Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka

15.03.2014. - 15.03.2014. / Rijeka

Povodom Međunarodnog dana planetarija Astronomski centar Rijeka donosi i ove godine prigodni program u subotu, 15. ožujka 2014. godine, tijekom cijelog dana.

Ulaz u planetarij na taj dan bit će prigodnih 10 kuna za filmove i interaktivne prezentacije, a program u jedinom digitalnom planetariju u RH i šire podijeljen je na jutarnji i večernji. Jutarnji program donosi filmove i interaktivne prezentacije za djecu i odrasle. U večernjem programu moći će uživati studenti i odrasle osobe.

Program u digitalnom planetariju pod radnim nazivom „Pet“, a povodom pet godina rada Astronomskog centra Rijeka:
10 sati - Moj prvi pogled u nebo, interaktivna prezentacija
11 sati - Naša zvijezda Sunce, interaktivna prezentacija
12 sati - Kaluoka´hina – začarani greben, film

18 sati – Carstvo svjetlosti, film
19 sati – U potrazi za kometima, interaktivna prezentacija
20 sati – Dotaknuti rub Svemira, film
21 sat – Vodič noćnim nebom – zima, interaktivna prezentacija, + Tour pod vedrim nebom – vođeno predstavljanje noćnog neba laserom, uz dobre vremenske uvjete, u parku ispred planetarija.

Filmovi su sinkronizirani na hrvatski jezik.

Posjetitelji će moći pogledati prigodnu izložbu postera, slika, skulptura i drugih radova izrađenih od strane djece i odraslih tijekom posjeta Astronomskom centru Rijeka. Radovi će biti postavljeni u predprostoru planetarija i unutar dvorane planetarija.

Također, posjetitelji će moći vidjeti i izložbu pok. Borisa Mardešića, "Beskrajni svemir" gdje su predstavljene tri slike zajedničkog nazivnika Kozmički ciklus.

Povijest Međunarodnog dana planetarija

Ova se manifestacija obilježava od 1995. godine diljem svijeta i predstavlja priliku popularizacije svijeta planetarija, udruživanja udruživanje strukovnih institucija te o svijetu koji nas okružuje u beskonačnim udaljenostima. Ista organizacija broji oko 700 članova iz 35 različitih zemalja.

Riječki Astronomski centar, čiji je vlasnik Rijeka sport, obilježava ovu manifestaciju od 2010. godine. Također, ove godine Centar obilježava ove godine petu godišnjicu rada i do sada je u digitalnom planetariju bilo sinkronizirano osam filmova i to Pogled na planete, Vibrato, Utrka do Zemlje, Dva mala komada stakla, Misija: Mars, Dotaknuti rub Svemira, Kaluoka'hina – začarani greben, Carstvo svjetlosti. Također, u digitalnom planetariju posjetitelji su mogli pogledati live prezentacija Vodič noćnim nebom, Mala tijela Sunčevog sustava, Moj prvi pogled u nebo, Susret s astronomijom, Svemir: na vama je da ga otkrijete, Safari Sunčevim sustavom, Od Zemlje do Svemira, Mjesec u sjeni, Nebo ispod nas, 10 najzviježđa, 10 zašto volim astronomiju, Naša zvijezda Sunce, U potrazi za kometima. Do sada je program u prostoru riječkog planetarija pogledalo 49.500 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

 

Posebnosti riječkog digitalnog planetarija:
- sferna kupola promjera 8 metara;
- srca planetarija sastoji se od suvremenog digitalnog projektora: In Space System (RSA Cosmos);
- audio sustav: Dolby Surround;
- 50 sjedećih mjesta i 2 mjesta za osobe s invaliditetom;
- klimatizirane dvorane amfiteatarskog oblika.
- programi u digitalnom planetariju za sve dobne skupine od 5 godina pa na više programi u digitalnom planetariju: koncerti
- radno vrijeme planetarija: od utorka do subote od 8 do 22 sata
- internetska stranica www.planetarij.com – saznajte više o svijetu planetarija na podweb stranicama u sklopu internetskih stranica Rijeka sporta, tvrtke koja upravlja Astronomskim centrom Rijeka
- riječki planetarij član je Međunarodne udruge planetarija od prosinca 2009. godine. Ista organizacija broji oko 700 članova iz 35 različitih zemalja.


Kontakti:
Astronomski centar Rijeka, Sveti križ 33, Rijeka
t. +385 51 455 700; f. +385 51 455 701
astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr
www.astronomski-centar-rijeka.hr 
FB Astronomski centar Rijeka

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture