilik na platnu) različitih formata.

Otvaranje izložbe slika održat će se u Velikoj Sali Astronomskog centra Rijeka u 18:30 sati, a ista će biti otvorena sve do 11. siječnja 2013. godine.

Stanko Gilić rođen je 16. veljače 1932. godine u Sumartinu na otoku Braču. Od 1954. godine živi i radi u Rijeci gdje se umirovio na Filozofskom fakultetu. Stanko Gilić ostvario je do danas ukupno šest samostalnih izložba u Hrvatskoj i Italiji.
Kao pionir hrvatskog alpinizma, Gilić je ostao vjeran svojoj prvoj ljubavi te i dalje, usprkos dobi od 80 godina, redovito odlazi na penjačke izlete i sudjeluje u radu alpinističkih škola svog matičnog kluba (Riječki alpinistički klub - RAK). Njegov je doprinos domaćem alpinizmu velik jer je, osim prvenstvenih smjerova u domaćim i stranim stijenama, i autor brojnih penjačkih i planinarskih vodiča i priručnika. Želja za istraživanjem ponukala ga je da obiđe praktički svaki komadić Hrvatske, Dinarskih planina i Alpa u potrazi za kvalitetnim penjačkim lokacijama, koje je vrijedno opisivao u literaturi, a i bilježio na platnu. Osim penjačke, u istraživanje ga je vukla i znanstvena znatiželja profesora geografije i lingvista, budući da je dobar dio svoje znanstvene karijere posvetio istraživanju porijekla toponima i njihovog izvornog značenja. A ponešto od toga ostavio je i na platnu, na svojim akvarelima, akriliku i ulju.

"Alpinističko-planinarska orijentacija kao i ljubav za planinama trajno je obilježila život Stanka Gilića te urodila potrebom da viđeno i doživljeno što određenije fiksira. Vraća se stoga, vlastitoj mladenačkoj kreativnosti koja se manifestira kroz crtež i slikarski izražaj" (Tonko Maroević)

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture