Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Fiumare 2013.

05.06.2013. - 12.06.2013. / Rijeka

Poštovani prijatelji mora i maritimne baštine

Quatenarius - Kvarner, naziv je još iz vremena starih Latina za mjesto u kojem se spajaju sve četiri strane svijeta. Kvarner je jedinstveni prostor u kojemu se isprepliću kontradiktornosti sjevera i juga, istoka i zapada, visokih planina i mediteranskih otoka, gdje se sudaraju utjecaji Orijenta i Zapadne civilizacije u običajima, jeziku, gastronomiji... Kvarner je raznolik, a raznolikost je lijepa.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, „Fiumare“ - Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije postaje svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Delte - Mrtvog kanala i Verdijeve ulice - spojnice s tržnicom i lukom.
Tradicijske drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, brodomodelarske radionice i promocija starih običaja, fotografija i slika... Tradicijske pjesme i plesovi, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi kazališta i povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra ... to je kolaž oživljenih slika Mrtvog kanala kroz stoljeća. To je festival „Fiumare“.

Prije dvije godina udruga građana „Pro torpedo“ zajedno sa koordinacijom udruga za očuvanje maritimne baštine sjevernog Jadrana, SRD „Luben“ Rijeka i srodnim udrugama pokrenula je projekt „Oživimo Mrtvi kanal“. Ta je manifestacija imala za cilj prikazati mogući „postav“ dijela budućeg „Muzeja mora“ na lokaciji nastanka luke Rijeka i početnoj točki razvoja suvremene Rijeke. Prijatelji mora i maritimne baštine okupili su se i iduće godine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Grada Rijeke i postavili temelje jednoj novoj manifestaciji „Kvarnerskom festivalu mora – Fiumare“. „Fiumare“ , koji je izvorno krenuo sa istočne obale Mrtvog kanala, prešavši prošle godine na zapadnu obalu i Korzo, ove godine osvaja nove prostore:
Riječki lukobran, Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja – Rijeka, Prirodoslovni muzej, Pomorski fakultet sveučilišta u Rijeci, akvatorij Riječke luke...
Ljudi vole more. Rijeka otvara svojim građanima pristup moru na lokacijama koje su dugo bile omeđene graničnim i lučkim ogradama. Rijeka želi suživot lučkih aktivnosti, slobodnog vremena građana i sve brojnijih dolazaka turista .

Fiumare 2013. - program

Dobrodošli na Fiumare!

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture