Prognoza za 20/04
Prognoza za 20/04
15 / 23

Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Dan kravate u Opatiji

18.10.2013. - 18.10.2013. / Opatija

Obilježavanje Dana kravate u Opatiji

U Hrvatskoj i svijetu 18. listopada obilježava se Dan kravate.
Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti, stoga Hrvatski sabor 2008. godine donosi odluku da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je 2003. godine spektakularna instalacija "Kravata oko Arene" u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Tijekom Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću Europom su kravatu pronijeli hrvatski vojnici, a njezinu eleganciju uočili su francuski, pa engleski i španjolski vojnici. Otada je kravata sinonim za dostojanstvo i otmjenost. Njezin čvor s jedne strane i lepršavost s druge, simboliziraju ravnotežu između civiliziranosti i slobode.
Običaj svečanog obilježavanja Dana kravate širi se diljem Hrvatske i svijeta, svake se godine obilježava u Zagrebu, Puli, Zadru, Dubrovniku, Karlovcu te nizu hrvatskih gradova, a uključuju se i hrvatska veleposlanstva diljem svijeta.

Vezivanjem crvenih kravata oko kipova Barkajola, Krleže, Kubelika i Opatija će ove godine obilježiti Dan kravate. Projekt je pokrenut na inicijativu Udruge turističkih vodiča Liburnia, u suradnji s Društvom Naša djeca Opatije te uz potporu Turističke zajednice Grada Opatije. Cilj projekta je razvijanje svijesti o važnosti kravate promocijom priče o nastanku kravate kao jednog od najvrjednijih i najprepoznatljivijih blaga koje su Hrvati podarili svijetu. Crvene kravate na gradskim znamenitostima na Dan kravate pobudit će pažnju turista, ali i domaćeg stanovništva te doprinijeti informiranosti o povijesti i značaju kravate, kao i razvijanju brenda kravate. 

U petak, 18. listopada u 9.00 sati Barkajol, Krleža i Kubelik oko vrata će dobiti crvene kravate, a priču o nastanku kravate kao jednog od najvrjednijih i najprepoznatljivijih blaga koje su Hrvati podarili svijetu ispričat će turistička vodičkinja Nada Kunštek, u prisustvu predstavnika TZ Grada Opatija te članova Društva Naša djeca i Dječjeg gradskog vijeća. Također će svi turistički vodiči toga dana posjetitelje i turiste Opatije upoznati s pričom o kravati, a prisutni predstavnici medija prenijeti priču o Danu kravate širem građanstvu.

Kvarner, Otkrijte svoju priču 2017 Međunarodna godina održivog turizma za razvoj