Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Radionica "Očuvanje gromača na Kotoru"

19.10.2013. - 20.10.2013. / Crikvenica

Očekuje nas iznimno zanimljiv i edukativan vikend na Rivijeri Crikvenica. Naime, Muzej Grada Crikvenice u suradnji s Udrugom "4 GRADA DRAGODID" 19. i 20. listopada 2013. organizira besplatnu radionicu "Očuvanje gromača na Kotoru".


Korijeni Crikvenice potječu iz njenog najstarijeg naselja - Kotora, čiji su stanovnici tradicionalno bili vrsni zidari i klesari, o čemu svjedoče mnoge sačuvane povijesne građevine. Danas je Kotor registriran kao etno zona, a formacije suhozida, odnosno gromača, u organizaciji prostora predstavljaju važan dio spomeničke vrijednosti cijele zaštićene zone. Gromače na Kotoru dio su mediteranskog graditeljskog naslijeđa, koje se razvija od prapovijesti do 20. stoljeća, a karakterizira ga suhozidna gradnja. Nužno je sačuvati znanje o gradnji gromača u smislu nematerijalne baštine Hrvatske i Europe, ali i stalno održavati postojeće gromače.


Ciljevi radionice "Očuvanje gromača na Kotoru" su: edukacija lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja gromača i načinu izgradnje, tj. obnove postojećih gromača, popravak dijela urušenih gromača i prezida na pristupnom putu prema naselju Kotor, dokumentiranje načina i specifičnosti lokalnog suhozidanja kroz rad s lokalnim mentorom, edukacija sudionika o općim tehnikama i pravilima suhozidne gradnje te popularizacija gromača kao vještine i baštine u lokalnoj zajednici i široj javnosti.


Radionica je namijenjena svima - lokalnim udrugama, građanima, učenicima, studentima i široj javnosti. Sudjelovanje je besplatno, a broj osoba je ograničen na 20. Dolazak je potrebno najaviti na brojeve telefona 051 781 000 i 091 124 11 01 ili putem e-maila na: mgc@mgc.hr.


Raspored održavanja radionica:
subota, 19. listopada
Okupljanje sudionika u 9 sati ispred ulaza u Gradsku sportsku dvoranu  u Crikvenici, odlazak pješice na Kotor, rad od 10 do 12:30, ručak za sve sudionike od 12:30 do 13:30, nastavak radionice od 13:30 do 16 sati.


nedjelja, 20. listopada
Rad od 10 do 14 sati, ručak za sve sudionike i prezentacija učinjenog javnosti, medijima i uzvanicima.

Želite li naučiti kako popraviti gromače, pridružite nam se sljedeći vikend na dvodnevnoj radionici "Očuvanje gromača na Kotoru", uživajte u prirodnom okruženju, bogatoj kulturno-povijesnoj baštini i ugodnom društvu.
Radujemo se Vašem dolasku!

Organizatori: Muzej Grada Crikvenice i Udruga "4 GRADA DRAGODID".
Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Crikvenica.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture