Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Prigodni program Meteorski potok Žirafa u Astronomskom centru Rijeka

22.05.2014. - 23.05.2014. / Rijeka

Prigodno za dosad neviđen i nepoznat meteorski potok koji se očekuje tijekom noći s 23. na 24. svibnja, Astronomski centar Rijeka (Rijeka sport d.o.o.) pripremio je 10 minutnu interaktivnu (live) prezentaciju. Pod nazivom „Meteorski potok Žirafa“, program će se moći pogledati u digitalnom planetariju ovaj četvrtak, 22. svibnja, s početkom u 19.30 te u petak, 23. svibnja, u 19.30 i 20.30 sati prije redovnog programa. 

 

Novi meteorski potok „Cameloparadalis“ (Žirafa) dobilo je naziv po istoimenom zviježđu iz kojeg će svi meteori izlaziti (tzv. radiant). Gdje i kada otići na promatranje, koji dio neba promatrati, kako pronaći Žirafu, kako se najbolje priopremiti za trenutak kada se očekuje najviše meteora, te mnoge druge informacije moći ćete saznati tijekom prezentacije u jedinom digitalnom planetariju u Hrvatskoj.

Ovaj novi potok nastaje kao posljedica sitnih čestica prašine koju za sobom ostavlja komet 209P/LINEAR, a koji je početkom mjeseca prošao pored Zemlje. Iako je kometa bila dosta tamna, u noći s 23. na 24. svibnja Zemlja će proći kroz potok koji je kometa ostavila za sobom, a znanstvenici predviđaju da bi se moglo vidjeti oko 100-200 meteora na sat zbog čega meteorski potok Žirafa svrstava u događaj koji se ne smije propustiti.

Cijena ulaznica:
- 10 kuna za djecu, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom
- 20 kuna za odrasle
Rezervacije i kupnja ulaznica moguća na:
Astronomski centar Rijeka, Sveti Križ 33, Rijeka, telefon 051/455-700
• e-mail: astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr
• Facebook fan stranicu Astronomski centar Rijeka
www.kulturaplus.com

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture