Prognoza za 28/05
Prognoza za 28/05
19 / 26

Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Hrvatski muzej turizma - Izložba autora Franza Xavera Weidingera

04.07.2014. - 21.07.2014. / Opatija

U organizaciji Grada Opatije, Grada Bad Ischla i Hrvatskog muzeja turizma, u petak, 4. srpnja 2014. u 20 h, u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji bit će otvorena izložba autora Franza Xavera Weidingera.

Kad je F. X. Weidinger (njegov službeni potpis) rođen u Riedu im Innkreis u financijski skromnoj obitelji kao šesto dijete od kasnije 10-ero djece, Rudolf von Alt je bio na vrhuncu svojeg stvaralaštva. Nakon što je ovaj stari majstor austrijskog slikarstva 19. stoljeća preminuo u dubokoj starosti 1905. godine, mladi je Weidinger nakon kratkog šegrtovanja kod jednog majstora ličioca napustio svoje rodno mjesto Ried i krenuo na svoje životno putovanje. Od rane je dobi bio naviknut da ide svojim putem, a cilj mu je bio umjetnička karijera. 


Ovo upućivanje na Rudolfa von Alta nije slučajno. Na otvorenju jedne Weidingerove izložbe (1950.) istaknuto je da je ovaj gornjoaustrijski slikar „legitimni sljedbenik velike bečke škole akvarela“. Weidinger nije bio samo majstor akvarela, već je s jednakom umješnošću koristio tehnike ulja i grafike. 


Omiljene teme njegovih slika su pejzaži i portreti. Ukupno 700 slika čine njegov umjetnički opus. Na njegovim slikama kompozicija se širi do rubova velikog formata. Međutim, njegova omiljena tehnika ipak je akvarel. Tehniku akvarela svladao je do savršenstva. To je smisao boje i lazurnog poteza koji dopiru do nas sa svakog njegovog lista. Daleki horizonti, visoko drveće, mnogobrojni krajolici. Kod oživljavanja prirode s figuralnom štafažom dostatno mu je nekoliko točkica da marljive ljude uključi u kulisu pejzaža. Međutim ovdje vidimo značaju razliku između Wedingera i starih bečkih akvarelista. Weidinger nije slikao s opširnošću i akribijom starih majstora, nije detaljno prikazivao prirodu, već je crtao samo konturu i posebnom tehnikom nanosio boju na slike te se kao i Rudolf von Alt u svojim posljednjim akvarelima približio impresionistima. 


Franz Xaver Weidinger za svoga je života bio priznat i cijenjen. U godinama između dva svjetska rata i kasnije, bio je priznat umjetnik i njegova su djela bila vrlo tražena.
tini ovog umjetnika. 
(Otto Wutzel, iz kataloga izložbe) 

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Opatije g. Ivo Dujmić i gradonačelnik Bad Ischla g. Hannes Heide. 

Izložba će biti otvorena do 21. srpnja 2014.

Kvarner, Otkrijte svoju priču 2017 Međunarodna godina održivog turizma za razvoj