Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Krčka vinska promenada

26.05.2011. - 29.05.2011. / Krk

Jeste li spremni uputiti se u potragu za vašim najdražim vinom i vinarom?
Jeste li spremni da vas na tom putu dočekaju provjerene otočke i hrvatske gastro delicije, a u šetnji gradom da vas prate klape Nostalgija, Kaštadi i kumpanija Tramuntana?
Jeste li spremni okušati se u staroj mediteranskoj tehnici slikanja vinom – vinorel?
Da li vas zanima kako izgleda dramska predstava „Fino Wino“ koja se ne igra u klasičnom kazališnom prostoru, već u restoranu dok se gostima poslužuje večera, a koja otvara puno znanih i neznanih tema o vinu i vinskoj kulturi?
 
Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, očekujemo vas u Krku…
 
Zašto?
Zato što su krčki ugostitelji pozvali u goste vinare iz cijele hrvatske, koji će u njihovim ugostiteljskim objektima izložiti svoja vina, te će ih zajednički ponuditi po posebnim promotivnim cijenama.
Osima vinara, pozvali smo u goste glumce, slikare i glazbenike koji će pojačati doživljaj vaše šetnje gradom, kojega su rimljani od milja zvali presjajnim gradom Krčana.
 
U svojoj promenadnoj šetnji, vođeni posebnim letkom sa mapom, moći ćete kušati vina slijedećih vinara:
Marijan ARMAN, Robert CMREČNJAK, Robert ČAMAK, Ivan ČOBANKOVIĆ, Moreno DEGRASSI, FERAVINO,  Josip GALIĆ,  Ante GRABOVAC, Damir JOSIĆ, Anton KATUNAR, Franjo KOLARIĆ, Željko KOS, Vlado KRAUTHAKER, Zlatan PLENKOVIĆ,  Davor ZDJELAREVIĆ i Udruga ŽLAHTINA.
 
Manifestaciju organiziraju: grad Krk, ugostitelji grada Krka, Vinarija Katunar, Centar za kulturu Grada Krka i Turistička zajednica Grada Krka.
 
Program Krčke vinske promenade:
 
26. svibanj - četvrtak
18.30 - SVEČANO OTVARANJE - Cafe bar Volsonis
Glazbeni program uz kumpaniju Tramuntana, poetski recital „I Tina i vina“, Goran Matović
Predstavljanje vina i vinara Udruge Žlahtina
 
27. svibanj - petak
10.00-22.00 - Prodajna izložba krčkih proizvođača vina, sira, pršuta, ulja, meda po promotivnim cijenama, lokacija Vela placa, u večernjim satima nastup klapa
18.00 - Degustacija nagrađenih vina malih vinara-hobista otoka Krka na Veloj placi
19.00 - Otvaranje izložbe vinorela „Krčke vignete“, galerija Decumanus
19.00 - 03.00 - U ugostiteljskim objektima održavaju se degustacije i prezentacije vinara
20.00-24.00 - Glazbeni program klapa po ugostiteljskim objektima
 
28. svibanj - subota   
10.00 - 22.00 - Prodajna izložba krčkih proizvođača vina, sira, pršuta, ulja, meda promotivnim cijenama, lokacija Vela placa, u večernjim satima nastup klapa
19.00 - 03.00 - U ugostiteljskim objektima održavaju se degustacije i prezentacije vinara
20.00 - 24.00 - Glazbeni program klapa po ugostiteljskim objektima
 
29. svibanj - nedjelja
20.30 - Dramska predstava „Fino Wino“ u režiji Željka Zorice, mjesto odigravanja predstave Konoba hotela Koralj
Cijena ulaznice sa uključenom večerom je 90,00 kuna.
Informacije i rezervacije na telefon: 051 220 014
 
O DRAMSKOJ PREDSTAVI „FINO WINO“
 
Koja su autohtona hrvatska vina?
Što i kako treba s vinom i tko je i čime se bavi sommelier?
Što su o vinu i običajima oko njega govorili naši stari, a što hrvatski pjesnici i pisci?
Što se događa kad se glumac odluči obrazovati i prosvijetliti znanjem o vinu, je ne veli se uzalud kako vino valja znati piti, ili te neće biti.
 
Odabir tekstova od Biblije do Krleže, koncept i režija - Željko Zorica
Autor glazbe nadahnut hrvatskim narodnim pjesmama - Ivan Koprivčević
Glume, sviraju, pjevaju i piju - Damir Šaban i Ivan Koprivčević
 
Predstava se igra u konobi Hotela Valamar Koralj – romantic hotel, a gostima će biti poslužen slijedeći meni:
piće dobrodošlice, hobotnica na salatu, marinirani inćuni na rikuli, medaljoni od tune na žaru sa blitvom na dalmatinski, razni sirevi i suho voće, vino Merlot Katunar.
Cijena ulaznice 90,00 kuna. Informacije i rezervacije na telefon: 051 220 014
 
O VINORELU
 
Vinorel je stara mediteranska tehnika slikanja vinom,  dotjerana do savršenstva koju nastojimo sačuvati od zaborava. Slika se sa svim vinima, nema pravila,  ali najčešće se koriste crna vina. Osobito je interesantno što vinska kiselina iz vina, koje se nanosi kistom, na mjestima na kojima ima više slojeva stvara nove nepredvidljive tragove na slici tako da i nakon završetka slikanje  se nastavlja bez intervencije umjetnika. Kao zanimljivost tehnike vinorela je i postupno mijenjanje tona boje tijekom vremena pa čak i do godine dana. Neki bi rekli da postoji dvije faze u slikanju vinorelista. Prva kada on nanosi vino kistom,  te druga kada umjetnik nastavlja sam sa vinom a vino samo slika vinorel. Radove će prezentirati Dagmar Franolić, Saša Lončarić i Ivica Raič, a navedeni umjetnici će i voditi radionice vinorela.
 
SAŠA LONČARIĆ
Rođen je u Rijeci 1969.godine. Akademiju likovnih umjetnosti 'St. Luc' završava u Bruxellesu, Belgija, gdje je i specijalizirao crtanje stripa. Završio je i trogodišnju večernju školu za fotografe. Po završetku školovanja vraća se u Krk. Izlagao je samostalno kao i na  skupnim izložbama, najčešće u gradu i na otoku Krku. Sudjelovao je u radu likovnih kolonija.
Vanjski je suradnik Novog lista kao karikaturista od 2003.god. do 2010. god. Član je HDLU-a Rijeka i ULUPUH-a.
 
DAGMAR FRANOLIĆ
Dagmar Franolić rođena je 1963. godine u Münchenu (Njemačka), gdje se školovala. Od godine 1982. živi u gradu Krku. Slikarstvom se intenzivno bavi od 1984. godine. Samostalno izlaže od 1989. godine, a od 1991. godine sudjeluje na mnogim skupnim izložbama (Krk, Chioggia-Italija, Košljun, Zagreb, Bakar, Malinska, Omišalj, Gauting – Njemačka, Mali Lošinj), kao i na Hrvatskom triennalu akvarela (2004.). Isto tako, sudjelovala je u radu i brojnih likovnih kolonija (Krk, Omišalj, Bakar, Malinska, Lošinj, Vrbnik). Tijekom više od 25 godina umjetničkog djelovanja profilirala se kao talentirana slikarica s posebnim osjećajem za akvarel, ali isto tako i za crtež.
 
IVO RAIČ
Rođen je 1956. godine. Živi i radi u Zagrebu. Kao samostalni umjetnik djeluje više od 20 godina na području slikarstva, grafičkog dizajna i kaligrafije. Član je ULUPUH-a, HZSU-a i HGU-a.
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture