Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Kraljevi i kraljice Uskrsnog stola na Rivijeri Crikvenica

19.04.2014. - 19.04.2014. / Crikvenica

U društvu mirišljavih cvjetnih prijatelja, u opuštenom ambijentu uz more, u zagrljaju proljetnoga sunca, ove nas subote na Rivijeri Crikvenica očekuje prava uskršnja gastro bajka.
Uskrs, kao i svaki blagdan, ima tradicionalne običaje, koji uključuju i jela što brojne generacije desetljećima pripremaju na gotovo isti način. U Hrvatskoj je to tradicionalna slatka krušna slastica okruglog oblika, poznata kao kruh, pinca, sirnica ili pogača, a simbolizira život i obitelj. Ova kraljica uskrsnog stola zavladat će i blagdanskim stolovima na Rivijeri Crikvenica. Iako je slatka, njen ukus se izvrsno nadopunjuje i kombinira uz mnoga slana jela.

Od čega će nam rasti zazubice i kamo moramo doći da bismo uživali u okusima i mirisima tradicije?
Krenimo redom.

Subotnje jutro, 19. travnja, u 10 sati otvara svoja vrata, iza kojih nas očekuju zanimljiva gastro i zabavna događanja povodom nadolazećega Uskrsa, i to istovremeno u čak dva mjesta Rivijere Crikvenica: na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici i u centru Selca (ispred Harmice).

U Crikvenici sve posjetitelje očekuje kratki prikaz tradicionalnih uskrsnih običaja. Za početak, porcija pogače, koja je ovdje oduvijek bila okruglog oblika, zatim šunka, jaje, mladi luk te piće dobrodošlice. Zabavljat će nas ugodno i raznoliko glazbeno društvo - veseli Tamburaški sastav "Baruffa" i Ženska vokalna skupina "Vinodolke", koja njeguje izvornu glazbu s područja Vinodola i prezentira tradicionalnu narodnu nošnju.
No, kako bi i naši posjetitelji bili aktivni sudionici ovoga veseloga gastro događanja, očekuju ih zanimljive radionice. Vjerujemo da će se mnogi rado okušati u radionici izrade tradicionalnih uskrsnih slastica - jajnika, uz stručnu pomoć članica Udruge umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce", ili pak u vrlo starom kršćanskom običaju u Primorju - pletenju maslinovih grančica, simbola mira i blagostanja, pod budnim okom članica Društva "Naša djeca" Grada Crikvenice.
Nismo zaboravili ni naše najmlađe! Dječica se mogu pridužiti likovnoj radionici bojanja uskrsnih jaja pod vodstvom prof. Suzane Kljuš, u kojoj će glavnu ulogu imati njihova mašta. Posebnu radost te puno zabave i smijeha zasigurno će izazvati potraga za zecom - igra za najmlađe u kojoj najspretnija djeca mogu osvojiti slatko iznenađenje!

Uskrsna priča u centru Selca prikazat će jednako ukusno i zanimljivo tradicionalno gastro poglavlje. Održat će se izložba tradicionalnih europskih uskrsnih slastica i degustacija raznih uskrsnih krušnih slastica, uz šalicu kave te pjesmu glazbenog sastava "Klamaruša".

Posjetite Crikvenicu i Selce, upoznajte i okusite tradiciju, opustite se i uživajte u čistom morskom zraku i dobroj zabavi!
Veselimo Vam se, dobrodošli!

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Suorganizatori: Udruga umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce", Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske, Društvo "Naša djeca" Grada Crikvenice
Pokrovitelj: Grad Crikvenica

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture