Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Šišmišijada 2013 / 17. Europska noć šišmiša

07.09.2013. - 13.09.2013. / Rijeka

Jeste li spremni da vam šišmiši prijatelji postanu jer znajte ne pletu se u kosu!


Europska noć  šišmiša obilježava se svake godine u više od 30 zemalja potpisnica Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS). Ovaj događaj usmjeren je edukaciji šire javnosti o biologiji šišmiša, njihovom životnom prostoru, razlozima ugroženosti i važnosti zaštite, budući da su mnoge od 45 europskih vrsta šišmiša danas ugrožene. Republika Hrvatska potpisnica je Sporazuma koji je stupio na snagu 2000. godine, a sa svojih 35 do sada zabilježenih vrsta šišmiša, jedna je od zemalja s najbogatijom faunom šišmiša na području Europe.


Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj strogo su zaštićene zakonskim propisima te je zabranjeno njihovo uznemiravanje i ubijanje, a 17 vrsta nalazise u Crvenoj knjizi ugroženih sisavacaHrvatske. Prirodoslovni muzej Rijeka i ove se godine uključio u obilježavanje 17. Europske noći šišmiša s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu.


Europska noć šišmiša obilježiti će se već četvrtu godinu zaredom u organizaciji Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD) i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, u subotu 07. rujna 2013. godine u prostoru našeg Muzeja (Lorenzov prolaz 1, Rijeka). Hrvatsko biospeleološko društvo (HBSD) nevladina je neprofitna znanstveno‐stručna udruga koja se bavi istraživanjem, vrednovanjemi zaštitom podzemnih organizama istaništa od 1996. godine.


Tijekom obilježavanja Europske noći šišmiša biti  će organizirane brojne edukativne prirodoslovno‐likovne radionice na kojima  će najmlađi imati priliku saznati nešto o ovim zanimljivim životinjama. Svi posjetitelji će moći sudjelovati u edukativnoj igri Potraga za šišmišima, a u večernjim satima održati  će se predavanje o šišmišima namijenjeno široj javnosti. Nakon sumraka posjetitelji  će uz stručno vodstvo krenuti u potragu za šišmišima pomoću ultrazvučnih detektora.


Sve aktivnosti u sklopu Europske noći šišmiša su besplatne.

PROGRAM, subota 07. rujna 2013.
Autori i voditelji: Hrvatsko biospeleološko društvo (HBSD) i Prirodoslovni muzej Rijeka
18:00 edukativne prirodoslovno‐likovne radionice (potraga za šišmišima, oslikavanje šišmiša, izrada maski...)
20:00 predavanje o šišmišima
21:00 potraga za šišmišima ultrazvučnim detektorima (dvije grupe,svaka po 20min)


Napomena: uz djecu je nužna prisutnostroditelja tijekomcijelog programa


PROGRAM ŠIŠMIŠIJADA 2013. – Povratak šišmiša, od 09. do 13. rujna 2013.
Autorica i voditeljica: prof. AnitaHodak, voditeljica muzejske pedagogije
Prirodoslovni muzej Rijeka  će nakon središnjeg obilježavanje Europske noći šišmiša, u tjednu od 09. do 13. rujna organizirati edukativne prirodoslovno‐likovne radionice pod nazivom ŠIŠMIŠIJADA 2013. – Povratak šišmiša, namijenjene vrtićima (predškolarcima) i osnovnim školama (učenicima nižih razreda). U prvom dijelu radionice djeca će se upoznatis građom i načinom života šišmiša te opasnostima koje im prijete, dok će u drugom dijelu radionice usvojena znanja kreativno primijeniti kroz različite likovne tehnike. Osim toga sudjelovati će i u edukativno‐zabavnim igrama kroz koje će naučiti još nešto o tim letećim noćnim superherojima te na tren isami postati šišmiši.


Sve radionice u sklopu ove akcije su besplatne.


Za sudjelovanje u radionicama potrebna je OBAVEZNA NAJAVA na telefon 051/553 669, 051/553 674 ili e‐mailomna anita@prirodoslovni.com.


Informacije možete dobiti na:
Prirodoslovni muzej Rijeka, Lorenzov prolaz 1
kontakt osoba: Anita Hodak, voditeljica muzejske pedagogije
Telefon: 051/ 553 674, 553 669
e‐mail: anita@prirodoslovni.com
www.prirodoslovni.com 

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture