Kalendar događanja

Prikaži još događanja

CREScendo Music Festival 2011.

24.06.2011. - 25.06.2011. / Cres

CREScendo Music Festival održat će se po četvrti put u prekrasnom ambijentu ljetnog kina grada Cresa, 24. i 25.06. (petak i subota)  u organizaciji umjetničke ogranizacije Crescendo, a pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije, grada Cresa,  HGU-HUZIP, Crepse, Cresanke i Turističke zajednice grada Cresa . Program počinje svake večeri u 21 sat, a posjetitelji festivala moći će uživati u četiri raznovrsna koncerta u esencijalnim jazz formacijama dua i tria - budući da je ova godina bila iznimno financijski zahtjevna, pa su organizatori odlučili i dalje inzistirati na kvaliteti rađe nego na kvantiteti.
 
Program četvrtog CREScendo festivala otvaraju Alba i Leo, akustični duo kojeg čine pjevačica Alba Nacinovich i gitarist Leo Škec. Alba je školovana pjevačica koja je jazz studij pohađala na konzervatoriju u Trstu (Italija) i Portu (Portugal), dok je Leo samouki gitarist s višegodišnjim iskustvom u revijalnoj i jazz glazbi. Repertoar dua samo manjim dijelom čine jazz standardi, a pozornost je više usmjerena na originalne obrade pjesama najrazličitijih žanrova i govornih područja. U poslijednje vrijeme za gitaru, ali i za vokal, koriste live looping čime još više obogaćuju i osnažuju svoj zvuk otvarajući si pritom novi prostor za istraživanje i improvizaciju.  Alba i Leo po prvi put nastupaju na CREScendu, a nakon njih na pozornicu stižu stari znanci publike festivala – Kruno Levačić i Žiga Golob, i ovog puta u novoj formaciji – kao duo. Žiga i Kruno već 17 godina, svirajući stotine koncerata sa mnogim poznatim i manje poznatim grupama (Transhistria Ensemble Tamare Obrovac, Folkestra, Mildreds, AGL Trio, Adrabessa, Jani Moder Kvartet, Brane Završan Kvartet, Kruno Levačić Big Band Phonic Zoom, Vlado Kreslin, Bachology Kvartet... uče (uglavnom na greškama) jedan od drugoga. Kroz to vrijeme razvio se poseban način komunikacije među njima, koji je najlakše opisati kao oblik glazbene telepatije. Uživajte u inspiraciji trenutka i minijaturnim kompozicijama, takozvanim "bonbonima dvostruka okusa sa zaostalim okusom kandirane mandarine južnih obronaka egzotičnih obala potpuno uobičajenih krajobraza, moglo bi se reći".
 
Subotnju večer otvara premijera: sestre Karin i Astrid Kuljanić zajedno s gitaristom Spartacom Črnjarićem. Spartaco je svima znani »dobri duh« riječkog i liburnijskog jazza, učitelj i uzor mnogim jazz glazbenicima. Osnovao je Spart Jazz Group u kojem kontinuirano surađuje s Astrid, a koncert na CREScendu bit će ekskluzivna premijera programa kojeg su pripremili zajedno s Karin - dakle po prvi put sestre creskih korijena pjevaju jazz standarde, talijanske canzone te Spartacove autorske pjesme. Program će zatvoriti još jedan duo – Lela & Joe Kaplowitz. Lela & Joe životni su i glazbeni partneri koji za CREScendo pripremaju fuziju sjajne glazbe od autorskih kompozicija, preko jazz standarada do interesantnih obrada popularnih skladbi začinjenih slobodnom improvizacijom, a prilagođenih za inovativnu kombinaciju tuba - glas duet i provjerenu piano - glas opciju. Joe, klavirist i tubist, osvježenje je na hrvatskoj glazbenoj sceni, a Lela, rodom iz Siska, usavršavala se u Americi, te je dobitnica brojnih nagrada za jazz interpretaciju.
 
CREScendo je od samih početaka inzistirao na promociji drugih umjetnosti, pa će posjetitelji festivala, osim u glazbenom programu, moći uživati  u izložbi projekta  projekta „Vunodlak Odluk“ udruge Ruta. Projekt nastoji podržati kreativnost mladih, u ovom slučaju creskih gimnazijalaca, koji su izradili likove od filcane vune po uzoru na slikovnicu „Kućna čudovišta“ Stanislava Marijanovića. Svaki od likova u slikovnici nositelj je određene, česte ljudske mane koja zagorčava život njezinom nositelju kao i njegovoj okolini. Kroz projekt djeluje se na ekološku svijest mladih skrećući im pažnju na odbačenu ovčju vunu njihovog otoka koja prijeti da postane stvaran ekološki problem, a koja će u njihovom umjetničkom izričaju biti vrijedno sredstvo izražavanja. U ljetnom kinu svoje radove izložit će i riječka slikarica Iva Pevalek. Slike iz ciklusa „Siluete“ nastale su u inovativnoj, kombiniranoj tehnici akrilika i autolaka na platnu. Likovi se pojavljuju kao apstraktne plohe koje su u interakciji sa monokromnom plohom, čija je boja različita od platna do platna ali s usklađenim svjetlosnim vrijednostima, jednaka intenziteta.
 
Ovogodišnji novitet suradnja je sa Stone Centrom u Grmožju koji u istom periodu u Stanciji Castellani (prema Punta Križi) organizira Dane lavande, te će im se u nedjelju, 26. lipnja pridružiti Žiga Golob i Kruno Levačić, koji će tamo održati – DeCREScendo Lavander koncert. Ovim putem pozivamo mlade bubnjarke i bubnjare da se jave ogranizatorima u Grmožaj ili umjetničkoj organizaciji CREScendo jer će Kruno Levačić održati radionicu u Stanciji Castellani. Također, pozivamo sve ljubitelje jazza da provedu zadnji vikend lipnja u ljetnom kinu grada Cresa kako bi uživali u neponovljivoj atmosferi spoja gotovo nedirnute otočke prirode sa izrazitim glazbenim doživljajem.
 

Press objava > www.kvarner.hr/pdf/crescendo_music_festival_press.pdf

Plakat > www.kvarner.hr/pdf/plakat_CREScendo.pdf

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture