Kalendar događanja

Prikaži još događanja

VOLIM PROLJEĆE U KRKU: Drobnica fest i putevima zlatnih kapi

26.04.2013. - 28.04.2013. / Krk

Upoznajte krčku maslinu,
maslinike i maslinovo ulje!


Prva ovogodišnja događanja ponajviše namijenjena zaljubljenicima u bogatu otočnu gastronomiju, ali i svim ostalim posjetiteljima Krka, biti će u znaku maslina, proizvoda spravljenih od plodova ovog plemenitog mediteranskog stabla, rekreacije novouređenim maslinarskim putevima, edukacije i zabave.


Ova jedinstvena trodnevna avantura koja sjedinjuje manifestacije Putevima zlatnih kapi krčkog blaga i Drobnica fest, a za kojom odmah u svibnju, pod geslom Volim proljeće u Krku, slijede Scuba fest i Krk Spring Bike Adventure, započinje 26. travnja prodajnom izložbom proizvoda maslinara koja će se na prostoru Vele place odvijati tijekom čitavog dana. Osim što će se na ovome mini sajmu predstaviti krčki i malinskarski maslinari, članovi udruge Drobnica, svoj će izlagački prostor dobiti poljoprivredna gospodarstva iz Šibenika i Klisa, a uz gastro ponudu biti će predstavljen i svakom maslinaru potreban accessoires: ekološko gnojivo, oprema i alati.


Jutarnji sati, istoga dana, rezervirani su za podjelu sadnica krčkog pomidora, za koji je dokazano da uspješno rješava, ljeti česte, probleme s osama, te premijernu demonstraciju slikanja bojama pomješanim s ekstra djevičanskim maslinovim uljem za koju su zaduženi polaznici četvrte godine Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijec,i vođeni profesorom, akademski kiparom Goranom Štimcem. Zadaća ove jedinsvene slikarske akcije, koja predstavlja nastavak suradnje krčkih maslinara i studenata riječke Akademije, jest stvoriti novi turistički proizvod, namijenjen brojnim ljubiteljima umjetnosti koji bi pod vodstvom mladih likovnjaka u periodu predsezone, sudjelovali u idiličnim slikarskim radionicama organiziranim u najljepšim krčkim maslinicima.


Nakon uživanja u proizvodima od maslina i slikarskom eksperimentu, popodnevni sati rezervirani su za edukaciju, odnosno izlaganja koja će u Velikoj vijećnici Grada Krka održati dvoje stručnjaka: Sandra Petričević, dip. ing. kemije i voditeljica panela za ocjenjivanje maslinovog ulja te Miranda Žitko Vulić, predstavnica Zadružnog saveza Dalmacije, tijela osnovanog s ciljem promicanja, usklađivanja i zastupanja interesa zadrugara i zadruga.
Sljedećeg dana, 27. travnja, slijedi nastavk programa. Na prostoru Vele place vrijedni maslinari, ali i ostali sudionici sajma, iznova će predstaviti svoju ponudu, a s tog slikopisnog predvorja starogradske jezgre, točno u 11.00 sati, krenuti će pješačka tura zapadnom maslinarskom stazom, vođena timom Planinarskog društva Obzova. Okupljeni rekreativci tako će krenuti u smjeru Kimpija, preko Kaštela, Kosića i Vrha, sve do uvale Sv. Juraj, gdje se tura okreće put Krka. Kao i prethodnih godina pješaci će biti podijeljeni u dvije grupe od kojih će ona fizički spremnija prijeći stazu dugačku 17 km, dok će druga pješačiti nešto manje - 12 km. Nakon dužeg odmora s okrijepom koja se planira u Dvorima Sv. Jurja, biti će moguć i povratak organiziranim prijevoz.


Po povratku rekreativaca, s početkom u 17.00 sati, na Veloj placi, kao kulminacija Drobnica festa uz prigodan program, započinje svečanost podjele priznanja nagrađenim otočnim maslinarima koji su ove godine trijumfirali na najreprezentativnijim nacionalnim maslinarskim smotrama priređivanim duž Istre i Dalmacije. Nakon završetka službenog dijela uslijediti će vođena degustacija uz zabavni program za koji će se pobrinuti Klapa Cinquina.


Sve intenzivnijom revitalizacijom maslinika, proizvodnja krčkog maslinovog ulja polako vraća zasluženi status o čemu još jednom svjedoče svi segmeti ovih dviju združenih manifestacija za čiju se realizaciju sada već tradicionalno brinu Turistička zajednica Grada Krka, Udruga maslinara Drobnica i Planinarsko društvo Obzova.


PROGRAM
Putevima zlatnih kapi krčkog blaga i Drobnica fest
26 . travanj 2013., petak
11.00 – 20.00, Vela placa
Prodajna izložba proizvoda od maslina
11.00, Vela placa
Podjela sadnica krčkog pomidora
11.00 - 13.00, Vela placa ili Gradska riva
Demonstracija slikanja bojama pomješanim s ekstra djevičanskim maslinovim uljem studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučiliša u Rijeci
18.00 - 20:00, Velika vijećnica Grada Krka
Tematska predavanja namijenjena maslinarima
Predavači: Sandra Petričević, dip. ing. kemije i voditeljica panela za ocjenjivanje maslinovog i Miranda Žitko Vulić, predstavnica Zadružnog saveza Dalmacije


27. travanj 2013., subota
11.00 – 20.00, Vela placa
Prodajna izložba proizvoda od maslina
11.00 - 17.00, Vela placa
Organizirana pješačka tura krčkim maslinicima
Krk – Kimpi – Kaštel – Kosići – Vrh – Uvala Sv. Juraj – Krk
Okupljanje: 10.30 sati / Polazak: 11.00 sati
17.00, Vela placa
Pododjela priznanja nagrađenim maslinarima i vođena degustacija krčkih ulja
18.00 - 22.00, Vela placa
Zabavni glazbeni program uz Klapu Cinquina


28. travanj 2013., nedjelja
11.00 – 20.00, Vela placa
Prodajna izložba proizvoda od maslina

Detaljnije informacije dostupne su na službenim stranicama Turističke zajednice Grada Krka.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture