Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Semenj

05.08.2013. - 07.08.2013. / Cres

Prvi put se Semenj spominje u Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. Po tom Dekretu  je u Cresu bio Semenj koji je trajao 8 dana (od 31.07. do 08.08.). Sve što se za te dane dopremilo u Cres, radi prodaje, zaključivanja trgovačkih poslova i slično, sve je bilo oslobođeno plaćanja carina i poreza.


Nakon Venecije, proslava je i službeno regulirana carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine.


Semenj je stara hrvatska riječ što znači sajam, pisala bi se baš Samanj, ali ju je narod izobličio u Semenj.


Prerasla je u pravu feštu – tradicionalnu pučku svečanost koja je kasnije – sve do II svjetskog rata započinjala uz blagdan Gospe Snježne (05.08.) kojoj je posvećena župna crkva i trajala bi tri dana.

PROGRAM:

05. 08. – Semenj – Soul  fingers
06. 08.  – Semenj – Mladen Grdović
O7. 08. – Semenj – Tombola, Klape


U ta tri dana prodavala se raznovrsna roba, odjevni predmeti, voće i slatkiši. Trgovi su bili ispunjeni štandovima,dolazili su čak i kinezi.
Na porporeli i portu bili su armižani  bragoci, trabakuli puni lubenica i dinja. U tim danima izlazili su svi, stari i mladi , djeca, cijele obitelji. Djeca su se veselila slatkišima i igračkama, žene sladoledu a muškarci obavezno uživali u pivi.
Zadnji dan semnja na pijaci se igrala tombola.

Nakon II. Svjetskog rata ova je pučka svečanost bila javno zapostavljena, zaboravljena – zabranjivana, ali u narodu je običaj ostao.

Uspostavom  Hrvatske države, pokušali smo ponovno započeti sa starom tradicijom te je 1990.god. ponovno uz podizanje creske zastave na gradskom trgu i slavljem svete mise u čast Majke Božje Snježne započelo obilježavanjem «Semnja» koje je preraslo u turistički događaj.


U ta tri dana održavaju se razne manifestacije, a sve završava tombolom čiji je prihod namijenjen u humanitarne svrhe. Po dobroj staroj tradiciji fond robnih dobitaka čine svi robni darovi dobiveni od strane sponzora.

Detaljnije informacije dostupne su na službenim stranicama Turističke zajednice Grada Cresa.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture