Prognoza za 22/06
Prognoza za 22/06
16 / 22

Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Fiumare 2013.: Prva povijesna planinska regata morskih tradicijskih barki na jedra

18.05.2013. - 18.05.2013. / Fužine

U subotu 18. 5. održati će se u Fužinama na jezeru Bajer prvi puta u povijesti regata drvenih, morskih, tradicijskih barki na jedra. Tako će po prvi puta „oprati sol“ sa svojih bokova pasare, gucevi, batane sa sjevernog Jadrana u slatkoj vodi planinskog jezera na 750 metra nadmorske visine.

Fužine su poznato planinsko turističko odredište sa stoljetnom tradicijom turizma. Još davne 1874. godine zabilježeni su prvi  organizirani dolasci turista iz Sušaka, Rijeke i okolnih mjesta  posebnim izletničkim vlakovima. 
Ugostiteljska tradicija Fužina  seže još dalje u povijest i utemeljena je na konačištima koja su se razvila duž karolinske ceste (1737.).

Posebnu čar ovom slikovitom planinskom mjestu daju, tridesetih godina prošlog stoljeća stvorena, umjetna akumulacijska jezera Bajer, Lepenica i Potkoš. Ova jezera bogata ribom mjesto su rekreacije za brojne šetače, ribiče, kanuiste a od prošle godine se jezerom Bajer može ploviti i novim eko brodom Sv. Anton. Ovaj brod pogonjen elektromotorima ima na sebi i prvu malu ploveću  fotonaponsku elektranu koja mu daje epitet  prvoklasnog eko broda.

Atraktivna spilja Vrelo, vožnja turističkim vlakom, kočijom,  brodom,šetnja uz jezero Bajer , uživanje u dobroj gastronomskoj ponudi Fužina i naravno čistom planinskom zraku, samo su neki od razloga za brojne dolaske turista, izletnika u Fužine tijekom cijele godine a osobito u proljeće i ljeto.

18. svibnja razlog više biti će i prva „Planinska regata morskih tradicijskih barki“ koja se održava u organizaciji Koordinacije za očuvanje maritimne baštine sjevernog Jadrana, Općine Fužine i Turističke zajednice općine Fužine. Pripreme za regatu počinju već u 10 sati, atraktivnim spuštanjem barki u jezero,  i tegljenjem na start pokraj priveza broda Sv. Anton gdje će se opremiti jedrima. Do starta regate u 14,30 moguća su i probna jedrenja za publiku . Za dobru atmosferu pobrinuti će se Puhački orkestar „Fužine“, proizvođači autohtonih proizvoda Gorskog Kotara, fužinarski ugostitelji i posada broda Sv. Anton.

Fužinskom regatom tradicijskih barki najavljuje se i ovogodišnji „Kvarnerski festival mora – Fiumare“ koji će se održati u Rijeci od 5. do 12.6. sa bogatim programom događanja.

Dobrodošli u Fužine 18. svibnja na „Prvu povijesnu planinsku regatu tradicijskih morskih barki na jedra“ !!

Kvarner, Otkrijte svoju priču 2017 Međunarodna godina održivog turizma za razvoj