Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Proslava dana Grada Krka

21.05.2014. - 08.06.2014. / Krk

Ovogodišnji program kojim se između 21. svibnja i 08. lipnja obilježavaju dani zaštitnika grada Krka i Krčke biskupije, sv. Kvirina, donosi bogatu paletu različitih sadržaja namijenjenih publici širokog spektra, s naglaskom na likovnost, ali i tradicijsko nasljeđe.Proslava tako započinje svojevrsnim pretprogramom, odnosno otvorenjem multimedijalne izložbe radova polaznika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Tanac na zelenon, kao završnice cjelogodišnjeg školskog projekta Eko škola za eko otok Krk. Postav se, u Galeriji Decumanus, otvara 21. svibnja u 19.00 sati, predstavljajući ujedno i početak višednevne proslave Dana škole. Tim se povodom 02. lipnja, organizira promocija e-knjige Štroligi - priča iz vrbničke usmene tradicije, autora Petra Trinajstića, 03. lipnja, projekcija amaterskog dokumentarnog filma Krčki sir - žuto zlato otoka Krka, 04. lipnja, otvorenje izložbe radova od reciklirane plastične ambalaže Mašta reciklira svašta, 05. lipnja, podizanje Zelene zastave i 06. lipnja, glazbeno-scenski program Tanac na zelenon, sve u kompleksu krčke srednje škole. 

Da Krčani izuzetno cijene prirodu i da su im ekološka nastojanja gotovo urođena svjedoči nam i premjerno izdanje projekta Krk LANDart. Naime, još početkom svibnja, Centar za kulturu Grada Krka, zajedno s Komunalnim društvom Ponike eko otok Krk i kustosicom Višnjom Slavicom Gabout, inicirao je višednevnu eko-likovnu radionicu Krk LANDart, tijekom koje su (pozvani) umjetnici kreativno djelovali na temu: Art reciklaže s plaže. Projekt su podržali eminentni hrvatski likovnjaci Zdravko Milić, Elvis Berton, Nikolina Manojlović Vračar, Tanja Pećanić, Dejan Kljun i Saša Lončarić, stvarajući skulpture, instalacije, objekte i ostale maštom modelirane artefakte koji će u Galeriji Decumanus biti izloženi između 30. svibnja i 05. lipnja. O najboljem radu osim stručnog žirija, između 30. svibnja i 02. lipnja, glasovanjem će odlučivati svi zainteresirani posjetitelji galerije, s time da nas proglašenje pobjednika očekuje 02. lipnja u 20.00 sati. Svečanost dodjele nagrada autorima najboljih literararnih radova i slogana ekoloških tema prijavljenih na tradicionalni natječaj Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk održati će se također u Galeriji Decumanus, i to 05. lipnja u 18.00 sati. 

Predstavom ispunjenom čarolijama zasigurno će biti razveseljeni krčki vrtićari i osnovnoškolci. Njima 30. svibnja u goste dolazi popularni Jozo Bozo, dok će one najmlađe - jasličare, 03. lipnja, zagrabačka Mala scena iznenaditi hvaljenom Pričom o zvuku. Ovaj neobičan kazališni projekt bio im je, kako vole kazati, jedan od najvećih izazova obzirom da govori o apstraktnom pojmu koji nema vidljivu, materijalnu pojavnost. Njegova realizacija stoga je povjerena neobičnom autorskom kolektivu SKROZ koji čine francusko-hrvatski audio umjetnik Vedran Peternel i hrvatska redateljica Nora Krstulović.
Jedno od središnjih događanja ovogodišnje proslave Dana grada svakako je 60. Festival folklora otoka Krka, i to u svojoj 79. obljetnici uzmemo li u obzir godinu utemeljenja, daleku 1935., kada je na svoje pohode krenuo iz Omišlja. Festival će na jednom mjestu okupiti sva otočna kulturna i folklorna društva, točnije njih dvanaest s više od 500 sudionika, obzirom da svako udruženje okuplja članove različitih generacija, koji dijele jednu zajedničku zadaću - od zaborava sačuvati našu bogatu folklornu tradiciju. Program Festivala folklora, kao najstarije, ujedno i najznačajnije priredbe svih folklornih zbivanja na otoku Krku, biti će podijeljen u dva dijela, raspoređena u dva dana, 31. svibnja i 01. lipnja, od kojih će prvi okupiti mlade, a drugi starije folkloraše, dajući tako relevantan prikaz valoriziranja naših folklornih i tradicijskih vrijednosti. Tu se prije svega misli na pučku glazbu, netemperirani niz dvoglasja tjesnih intervala u svirci sopela i pučkom pjevanju, zatim narodne plesove - tance i jedinstvene narodne nošnje. Svoju plesno-pjevačku umješnost redom će demonstrirati: Kulturno društvo Kornić (Kornić), Folklorno društvo Njivice (Njivice), Kulturno-umjetničko društvo Ive Jurjević (Omišalj), Kulturno-umjetničko društvo Punat (Punat), Kulturno društvo Sv. Petar (Gabonjin), Kulturno društvo Sv. Juraj (Kras), Kulturno društvo Šoto (Jurandvor), Kulturno-umjetničko društvo Frankopan (Vrbnik), Kulturno društvo Ive Jelenović (Dobrinj), Kulturno-umjetničko društvo Dubašnica-Malinska (Dubašnica-Malinska), Folklorno društvo Poljica (Poljica) i Kulturno društvo Vrh (Vrh).
Sama svetkovina zaštitnika grada i Biskupije, 04. lipnja, započeti će u 19.00 sati svečanom koncelebriranom svetom misom u Katedrali nakon koje slijedi nastup folkloraša i promenadni koncert krčkih limenjaka.
Likovnost je u fokusu i sljedećeg događanja. Predstavljanje monografije krčkog slikara Mihovila Depopea, autorice Višnje Slavice Gabout, tako će se održati 05. lipnja u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 19.00 sati. Vjernost klasičnim temama, piše Gabout, vedutama i krajolicima primorskoga, posebno krčkoga podneblja, štafelajnome slikarstvu, te tradicionalnim tehnikama, osobito akvarelu, one su karakteristike koje su Depopeovo stvaralaštvo već davno prepoznatljivo profilirale kao zavičajno slikarstvo. I po tome je on mnogima danas znan. Međutim, kad se nakon više od 50 godina autorova javnog umjetničkog djelovanja, sagleda kroz monografiju Depopeovo stvaralaštvo u cjelini, uočava se da su zavičajni motivi tek jedan pol njegova likovnog zanimanja. A da je tom mimetičkom, narativnom, prepoznatljivom polu uvijek bio suprotstavljen onaj drugi - eksperimentalni, rastvarajući, apstrahirajući pol, gdje je Depope bojom i svjetlom rastakao motiv do njegove apstraktne neprepoznatljivosti.
Kazališni dio programa nastavlja se u Maloj vijećnici Grada Krka, 05. lipnja u 20.30 sati, novom monodramom zagrebačkog Teatra Exit, Izložak br. 49, u izvedbi Damira Poljičaka. Priča je to o bivšem izbacivaču u ulozi muzejskog čuvara koji se na sebi svojstven način suočava s pitanjima o smislu umjetnosti. Provodeći radno vrijeme pokraj jednog provokativnog izloška, potaknut na razmišljanje, postupno mijenja svoje dotadašnje stavove te svoju zaštitarsku ulogu počinje shvaćati vrlo osobno, braneći svim srcem povjereno mu umjetničko djelo od kritika i napada zgrožene javnosti. Kako će se predstava odvijati u parterom ograničenom prostoru ulaznice će se besplatno, između 02. i 05. lipnja, podizati u Galeriji Decumanus. 

U dijelu programa tradicionalno rezerviranom za izložbe krčkih autora svoju će recentnu produkciju predstaviti vizualni umjetnik Igor Gržiteć. Otvorenje izložbenog projekta Mediologija održati će se u Galeriji Decumanus, 06. lipnja u 21.00 sat. Ovom izložbom, piše Gabout, Gržetić nastavlja s dosadašnjim istraživanjima na području novih medija, intenzivno se baveći vizualnim i masmedijskim manipulacijama. Pritom pokazujući ogromne mogućnosti suvremenih medija i alata, koji mijenjajući percepciju manipuliraju osjetilima, stalno nas uvjeravajući u zbilju koja je ustvari iskrivljena, iluzivna i zbog virtualne prirode medija - hibridna. Autor nam znalački modificira pogled (ali i sva ostala čula) metamorfozama, simulacijama, iskošenjima, replikacijama i sinestezijama, da bi na kraju redizajnirao stvarnost i kreirao novu zbilju. A u njoj dobiva na važnosti i sve ono što je pohranjeno u memoriji podsvijesti, zaboravljeno i možda odbačeno kao smeće, do čega Gržetić poseže kao za starim datotekama na kompjutoru, na način data recovery - pronalazeći, obnavljajući i reciklirajući različite prostorno-vremenske vizualne podatke, te najposlije medijski generirajući simulakrum zbilje drukčije estetike. Postav ostaje otvoren do 20. lipnja. 

Ljubitelji dobre kapljice sigurno će posjetiti Festival vina krčke Udruge Bukaleta koji će se na Krčkoj rivi, kao sajam domaćih proizvoda uz goste iz Požeško-slavonske županije i glazbeni program, odvijati 06. i 07. lipnja.
I za kraj, preostaju nam sportaska događanja: 01. lipnja, boćarski turnir Dan grada Krka, 03. lipnja, plesna promocija Udruge Osjeti ritam, 07. lipnja, košarkaški turnir 3:3 otok Krk i 08. lipnja, karate turnir Krk-kup.
Ovogodišnju organizaciju programa proslave Dana grada Krka zajednički potpisuju Grad Krk, Centar za kulturu Grada Krka, Krčka biskupija, Udruga vinara Bukaleta, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Komunalno društvo Ponikve eko otok Krk, Plesna udruga Osjeti ritam, Boćarski klub Krk, Košarkaški klub Krk i Karate klub Krk.Program:

21. 05. - 05. 06.
Galerija Decumanus / SŠ Hrvatski kralj Zvonimir
Proslava Dana SŠ Hrvatski kralj Zvonimir

21. 05. / Galerija Decumanus / 19.00
Otvorenje izložbe Tanac na zelenon
Izožbu pogledajte: 21. - 30. 05.
pon. - sub. 10.00 - 12.00 / 19.00 - 21.00

02. 06. / SŠ Hrvatski kralj Zvonimir / 12.30
Promocija e-knjige Štroligi - priča iz vrbničke usmene tradicije, autora Petra Trinajstića

03. 06. / SŠ Hrvatski kralj Zvonimir / 10.00
Projekcija amaterskog dokumentarnog filma Krčki sir - žuto zlato otoka Krka

04. 06. / SŠ Hrvatski kralj Zvonimir / 10.00
Otvorenje izložbe radova od reciklirane plastične ambalaže Mašta reciklira svašta

05. 06. / SŠ Hrvatski kralj Zvonimir
Svečanost podizanja Zelene zastave kojom škola potvrđuje status međunarodne Eko-škole

05. 06. / SŠ Hrvatski kralj Zvonimir / 11.00
Tanac na zelenon, glazbeno-scenski program

30. 05. - 05. 06.
Krk LANDart: Art reciklaže s plaže

30. 05. - 05. 06. / Galerija Decumanus
Krk LANDart: Art reciklaže s plaže
Svakim danom: 10.00 - 12.00 / 19.00 - 21.00

Od 30. 05. u 18.00, pa do 02. 06. u 12.00 svi zainteresirani posjetitelji izložbe moći će glasanjem, prema svom mišljenju, birati najbolji rad 02. 06. u 20.00, proglašenje najboljeg rada po ocjeni stručnog žirija i prma odluci publike

05. 06. / Galerija Decumanus / 18.00
Proglašenje najboljih literararnih radova i slogana ekoloških tema prijavljenih na natječaj KD Ponikve eko otok Krk

30. 05. / 09.00, 10.30, 11.50
DV Katarina Frankopan (Vrh i Krk) / OŠ Fran Krsto Frankopan
Predstava To je to!, Magic Studio (Jozo Bozo)

31. 05. i 01. 06. / 19.30
Frankopanski kaštel (u slučaju lošeg vremena Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir)
60. Festival folklora otoka Krka

31. 05. / Šetalište Sv. Bernardina / 19.00
Mimohod mlađih folklornih skupina

31. 05. / Frankopanski kaštel / 19.30
Prva festivalska večer: nastup mlađih folklornih skupina

01. 06. / Šetalište Sv. Bernardina / 19.00
Mimohod starijih folklornih skupina

01. 06. / Frankopanski kaštel / 19.30
Druga festivalska večer: nastup starijih folklornih skupina

03. 06. / 10.00
DV Katarina Frankopan
Predstava Priča o zvuku, Mala scena

03. 06. / 20.30
Trg krčkih glagoljaša
Mir i zajedništvo, ljubav i zabava, plesna promocija Udruge Osjeti ritam

04. 06.
Blagdan sv. Kvirina

Krčka katedrala / 19.00
Svečana koncelebrirana sveta misa

Vela placa / 21.00
Nastup folklorne skupine

Gradska riva / 21.00
Nastup Gradske glazbe Krk

05. 06. / 19.00
Mala vijećnica Grada Krka
Predstavljanje monografije Mihovila Depopea, autorice Višnje Stavice Gabout

05. 06. / 20.30
Mala vijećnica Grada Krka
Predstava Izložak br. 49, Teatar Exit
Ulaz slobodan! Zbog ograničenog partera ulaznice se od 02. do 05. lipnja podižu u Galeriji Decumanus.

06. 06. / 21.00
Galerija Decumanus
Otvorenje izložbe Igora Gržetića, Mediologija
Izložbu pogledajte: 06. - 20. 06.
Uto. - sub. 10.00 - 12.00 / 19.00 - 21.00

06. i 07. 06. / 16.00 - 23.00
Gardska riva
Festival vina krčke Udruge Bukaleta

01., 07. i 08. 06.
Sportski program

01. 06. / SRC Josip Uravić Pepi / 16.00
Boćarski turnir Dan grada Krka

07. 06. / Gradska riva / 09.00
Košarkaški turnir 3:3 otok Krk

08. 06. / SŠ Hrvatski kralj Zvonimir / 10.00
Karate turnir Krk-kup

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture