Kalendar događanja

Prikaži još događanja

58. Ljetne priredbe Krk

28.06.2014. - 23.08.2014. / Krk

58. Ljetne priredbe: Uživajte u ovogodišnjem etnom obojenom programu!
Grad Krk / 28. 06. - 23. 08. 2014.

Već 58. godinu za redom grad Krk domaćin je Ljetnih priredbi, jedne od manifestacija s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali, uz dubrovački i splitski festival, koja se kvalitetnim programima i autentičnim povijesnim lokacijama promakla u prepoznatljivi kulturno-turistički proizvod što na primjeren način opravdava geslo: Krk - grad povijesti i kulture. 

Ovogodišnje događanje u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, započinje već 28. lipnja, i to nastupom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, nadovezujući se izravno na 60. izdanje Festivala folklora otoka Krka kojem je grad Krk bio domaćin krajem svibnja i početkom lipnja. Zadaća kako te najstarije, ujedno i središnje priredbe svih otočnih folklornih zbivanja, tako i djelovanja spomenutog plesno-pjevačkog udruženja jest očuvati nacionalno folklorno blago u njegovom najizvornijem obliku. Povijesni ambijent Frankopanskog kaštela tako će postati kulisa gdje će se još jednom otplesati Krčki tanac koji je nedavno, dobivši status kulturnog dobra Republike Hrvatske, krenuo putem dvoglasja tjesnih intervala (kao jednog od najspecifičnijih i najkopleksnijih stilova folklorne glazbe upisanog na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine), u smislu priznavnja njegove ukupne kulturne i kulturološke vrijednosti. 

Svečanost otvorenja ovogodišnjih Ljetnih priredbi uslijedit će 04. srpnja velikim koncertom u povodu stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata koju ove godine obilježavaju mnoge europske zemlje pa tako i Hrvatska. Koncert koji će tom prigodom biti održan u Krčkoj katedrali izvesti će slovenski i talijanski glazbenici, članovi Vokalne akademije Ljubljana, Filharmonijskog zbora Trentino i Orkestra Slovenske filharmonije uz soliste baritona Darka Vidića, tenora Martina Sušnika i sopranisticu Martinu Burger, a sve pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta. Program kojim će se popratiti ova tužna obljetnica uključuje tri monumentalna djela iz svjetske riznice zborske glazbe, i to Vojnu misu na otvorenom (Polní Mše) Bohuslava Martinůja i Jiříja Mucha, Berlinski rekvijem (Das Berliner Requiem) Kurta Weilla i Bertolta Brechta te Missu pro Pace afirmiranog slovenskog skladatelja mlađe generacije Ambroža Čopija. Sva tri djela povezuje naglašena angažiranost koja upozorava na sve strahote ratnog vihora, ali i inzistiranje na očuvanju mira, kroz nadu u bratstvo i međusobno poštivanje. 

U nastavku glazbenog programa slijede koncerti, najprije Kvarteta Papandopulo, 11. srpnja, kojeg čine vrsni hrvatski saksofonisti, inače složni u pridavanju važnosti promidžbe novije glazbe, osobito one mladih hrvatskih i inozemnih autora, a potom i Trija Elogio, 17. srpnja, koji svoj repertoar uglavnom okreće ka orkestralnim i klavirskim kompozicijama velikih majstora prerađenim za tri gitare, ali i izvornim kompozicijama hrvatskih skladatelja.
Inzistiranje na etno-zvuku biti će primijećeno i kada, 23. sprnja, pred auditorij Frankopanskog kaštela izađu Vokalisti Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado koji na reprezentativan način izvode vokalnu glazbenu tradiciju južnohrvatskih prostora, bazirajući se pritom na crkveno-pučkom i klapskom pjevanju, kao dvama vokalno-glazbenim stilovima koji se međusobno dobro nadopunjuju. 

Koncert popularnog Zagrebačkog puhačkog ansambla, 01. kolovoza, biti će svojevsna pauza u predstavljanju etno tema, obzirom na njihovo inkliniranje suvremenoj glazbi, nakon čega, 07. kolovoza, slijedi prava glazbena poslastica u vidu zajedničkog nastupa braće Teofilović i svjetski priznatog gitariste Miroslava Tadića. Neponovljivi vokalisti braća Teofilović, Ratko i Radiša, u virtuozu Miroslavu Tadiću pronašli su najboljeg suputnika za jedinstveno glazbeno putovanje magičnom prošlosti Balkana zabilježeno i na njihovom zajedničkom nosaču zvuka Vidarica. Savršeno precizni, produhovljeni i nježni vokali braće Teofilovića, čiji način pjevanja potječe od bizantskog, staroslavenskog, grčkog i pravoslavnog nasljeđa, udruženi s Tadićevim asketskim, suptilnim i mističnim pasažima balkanskih glazbenih tradicija, bluesa, jazza, španjolske i arapske glazbe publici će zasigurno dočarati jedan posve novi svijet za koju su rijetki znali da postoji. 

Predstavljanje tradicijskog glazbenog nasljeđa, nakratko se prekida koncertom Ansambla Responzorium, 14. kolovoza, koji će ukazati na svu raskoš vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja renesanse i ranog baroka, a ono što njihove izvedbe čini toliko vrijednima poštivanje je načela povijesno osviještene interpretacije, uz korištenje replika autentičnih glazbala. Glazbeni dio programa, 23. kolovoza, nastavlja se humanitarnim koncertom Sjećanje na Mladena, svojevrsnom smotrom ponajboljih klapskih sastava sjevernog Jadrana, čime se ujedno i zatvara ovogodišnja manifestacija. 

Dramski program Ljetnih priredbi iznova će ugostiti predstavnike naših najpoznatijih nezavisnih kazališnih kuća, uzimajući u obzir njihovu najrecentniju produkciju, tako da će posjetitelji Frankopanskog kaštela tijekom čitavog ljeta moći uživati u kazališnim hitovima poput Kreketa Teatra Exit i Scene Gorica 07. srpnja, Vlaških posla HIT teatra 14. srpnja, Istine Kazališne družine Glumci u Zagvozdu 21. srpnja, Njuški Teatra Exit 23. srpnja, I živjeli su sretno…? Scene Gorica 04. kolovoza, Sladoleda Tetra Gavran 11. kolovoza te Ritine škole Kazališta Planet ART 18. kolovoza. 

Financijsku podršku 58. Ljetnim priredbama dali su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Krka te Erste & Steiermärkische banka.

Detaljnije informacije dostupne su na službenim stranicama Turističke zajednice Grada Krka.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture