Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Svečano otvorenje novouređene meteorološke postaje u Crikvenici

20.02.2014. - 20.02.2014. / Crikvenica

U Crikvenici već preko 120 godina djeluje meteorološka postaja, a četvrtak pred nama, 20. veljače 2014., ostat će zapisan kao važan dan u crikveničkoj "meteo-povijesti".
Toga će se dana točno u 10 sati svečano otvoriti novouređena automatska meteorološka postaja pokraj gradskoga plivališta u Crikvenici. Otvorenje će uveličati predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) iz Zagreba predvođeni ravnateljem Zavoda i stalnim predstavnikom Republike Hrvatske pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO) mr. sc. Ivanom Čačićem te predstavnici izvođača radova "Tritonel" d.o.o.
 
U Crikvenici su već rano uočene prirodne blagodati - čist zrak i more te vrlo povoljna i blaga klima i mikroklima. Zahvaljujući tome i razvoju znanosti, potaknuto je zanimanje za utjecaj klime na zdravlje i razvoj zdravstvenog turizma, koji je u ovim krajevima započeo u 19. stoljeću. Crikvenica je među prvima u Hrvatskoj počela s meteorološkim motrenjima te se, unutar čitave mreže meteoroloških postaja, ubraja u samo 6 postaja s neprekinutim nizovima duljima od 100 godina. Prva meteorološka postaja u Crikvenici započela je s radom 1. srpnja 1891. godine, prvi motritelj je bio ljekarnik Ivan Polić, a od tada se kontinuirano vodi evidentiranje meteoroloških podataka u Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu.

U 20. st. započele su s radom automatske meteorološke postaje u Crikvenici. Prisjetimo se ukratko njihove povijesti:
Prva automatska meteorološka postaja (tipa META-802 Instituta "Jošef Štefan" iz Ljubljane) u Crikvenici otvorena je 5. prosinca 1985. u krugu lječilišta "Thalassotherapia" Crikvenica na inicijativu dr. Stanka Jurdane te u suradnji s DHMZ-om. Godine 2002. Grad Crikvenica u suradnji s DHMZ-om pokreće izgradnju automatske meteorološke postaje pokraj gradskoga plivališta u Crikvenici, koja počinje s radom 20. studenoga 2003., a od 2010. zbog tehničke zastarjelosti nije moguće servisiranje pa je postaja u kvaru.
Godine 2013. GKTD "Murvica" uz pomoć DHMZ-a, osobito voditelja automatskih meteoroloških postaja, g.  Zvonka Žibrata te izvođača radova tvrtke "Tritonel" d.o.o., pristupa uređenju automatske meteorološke postaje, koja je ponovno započela s radom 23. listopada 2013., a službeno će biti otvorena 20. veljače 2014.
Sve mjerne komponente, osim mjerača temperature mora, nalaze se u meteorološkom krugu. Podaci mjerenja telefonski se prenose u središnjicu DHMZ-a u Zagrebu, koji dalje obavlja nadzor nad radom mjernog sustava te verifikaciju podataka mjerenja. Prikupljeni podaci mjerenja iz Crikvenice dostupni su medijima i javnosti.

Pridružite nam se u četvrtak, 20. veljače, na svečanom otvorenju automatske meteorološke postaje u Crikvenici! Opustite se i uživajte s nama u mjestu gdje caruje stogodišnja tradicija zdravstvenog turizma!
Dobrodošli!

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture